Kétvölgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018 (IV.24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 04. 25- 2021. 12. 12

Kétvölgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018 (IV.24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2018.04.25.

Kétvölgy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Kétvölgy község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Kétvölgy község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, az önkormányzat közművelődési funkciót ellátó közösségi színtereire, közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott szervezetekre.

3. § (1) Kétvölgy Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a lakosság művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, az igények és a lehetőségek ismeretében határozza meg közművelődési feladatait, intézkedéseit, szem előtt tartva a helyi hagyományokat és sajátosságokat.

(2) Az Önkormányzat törekszik:

a) a helyi értékek védelmének és ápolásának biztosítására, alapítványok, egyesületek támogatásával,

b) a településhagyományainak ápolására, helytörténeti és honismereti tevékenység fejlesztése keretében,

c) a szlovén nemzetiségi kulturális hagyományok megőrzésére, méltó folytatására,

d) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezéseinek segítésére,

e) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatására.

f) a településen értékteremtő tevékenységek fejlesztésére, öntevékeny körök és csoportok keretében,

g) a település természeti, környezeti, történelmi, kulturális és közösségi értékeinek közismertté tételére, közvetítésére rendezvények, találkozók, kiállítások, bemutatók, kulturális turizmus támogatásával,

h) szabadidős, szórakozási és közösségi lehetőségek megteremtésére valamennyi korosztály számára

i) a helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése. A település, a régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele.

4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti különösen:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

b) a település környezeti, nemzetiségi, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében helytörténeti, településismertető kiállítások, hagyományőrző- és falunapi rendezvények, találkozók, műsorok szervezését,

c) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,

d) az egyetemes, a nemzeti, a szlovén nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében

da) művelődési alkalmak biztosítását,

db) kiállításokról, előadásokról tájékoztatást,

dc) állami, helyi, egyházi ünnepek rendezésének támogatását,

e) az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek, tevékenységek támogatása keretében helyi és helyben szereplő kulturális csoportok, közösségek, egyesületek, egyének támogatását,

f) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése érdekében kapcsolattartást más közművelődési intézményekkel, szervezetekkel, településekkel,

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása érdekében a tevékenység gyakorlásához megfelelő infrastruktúra megteremtését és fenntartását, rendezvények támogatását.

h) az egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását, különösen a települési könyvtár tevékenységének támogatását.

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához közösségi színtérként a tulajdonában lévő Kétvölgy, Fő út 28. szám alatti Művelődési Ház és Könyvtár épületét, szabadtéri színtérként annak udvarát biztosítja.

(2) Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik helyi és térségi intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen:

a) Szentgotthárd és térsége önkormányzataival,

b) a helyi és országos szlovén nemzetiségi önkormányzattal,

c) helyben működő civil szervezetekkel,

d) a Magyarországi Szlovének Szövetségével,

e) az egyházzal,

f) a lakossággal,

g) a szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtárral és Múzeummal

h) a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárral.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott együttműködés során az önkormányzat egyes közművelődési feladatait közművelődési megállapodás keretében a helyben működő, közművelődési célokat is alapszabályukban feltüntető és megvalósító nonprofit szervezetek, a helyi nemzetiségi önkormányzat útján is elláthatja.

6. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához a tárgyi és személyi feltételek pénzügyi fedezetét saját költségvetése részeként biztosítja, a központi közművelődési támogatás, valamint saját egyéb önkormányzati bevételei terhére.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységben résztvevőket támogatásban részesítheti az önkormányzat éves költségvetésében meghatározottak szerint.

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.