Budapest Főváros XIV. Kerület Képviselő-testületének 29/2018. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2024. 03. 05

az önkormányzati elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről

2024.03.05.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 19-23. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Önkormányzati elismerések

1. § (1)1 Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a kimagasló teljesítmény iránti megbecsülés méltó kifejezésére, a zuglói lakcímmel rendelkező vagy zuglói kötődésű személyek kimagasló teljesítményének elismerésére a következő helyi önkormányzati elismeréseket (a továbbiakban: önkormányzati elismerés) alapítja:

1. Zugló díszpolgára,

2. Zuglóért Emlékérem,

3. Zirzen Janka Díj,

4. Zugló Közoktatásáért Díj,

5. Az Év Pedagógusa Díj,

6.2 Zuglói Gyermekekért Rényi Péter Díj,

7. Fiatal Pedagógusok Elismerő Oklevél,

8. Az Év Diákja Díj,

9. Zugló Önkormányzata Dicsérő Oklevele,

10. Zugló Közművelődéséért Díj,

11. Gyógyító Munkáért Díj,

12. Egészséges Zuglóért Díj,

13. Zugló Egészségügyi Ellátásáért Díj,

14. Gondozási Munkáért Díj,

15. Zugló Sportjáért Rátonyi Gábor Emlékserleg,

16. Civil Munkáért Díj,

17. Zuglói Esélyegyenlőségi Díj,

18. Zugló Közbiztonságáért Elismerő Oklevél,

19. Kiváló Rendőr Elismerő Oklevél,

20. Kiváló Önkormányzati Rendész Elismerő Oklevél,

21. Kiváló Tűzoltó Elismerő Oklevél,

22. Kiváló Önkéntes Tűzoltó Elismerő Oklevél,

23. Kiváló Polgárőr Elismerő Oklevél,

24. Hónap Egészségügyi Dolgozója Oklevél,

25. Hónap Szociális Dolgozója Oklevél,

26. Hónap Rendőre Oklevél,

27. Hónap Tűzoltója Oklevél,

28. Hónap Önkormányzati Rendésze Oklevél,

29. A Legsikeresebb Zuglói Termelő Vállalkozás,

30. A Legsikeresebb Zuglói Szolgáltató Vállalkozás,

31. A Legsikeresebb Zuglói Kereskedelmi Vállalkozás,

32. Tiszta udvar, rendes ház Elismerő Oklevél,

33. Tiszta, rendes társasház/lépcsőház Elismerő Oklevél,

34. Zöld balkon Elismerő Oklevél,

35. Tiszta, rendes intézmény Elismerő Oklevél.

(2)3 Az (1) bekezdés 1-18. – kivéve a (4) bekezdésben foglaltakat - és 32-35. pontjában szereplő önkormányzati elismerés adományozásáról – és a 32-35. pont szerinti elismerések esetében a pályázati felhívás elfogadásáról és közzétételéről is - a Képviselő-testület dönt.

(3)4 Az (1) bekezdés 19-23. pontjában szereplő önkormányzati elismerés adományozásáról átruházott hatáskörben a Jogi és Ügyrendi Bizottság dönt.

(4)5 Jelen rendelet 1. melléklet I. 1a. pontjában és az (1) bekezdés 24-28. pontjában szereplő önkormányzati elismerés adományozásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(5)6 Az (1) bekezdés 29-31. pontjában szereplő önkormányzati elismerés adományozásáról átruházott hatáskörben a Gazdasági Bizottság dönt, amely bizottság dönt a vonatkozó pályázati kiírás jóváhagyásáról is.

2. §7 Az önkormányzati elismerésben részesíthető személyek, vállalkozások körét, az évente adományozható elismerések számát, leírását, adományozásának a feltételeit és rendjét, a jelölésre jogosultakat, a javaslat előterjesztésére jogosultat, az önkormányzati elismeréssel járó jutalom mértékét és formáját, valamint az adományozás időpontját

a) az 1. melléklet állapítja meg, ha a Képviselő-testület,

b) a 2. melléklet állapítja meg, ha a Jogi és Ügyrendi Bizottság, továbbá

c) a 3. melléklet állapítja meg, ha a polgármester

d) a 4. melléklet állapítja meg, ha a Gazdasági Bizottság

az adományozó.

3. § (1) Az önkormányzati elismerés adományozásáról az adományozott a nevét, az önkormányzati elismerés megnevezését és az átadásának időpontját tartalmazó oklevelet kap.

(2) Az önkormányzati elismeréssel a mellékletben meghatározottak szerint

a) tárgyi emlék és pénzjutalom,

b) tárgyi emlék,

c) pénzjutalom vagy

d) a pénzjutalom értékének megfelelő tárgyjutalom

jár.

(3) Ha az önkormányzati elismerés adományozását több személy kiemelkedő közös tevékenysége alapozza meg, azt az adományozási keret szempontjából egy fő részére adományozott önkormányzati elismerésnek kell tekinteni. Ha e rendelet másként nem rendelkezik, az önkormányzati elismeréssel járó oklevél és a tárgyi emlék az adományozottak mindegyikének külön-külön, a pénzjutalom az önkormányzati elismerésben részesült csoport tagjainak együttesen jár.

(4) A pénzjutalom számításának az alapja 20 000 Ft.

(5)8 A 2021. évben adományozásra kerülő, pénzjutalommal járó önkormányzati elismerések esetében a pénzjutalom kifizetésének határideje legkésőbb 2022. június 30.

4. § Az önkormányzati elismerés az érintett személy halála után (a továbbiakban: posztumusz) is adományozható.

5. § (1) Az önkormányzati elismerést – ha e rendelet másként nem rendelkezik – a polgármester adja át.

(2) Az önkormányzati elismerést az adományozott személynek, a posztumusz adományozható önkormányzati elismerést az adományozott személynek a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója számára kell átadni.

6. § (1) Az önkormányzati elismerést vissza kell vonni, ha az elismerésben részesült személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az, akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott jogerős ítélet hatálya alatt áll.

7. § (1) A Képviselő-testület a kimagasló teljesítmény iránti megbecsülés méltó kifejezésére Zugló Lakosságának Szolgálatáért Díj elismerést (a továbbiakban: Díj) alapít és adományoz.

(2)9 A Díj a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata által fenntartott vagy 2013. január 1. és 2016. december 31. közötti időszakban működtetett intézményben legalább 25 éve foglalkoztatott és a Díj átadására alkalmat adó naptári napot megelőző három naptári éven belül nyugállományba vonult természetes személynek jár.

8. § (1) A Díj adományozásáról az elismerésben részesített személy a nevét, az elismerés megnevezését és az átadásának az időpontját tartalmazó oklevelet kap.

(2)10 A Díjjal pénzjutalom jár, amelynek a mértéke a díjazott 1 havi, az utolsó havi bruttó munkabérének vagy illetményének megfelelő összeg.

(3) A Díjat a polgármester adja át.

9. §11 (1) A Díj átadására

a) a Zuglói Egyesített Bölcsődék volt dolgozójának a Bölcsődék napja,

b) a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ és a Zuglói Egészségügyi Szolgálat volt munkatársának a Semmelweis-nap,

c) a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársának a Szociális munka napja,

d) a pedagógusnak a Pedagógusnap

alkalmából szervezett ünnepségen kerül sor.

(2) Amennyiben a díj átadására (1) bekezdésben meghatározott napon nem került sor, a díj adományozható a tárgyév december 31. napjáig.

10. § (1) A Képviselő-testület Jubileumi Emlékérem elismerést alapít és adományoz a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat által működtetett vagy fenntartott intézménynek, amely a fennállásának az 5., 10. vagy ezek többszörösének évfordulóját ünnepli.

(2) A Jubileumi Emlékéremben részesített intézmény a nevét, az elismerés megnevezését és az elismerés átadásának az időpontját tartalmazó oklevelet kap. Az adományozott emlékérem és emlékkönyv tárgyjutalomban részesül.

11. § Az emlékérem leírása: patinázott bronzból készült, 8 cm átmérőjű érem, amelyen a Vajdahunyad várának domborműve (vésete) van. A dombormű (vésete) alatt a „Jubileumi Emlékérem” felirat látható. Az érem hátlapján az adományozott intézmény neve, alatta az évforduló száma, az alatt az adományozás éve áll.

12. § (1) A Jubileumi Emlékérem átadására az intézmény által ellátott tevékenységnek megfelelően

a) a Kerületi tanévnyitó,

b) a Bölcsődék napja,

c) a Semmelweis-nap vagy

d) a Szociális munka napja

alkalmából szervezett ünnepségen kerül sor.

(2) A Jubileumi Emlékérmet a polgármester adja át.

13. § (1) A Képviselő-testület önkormányzati elismerésként Zugló saját halottjává nyilvánítja azt az elhunyt személyt, aki a Zugló díszpolgára kitüntetéssel rendelkezik.

(2) Zugló saját halottjává nyilvánítható az az elhunyt személy, aki

a) életútja során művészeti, kulturális, tudományos vagy sportteljesítményével kimagasló érdemeket szerzett,

b) a kerület érdekében végzett munkájával kimagasló szakmai, emberi, közéleti vagy hivatásbeli érdemeket szerzett vagy

c) a Képviselő-testület, a Képviselő-testület bizottságának a tagja vagy volt tagja, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság vezető tisztségviselője, a Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal vagy önkormányzati intézmény köztisztviselője, közalkalmazottja vagy munkavállalója.

14. § A Zugló saját halottjává nyilvánításról a polgármester dönt, döntéséről a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.

15. § Zugló saját halottjává nyilvánítás esetén Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata a hozzátartozókkal együttműködve gondoskodik az illő temetési szertartás megszervezéséről, és vállalja annak költségeit.

2. Az előkészítő eljárás

16. § (1) Az önkormányzati elismerés, az Emlékérem és a Díj adományozására a jelölést az adományozás időpontját megelőző kilencvenedik napig kell megtenni. A havonta adományozott elismerésre a tárgyhónap 5. napjáig, a Zugló saját halottjává nyilvánításra a javaslatot a haláleset napját követően haladéktalanul kell megtenni.

(2)12 Az önkormányzati elismerés adományozására vonatkozó jelölésnek tartalmaznia kell:

a) a jelölt személy családi és utónevét, intézmény esetén az intézmény, közösség esetében a közösség, vállalkozás esetében a vállalkozás megnevezését és adószámát,

b) külföldi állampolgárra vonatkozó jelölés esetén ennek tényét,

c) posztumusz adományozásra vonatkozó jelölés esetén az elhunyt halálának időpontját és

d) az önkormányzati elismerés adományozásának az indokait.

(3) Ha az elismerésre való jelölés csoport részére történő adományozásra vonatkozik, ezt a tényt is fel kell tüntetni.

(4)13 A jelölés mintáját az 5. melléklet tartalmazza.

17. § (1) Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala mint adatkezelő az elismerésre javasolt személy természetes személyazonosító adatait, a lakóhelyét, az adóazonosító jelét, a társadalombiztosítási azonosító jelét, a munkahelyének nevét, a munkahelyének címét, a folyószámla számát, a folyószámlát kezelő pénzintézet nevét, az elismerés adományozását alátámasztó egyéb személyes adatokat, továbbá a jelölést tevő személy családi és utónevét kizárólag az önkormányzati elismerés adományozása, az előkészítő eljárás lefolytatása és az elismeréssel járó anyagi juttatás kifizetése céljából kezeli.

(2)14 Az adatkezelés részletes szablyait a 6. számú melléklet adatkezelési tájékoztató elnevezésű dokumentuma tartalmazza.

3. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba.

154-5. alcím
1

Módosította: a 14/2019. (VI. 14.) rendelet 1. §-a, a 34/2021. (IX. 2.) rendelet 1. § (1) bekezdése, a 10/2022. (V. 5.) rendelet 1. §-a

2

Megállapította: 47/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2023. XII. 15-től.

3

Megállapította: 32/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (1). Hatályos: 2023. X. 3-tól.

4

Módosította: a 16/2019. (XI. 7.) rendelet 11. § (1) a)

5

Megállapította: 32/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (1). Hatályos: 2023. X. 3-tól.

6

Beiktatta a 34/2021. (IX. 2.) rendelet 1. § (2) bekezdése

7

Módosította: a 16/2019. (XI. 7.) rendelet 11. § (1) a), a 34/2021. (IX. 2.) rendelet 2. §-a

8

Beiktatta a 27/2021. (VI. 14.) rendelet 1. §-a

9

Megállapította: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2024. III. 5-től.

10

Megállapította: 32/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (3). Hatályos: 2023. X. 3-tól.

11

Megállapította: 32/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (4). Hatályos: 2023. X. 3-tól.

12

Módosította a 34/2021. (IX. 2.) rendelet 3. § -a

13

Módosította a 36/2021. (IX. 30.) rendelet 1. § -a

14

Módosította a 36/2021. (IX. 30.) rendelet 2. § -a

15

Hatályon kívül helyezte a 29/2018. (XI. 23.) rendelet 24. §-a

16

Megállapította: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 2. §, 1. melléklet. Hatályos: 2024. III. 5-től.

17

Megállapította: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 3. §, 2. melléklet. Hatályos: 2024. III. 5-től.