Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2018. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények helyi védelméről

Hatályos: 2018. 12. 01- 2020. 01. 31

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. §


(1)     E rendelet hatálya – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivételekkel – kiterjed a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén lévő minden önálló ingatlanra, azok teljes fás szárú növényállományára, továbbá az ingatlanok használóira.

(2)     E rendelet hatálya nem terjed ki:

   a)         az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról, valamint a természet védelméről szóló jogszabályok hatálya alá tartozó fás szárú növényekre,

   b)         a szaporítóanyag termelését szolgáló csemetekertek, faiskolák fáira,

   c)         az energetikai célból termesztett, fás szárú növényekből álló, külön jogszabály szerint létesített ültetvényekre,

   d)         a szennyvíz, szennyvíziszap és hígtrágya elhelyezésére, hasznosítására szolgáló fával borított területekre,

   e)         az eltérő szabályt megállapító külön jogszabály hatálya alá tartozó fás szárú növényekre.

         (3) E rendelet hatálya – eltérő rendelkezés hiányában - nem terjed ki a közterületen lévő fás szárú növények kivágásának a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet) szabályozott kérdéseire.


2. §


E rendelet alkalmazásában:

   a)   fakivágás: minden olyan fás szárú növény kivágása, melynek törzsátmérője a 4 cm-t meghaladja, bokorfa, tőtől ágas többágú fa és örökzöld esetén magassága a talajfelszín felett a 2,00 m-t meghaladja,

   b)   fapótlásra megfelelő fa: kétszer iskolázott, legalább 14 cm törzskerületű fa, bokorfa, örökzöld esetén legalább 1 m magas (földfelszíntől mért) fa,

   c)   fás szárú növény: minden lombhullató és örökzöld fa és bokorfa,

   d)   használó: a fás szárú növény feltalálhatósági helye szerinti ingatlan tulajdonosa, üzemeltetője, bérlője, haszonélvezője, vagy az ingatlant bármely más jogcímen használó, az ingatlannal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére köteles személy,

   e)   törzsátmérő: a törzsnek a földfelszíntől számított 1 m magasságban mért átmérője.



A fás szárú növények védelmének alapvető szabályai


3. §


A fás szárú növények védelme, gondozása, ápolása a mindenkori használó kötelezettsége.


4. §


(1)     A fás szárú növényt kivágni csak indokolt esetben, az e rendeletben előírt pótlási kötelezettség teljesítése mellett lehet. A kivágást - lehetőség szerint - a vegetációs időszakon kívül, szeptember 1-je és március 15-e között kell végrehajtani.

(2)     A használó a fás szárú növény kivágását követő legfeljebb 15 napon belül köteles a kivágás tényét az 1. mellékletben meghatározott tartalommal bejelenteni a jegyző részére.

(3)     A (2) bekezdés szerinti bejelentéshez mellékelni kell

   a)   a kivágni tervezett fás szárú növény feltalálhatósági helye szerinti ingatlan 30 napnál nem régebbi (nem hiteles) tulajdoni lapját,

   b)   amennyiben a bejelentő nem az ingatlan tulajdonosa (tulajdonosai), az ingatlannal való rendelkezési jogot megalapozó okirat másolatát, vagy - ha a jogviszony nem jogosít fel a fás szárú növények kivágására - a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát.

(4)     A jegyző a (2) bekezdés szerinti bejelentés alapján határozattal kötelezi a használót az e rendelet szerinti pótlási kötelezettség teljesítésére vagy pénzbeli megváltás fizetésére. A bejelentésben közölt adatok a helyszínen is ellenőrizhetők.


A pótlási kötelezettség mértéke és módja


5. §


(1)     A használó a kivágott fás szárú növény pótlásáról a saját költségén köteles gondoskodni.

(2) A pótlási kötelezettség mértékét, módját és határidejét – e rendelet keretei között – a 4. § (4) bekezdésében és a 7. §-ban foglaltak szerint a jegyző határozza meg.


6. §


A pótlási kötelezettség mértéke a kivágott fás szárú növények darabszámának 120 %-a, egész számra felfelé kerekítve.


7. §


(1) A kivágott fás szárú növényeket elsősorban a kivágás helyén, a növény feltalálhatósági helye szerinti ingatlanon, fapótlásra megfelelő fa (2. § b) pont) elültetésével kell gondoskodni. Másodsorban az ingatlan előtt vagy közelében található közterületen kell teljesíteni a pótlást a 2. § b) pontja szerinti növény elültetésével.

(2) Amennyiben a pótlási kötelezettség az (1) bekezdés szerinti ingatlanon bármely oknál fogva részben vagy egészben nem teljesíthető, úgy a pótlási kötelezettség természetben meg nem valósított része a 10. §-ban foglaltak szerint pénzbeli megváltással teljesítendő.


8. §


A kivágott fás szárú növények pótlásának határideje az erre kötelező határozat véglegessé válását követő év december 31-e. A határidőt a jegyző, kérelemre, egy alkalommal, legfeljebb 1 évvel meghosszabbíthatja.


9. §


(1) A pótlási kötelezettséget elsősorban a településkép védelméről szóló 27/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet 5. mellékletében meghatározott, telepítésre javasolt fafajokkal vagy azok termesztett fajtáival kell teljesíteni. Amennyiben a kivágott fa gyümölcsfa és a pótlás a 7. § (1) bekezdés első mondata szerint történik, úgy a pótlás gyümölcsfa elültetésével is megvalósítható.

(2) Az (1) bekezdés alapján meghatározott fajoktól eltérő fajokkal történő pótlás csak kertépítészeti tervi konszignációval lehetséges, kivéve a gyümölcsfa helyben történő pótlása esetét.


10. §


(1) Amennyiben a pótlási kötelezettség a 7. § (1) bekezdés szerint részben vagy egészében nem teljesíthető, úgy a használónak a természetben nem pótolt fás szárú növények után kompenzációként pénzbeli megváltást kell fizetnie.

(2) A pénzbeli megváltás mértéke 60.000,- Ft/db.

         (3) A pénzbeli megváltást a 6. § alapján megállapított darabszám, illetve az abból ténylegesen nem pótolt darabszám után kell megállapítani.

         (4) A pénzbeli megváltást a használónak az arra kötelező határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kell megfizetnie az Önkormányzat részére.

(5) A megfizetett pénzbeli megváltások összegét az Önkormányzat a közterületi zöldfelületek fejlesztésére használja fel.


11. §


A 10. § rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell a Kormányrendelet 8. § (4) bekezdése szerinti kompenzációs intézkedés alkalmazása esetében is.


Vegyes rendelkezések


12. §


(1) Az Önkormányzati tulajdonú ingatlanon álló fás szárú növény kivágásához szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadására a polgármester jogosult.

         (2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell a Kormányrendelet alapján megkívánt, a közterületen álló fás szárú növény kivágásához szükséges tulajdonosi hozzájárulásra is.



Záró rendelkezések


13. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba.


14. §


E rendelet előírásait a hatályba lépését követően kivágott fás szárú növények vonatkozásában kell alkalmazni.


15. §


A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 17/2015. (V.29.) önkormányzati rendelet a következő 5/A. alcímmel egészül ki:

„5/A. A fás szárú növények védelmére vonatkozó szabályok

15/A. § Aki

a)   fás szárú növény kivágásának az önkormányzati rendeletben előírtak szerinti, a megadott határidőben történő bejelentését elmulasztja,

b)   a kivágott fás szárú növény pótlására vonatkozó kötelezettségének nem, vagy nem az előírt mértékben, módon illetve határidőben tesz eleget

természetes személy esetén kétszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”








Dr. Tahon Róbert

jegyző

Wintermantel Zsolt

polgármester




Záradék


A rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2018. november 12. napján







Dr. Tahon Róbert

jegyző





1. melléklet a 30/2018. (XI.12.) önkormányzati rendelethez


Fakivágási bejelentés


A kérelmező neve

(szervezet esetében képviselőjének neve is):



Lakcíme/székhelye, értesítési címe:


Telefonszáma (mobil is):


Jogosultság:*





A bejelentés tárgyát képező fás szárú növény


Faj/fajta

Törzsátmérő**

Darabszám












A fakivágás helyszíne


Cím:



Helyrajzi szám:





A fás szárú növény kivágásának indoka:








A pótlási kötelezettség teljesítésének tervezett helye, mértéke és módja, az elültetni tervezett fás szárú növények fajtája és darabszáma:
















Mellékletek:

   a)   a kivágni tervezett fás szárú növény feltalálhatósági  helye szerinti ingatlan 30 napnál nem régebbi (nem hiteles) tulajdoni lapja,

   b)   amennyiben a bejelentő nem az ingatlan tulajdonosa (tulajdonosai), az ingatlannal való rendelkezési jogot megalapozó okirat másolata, vagy - ha a jogviszony nem jogosít fel a fás szárú növények kivágására - a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata.






Budapest,...........................................................











........................................................................



kérelmező





* Ha a bejelentő nem azonos a tulajdonossal, nyilatkoznia kell a jogosultságának jogcíméről (üzemeltető, bérlő, haszonélvező, szerződés alapján használatra jogosult, stb.).

** A földfelszíntől számított 1 m magasságban mért törzsátmérő cm-ben.