Budapest Főváros XIV. Kerület Képviselő-testületének 31/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól 7/2015. ( II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2018. 12. 31

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


1. § A Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kérelmező számára a havi rendszerességgel járó lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.”


2. § Az Ör. 48. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A születési támogatás gyermekenkénti összege 40 000 Ft.”


3. § Az Ör. 16/A. alcíme helyébe a következő alcím lép:


16/A. Zuglói nyugdíjasokat támogató alap


50/B. § (1) A zuglói nyugdíjasokat támogató alapból települési támogatásként annak állapítható meg támogatás, aki

             a) Budapest Főváros XIV. Kerület közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

             b) szociálisan rászorulónak minősül, és

             c) a 65. életévét betöltötte.


2) Az (1) bekezdés alkalmazásában az a kérelmező tekinthető szociálisan rászorulónak, ainek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelem nem haladja meg a 114 000 Ft-ot.


(3) A zuglói nyugdíjasokat támogató alapból pályázati úton nyújtható támogatás, amely egy családból egy személy részére állapítható meg. Nem nyújtható a tárgyévben ismételt támogatás annak a személynek, aki a tárgyévben benyújtott pályázata alapján már részesült támogatásban.


(4) Nem részesülhet támogatásban az, aki vagy akinek a háztartásában élő közeli hozzátartozója e rendeletben foglaltak szerint szociális kölcsönben részesült, visszafizetési kötelezettségének azonban nem tett eleget.


(5) A pályázat az első támogatási szakaszban március 1. és április 30., a második támogatási szakaszban augusztus 1. és szeptember 30. között nyújtható be Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán személyesen vagy postán. Az egyes támogatási szakaszokra előírt benyújtási határidőn kívüli időpontban benyújtott pályázatokat érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.   


(6) A benyújtott pályázatokat a Szociális Bizottság bírálja el a támogatási szakasz záró határnapját követő 60 napon belül. A Szociális Bizottság a zuglói nyugdíjasokat támogató alapból a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig nyújt támogatást.”


4. § Ez a rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon a hatályát veszti.



          Karácsony Gergely                                                      dr. Papp Imre

                polgármester                                                                     jegyző