Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2018. (XI.28.) önkormányzati rendelete

az építményeket kiszolgáló parkolóhelyek számáról, azok pénzbeni megválthatóságáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2018. (XI.28.) önkormányzati rendelete

az építményeket kiszolgáló parkolóhelyek számáról, azok pénzbeni megválthatóságáról

2024.01.01.

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, figyelembe véve Ráckeve város történelmi hagyományait, földrajzi adottságait, építészeti jellegzetességeit, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (továbbiakban OTÉK) 42. § (12) bekezdésben biztosított jogkörre tekintettel az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja Ráckeve város közigazgatási területén a parkolási lehetőségek javítása, a parkolóhely igénnyel járó befektetések, beruházások megvalósításának segítése.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet területi hatálya Ráckeve város közigazgatási területe.

Egyes létesítményeket kiszolgáló parkolóhelyek száma

3. § (1) A 2. §-ban meghatározott területen belül elhelyezkedő építési telkeken az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges gépjármű várakozóhelyek (parkolók) számát a mindenkori hatályos Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) szerint számított érték 50 % mérséklésével kell megállapítani, kivéve a lakás és üdülő rendeltetésű épületeket.

(2)1 14/2017. (VI.22.) számú Ráckeve Város Helyi Építési Szabályzatáról (továbbiakban HÉSZ) szóló önkormányzati rendeletben meghatározott gépjárművek elhelyezésére vonatkozó előírásaiban felsorolt építési övezetekben az engedélyezni kívánt építményhez az (1) bekezdés szerint megállapított parkolók létesítése saját telken belül nem oldható meg, az építésügyi hatóság a tervezett építkezést, a szabálytalanul felépített építmény fennmaradását, meglévő építmény rendeltetés változását engedélyezheti, ha kérelmező a rendelet 4. §-a szerint a parkolóhelyet pénzben megváltja.

(3)2 A parkoló létesítésére vagy megváltására vonatkozó kötelezettséget az építéshatósági jogkörrel rendelkező hatóság az építési, rendeltetés változási, fennmaradási engedélyezési eljárásban határozattal állapítja meg.

(4)3 A (2) bekezdés szerint pénzbeli megváltással nem érintett HÉSZ építési övezetekben a (1) bekezdés szerint számított parkolók az érintett ingatlan előtt közterületen is kialakíthatók a közterület tulajdonosának és kezelőjének a hozzájárulásával - településrendezési szerződés alapján - amennyiben a várakozóhelyek a vonatkozó előírások szerint megvalósíthatók, közérdeket nem sértenek, a közterület zöldfelülete az ingatlan előtt 50 %-nál nagyobb mértékben nem csökken.

(5) Lakás, üdülő rendeltetés esetében közterületen az ingatlan tulajdonosa parkolót nem alakíthat ki.

Parkolóhelyek pénzbeli megváltása

4. § (1)4 A 3. § 2) bekezdésben meghatározott esetben a pénzbeli megváltás összege 500.000 Ft/parkoló. Az összegek az áfát nem tartalmazzák.

(2) Az építtetőnek a parkoló- megváltási összeget a szerződés megkötését követő 15 banki napon belül kell megfizetnie, és a befizetés igazolását az építési, rendeltetésváltozási illetve fennmaradási- engedély kérelemhez kell csatolnia.

(3) A parkolóhely megváltásból befolyó összeget a város költségvetésében nevesített bevételként kell kezelni kizárólag új közterületi parkolók kialakítására vagy meglévő parkolók bővítésére, felújítására kell fordítani.

(4)5 A parkoló megváltására, valamint a 3. § (4) bekezdés szerinti közterületen építendő parkolóhely megvalósítására e rendelet alapján a polgármester a kérelmezővel településrendezési szerződést köt, melyben rögzítik a felek kötelezettségeit és a fizetési feltételeket.

(5) Olyan építés, rendeltetési mód változás engedélyezése esetén, mely többlet parkoló igénnyel jár a korábbihoz képest, az eredeti állapothoz megváltott parkolóhelyek számát be kell számítani.

(6) Meghiúsult építkezés esetén a szerződés hatályát veszti és az építtető a kezelési költség levonásával a befizetett összeget visszaigényelheti, amelyet az önkormányzat 15 napon belül köteles visszafizetni.

(7) A közterületen parkoló építésére vonatkozó szerződés csak az önkormányzat által jóváhagyott közterület alakítási terv alapján köthető meg.

(8)6 A 3. § (4) bekezdés szerint közterületen kialakított parkolók csak közhasználatú várakozóhelyként üzemelhetnek, nem zárhatók le.

Záró rendelkezések

5. § (1)7

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott kérelmek elbírálásában kell alkalmazni.

(3)8

1

A 3. § (2) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (4) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (1) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (4) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (8) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. § (1) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Az 5. § (3) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.