Diósd Város Önkormányzat Kéviselő-testületének 29/2018.(X.30.) önkormányzati rendelete

Diósd Város Díszpolgára cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2018. 10. 30- 2020. 05. 22

Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete azon céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyek cselekedeteit megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, Diósd Város Díszpolgára címet alapít.


2. §


(1) „Diósd Város Díszpolgára” cím (továbbiakban: Cím) adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki Diósd város fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével hozzájárult, továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll, illetve állt.

(2) Cím adományozható olyan személynek is, aki kiemelkedő tevékenységével jelentősen hozzájárul a demokratikus fejlődés, és az emberi szabadságjogok kiteljesedéséhez.

3. §


Önkormányzati ciklusonként legfeljebb kettő Cím adományozható


4. §


(1) A Címmel – külön erre a célra készített – díszoklevél és emlékplakett jár.

(2) A Címmel járó díszoklevél formáját és tartalmának leírását a jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az emlékplakett anyagának és feliratának leírását a jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.


(4) Diósd Város Díszpolgára a Címet az adományozástól kezdve viselheti, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárt megilletik.

(5) Diósd Város Díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
b) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken az ünnepségeken megkülönböztetett hely illeti meg,
c) felkérhető a települést képviselő bármely delegáció résztvevőjéül,
d) díjtalanul látogathat minden olyan Diósd Város Önkormányzata, vagy az általa fenntartott intézmény által szervezett közművelődési és művészeti rendezvényt, mely egyébként csak díjazás ellenében volna látogatható, és
e) elhalálozása  esetén – családtagja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.


(6) A Cím posztumusz odaítélése esetén, amennyiben a kitüntetettnek leszármazói, illetve családtagjai nincsenek, a díszoklevelet – az önkormányzat költségére – az elhunyt sírkövére kell beépíttetni, a plakettet a helytörténeti gyűjteményben kell elhelyezni. Amennyiben az elhunyt díszpolgár hozzátartozói élnek, úgy az oklevél sírkőben történő elhelyezéséhez előzetesen a döntésre jogosult hozzátartozó hoozájárulását ki kell kérni.


(7) Diósd Város Díszpolgárairól a Diósdi Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik az (5)-(6) bekezdésben foglalt rendelkezések érvényesítéséről.

(8) A Cím adományozására vonatkozó döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni.


(9) A Diósd Város Díszpolgárairól vezetett nyilvántartást, valamint az egyes díszpolgárok laudációját az önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni.


5. §


(1) A Képviselő-testület – amennyiben a 3. §-ban rögzített korlát azt még lehetővé teszi -  év május 31. napjáig dönt arról, hogy kíván-e adott évben Díszpolgári címet adományozni.

(2) Az elismerés odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a Képviselő-testület tagjai által javasolt személyekből a Képviselő-testület 7 fős előkészítő munkacsoportot jelöl ki.

(3) Az előkészítő munkacsoportba jelölhetők a település köztiszteletben álló polgárai,  a helyi civil szervezetek, érdek és lakóhelyi közösségeknek képviselői.

(4) Az előkészítő munkacsoportba való közreműködésre a Képviselő-testület név szerint kéri fel az érintetteket.


(5) Az előkészítő bizottságot a polgármester vezeti.

(6) A Cím odaítélésére - július hó 31-i határidővel - javaslatot tehetnek, az előkészítő munkacsoport által előzetesen felkért:


  1. képviselő-testületi tagok,
  2. településen működő – cégbíróság által bejegyzett – politikai pártok,
  3. helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek és civil szervezetek.


(7) Az előkészítő munkacsoport a beérkezett javaslatokkal kapcsolatos álláspontját a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiánya esetén rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé.


(8) A Cím adományozásával kapcsolatos szervezési, ügyviteli feladatokat a jegyző látja el.


(9) A Cím odaítéléséről a Képviselő-testület minősített többséggel határoz.


6. §


(1) A Képviselő-testület kilenc tagjának, a Címre javasolt személy jelölését is tartalmazó, írásbeli kezdeményezés esetén - önkormányzati ciklusonként legfeljebb egy alkalommal – a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott döntésével mellőzheti a 5. § (2-7) bekezdésében rögzített előkészítő eljárást.

(2) Az előkészítő eljárás mellőzéséről szóló (1) bekezdés szerinti döntést követően a Képviselő-testület szavaz a kezdeményezésben jelölt személy részére történő Cím adományozásról.


7. §


(1) A Címet a Szent Gellért Hét ünnepségsorozat során ünnepélyes Képviselő-testületi ülésen kell átadni.

(2) A 6. § szerinti eljárásban adományozott Cím az (1) bekezdésben rögzítettől eltérő időpontban is átadható, azzal, hogy az átadásnak a Cím rangjához méltó, ünnepélyes keretek közt kell megtörténnie.

(3) A Cím adományozásával érintett személy elhalálozása, illetve a Cím posztumusz történő odaítélése esetén a elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


8. §


(1) A Cím visszavonható attól a személytől, aki az 1. §-ban foglaltakat figyelembe véve a címre érdemtelenné vált. 

(2) Akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott, attól az elismerést vissza kell vonni. 

(3) A visszavonás módjára a jelen rendelet 5. §-ában foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


9. §


(1)E rendelet 2018. október 30-án 17 órakor lép hatályba.

(2) Diósd Díszpolgára cím alapításáról és adományozásáról szóló 11/1992. (IX. 30.) önkormányzati rendelet alapján odaítélt Diósd Város Díszpolgára címekre a jövőben e rendelet szabályait kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti Diósd Díszpolgára cím alapításáról és adományozásáról szóló 11/1992. (IX. 30.) önkormányzati rendelet.


Diósd, 2018. október 30.




Bogó László.                                                                                    Dr. Balogh Pál

polgármester                                                                                    jegyző



Kihirdettem:


Diósd, 2018. október 30. 16 óra 45 perckor

   Dr. Balogh Pál

                                                           jegyző


Mellékletek