Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2018. (II.8.) önkormányzati rendelete

az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény és a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény hatálybalépésével összefüggően egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2018. 02. 08- 2018. 02. 08

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



1. a városi címer és zászló használatának rendjéről szóló

40/2000. (X. 20.) önkormányzati rendelet


1. § Az 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A város címerének és zászlajának a jelen rendeletben foglalt rendelkezéseken kívüli felhasználására, alkalmazására, vagy forgalomba hozatal céljából történő előállítására vonatkozó kérelmekről a közgyűlés által átruházott hatáskörben, az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján a polgármester dönt.”



2. a Pécsi Tudományegyetem zalaegerszegi kollégiumi férőhelyei elnyerésének pályázati rendjéről szóló 9/2004. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosítása


2. § A 3. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A pályázatokat a közgyűlés által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai alapján minden év augusztus 31-ig bírálja el, és dönt a pályázók rangsoráról.”



3. „Nemzedékek kézfogása” elnevezéssel az újszülött gyermekek, a házasságot kötő fiatal párok és az alacsony nyugdíjjal rendelkezők támogatásáról szóló

40/2004. (X. 29.) önkormányzati rendelet módosítása

 

3. § A 8. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„8. § Az újszülött gyermekek, a házasságot kötő fiatal párok és az alacsony nyugdíjjal rendelkezők támogatásával kapcsolatos feladat- és hatásköröket – a Közgyűlés által átruházott hatáskörben – az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján a polgármester gyakorolja.”



4. a lakbértámogatásról szóló 32/2005. (VII.15.) számú önkormányzati rendelet módosítása


4. § A 3. § (2) bekezdésében „a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény” szövegrész helyébe „az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény” szöveg lép.



5. az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásáról szóló

4/2006. (II. 03.) önkormányzati rendelet módosítása


5. § A 4. § (3) bekezdésében „a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény” szövegrész helyébe „az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény” szöveg lép.



6. az útépítési hozzájárulásról szóló

2/2007. (II. 09.) számú önkormányzati rendelet módosítása


6. § (1) A 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az útépítési hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettséget e rendeletben meghatározott mérték szerint a polgármester a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosai számára a beruházás aktiválását követő 30 napon belül határozatban állapítja meg.”


(2) A 6. § (3)-(4) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„(3) A fizetésre kötelezett a hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedését követően 90 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára. A 90 napos határidőre történő megfizetés alól mentesül az, aki részére részletfizetési kedvezmény vagy halasztás biztosított. 

(4) A polgármester maximum 12 havi kamatmentes részletfizetést, vagy a pénzfizetési kötelezettség teljesítésére maximum 3 havi halasztást engedélyezhet a kötelezett kérelmére.

 A kérelmet a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kell benyújtani.”


(3) A 7. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„7. § A polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai alapján - Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által átruházott hatáskörben - határozatban dönt az útépítési hozzájárulás mértékéről és a megfizetés módjáról.”



7. Zalaegerszeg Város Művészeti Ösztöndíjáról szóló

10/2007. (III.09.) önkormányzati rendelete módosítása


7. § Az 5. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) A pályázatokat a közgyűlés által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai alapján minden év november 20-ig bírálja el a rendelet célkitűzéseinek figyelembevételével és a pályázati dokumentációk szakmai értékelése alapján dönt a nyertes pályázatokról, illetve a megítélt ösztöndíj mértékéről és időtartamáról. Ösztöndíjat a Bizottság minden évben a költségvetésben biztosított keretösszeg erejéig állapíthat meg.”



8. a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló

27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelet módosítása


8. § A 4. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) Az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai alapján Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által átruházott hatáskörben dönt a felsőoktatási ösztöndíjról.”



9. a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelet módosítása


9. § (1) A 2. § (1) bekezdésében „a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény” szövegrész helyébe „az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény” szöveg lép.


(2) A 2. § (2)-(4) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban az ügyféllel szemben figyelmeztetés, közigazgatási bírság (helyszíni bírság) és elkobzás szabható ki.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban figyelmeztetés, közigazgatási bírság (helyszíni bírság) és elkobzás kiszabására a Közgyűlés által jelen rendeletben átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

(4) A helyszíni bírság kiszabására a jegyző megbízásából a polgármesteri hivatal közterület-felügyelője jogosult.”


(3) A 3. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


 „(1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt az ügyfél

a) ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal,

b) természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”


(4) A 3. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(6) A helyszíni bírságot 15 napon belül kell megfizetni az ügyfél számára átadott készpénzfizetési utalványon vagy átutalással.”



10. a közművesítési hozzájárulásról szóló 32/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosítása


10. § A 8. § (1) bekezdésében „a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény” szövegrész helyébe „az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény” szöveg lép.




11. a települési támogatásról és a gyermekvédelmi ellátásokról szóló

3/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet módosítása


11. § A 3. § (2) bekezdés g) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„[(2) E rendelet alkalmazásában]

g)      környezettanulmány: az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szerinti helyszíni szemlén felvett jegyzőkönyv vagy feljegyzés, amely rögzíti a kérelmező szociális, családi, vagyoni, egészségügyi, lakás- és egyéb körülményeit, továbbá az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat és megállapításokat;”



12. a családok otthonteremtési kedvezményének helyi szabályozásáról szóló

15/2016. (V.20.) önkormányzati rendelet módosítása


12. § Az 5. § (3) bekezdésében „a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény” szövegrész helyébe „az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény” szöveg lép.



13. a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 16/2017. (VI.23.) önkormányzati rendelet módosítása

13. § A 6. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az engedélyezési eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályait kell alkalmazni.”



14. a helyi építészeti–műszaki tervtanácsról szóló

44/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosítása


14. § A 7. § (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„[7. § (1) A Tervtanács eljárásában bírálóként, elnökként, tagként, valamint asszisztensként nem vehet részt a tárgyalandó dokumentáció készítője, valamint annak]

a)   a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti hozzátartozója,”


Záró rendelkezések


15. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult és a megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti 

a)  az útépítési hozzájárulásról szóló 2/2007. (II.09.) számú önkormányzati rendelet 6.§ (5) bekezdése,

b)    a nehéz helyzetbe került természetes személyek lakáshitel-törlesztésének támogatásáról szóló 63/2009. (XII.23.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése,

c)    a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelet 4. § (7) bekezdése,

d)    a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelet 3. § (3)-(4) bekezdése.




Dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester