Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2018(XI.13.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 9/2006 (VI.21.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2018. 12. 15- 2018. 12. 15

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének

32/2018.(XI. 13.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló

9/2006 (VI. 21.) önkormányzati rendelet módosítására


Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 32. cikkének (1) bekezdés a) pontja alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXI. tv. 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


  1. §


(1) A Gyvr. 10. § (2) és bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(2) Ha a gyermek veszélyeztetettsége fennáll és az az alapellátás önkéntes igénybevételével sem szüntethető meg - de a gyermeket nem kell a családból kiemelni -, a gyámhivatal a gyermeket védelembe veszi.


(2) A Gyvr. 10. §-a az alábbi rendelkezéssel egészül ki:

(3) A védelembe vett gyermekek gondozási tervét a Család- és gyermekvédelmi központ készíti el.


  1. §


(1)          A Gyvr. 11. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(4) A gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gyvt. 39. §-a határozza meg:

  • A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.
  • A gyermekjóléti szolgáltatás feladata a gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése érdekében a gyermeki jogokról és a gyermek fejlődését biztosító támogatásokról való tájékoztatás, a támogatásokhoz való hozzájutás segítése, a családtervezési, a pszichológiai, a nevelési, az egészségügyi, a mentálhigiénés és a káros szenvedélyek megelőzését célzó tanácsadás vagy az ezekhez való hozzájutás megszervezése, a válsághelyzetben lévő várandós anya támogatása, segítése, tanácsokkal való ellátása, valamint szociális szolgáltatásokhoz és gyermekjóléti alapellátásokhoz, különösen a családok átmeneti otthonában igénybe vehető ellátáshoz történő hozzájutásának szervezése, a szabadidős programok szervezése, a hivatalos ügyek intézésének segítése.
  • A gyermekjóléti szolgáltatás feladata a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében a veszélyeztetettséget észlelő és jelző rendszer működtetése, a nem állami szervek, valamint magánszemélyek részvételének elősegítése a megelőző rendszerben, a veszélyeztetettséget előidéző okok feltárása és ezek megoldására javaslat készítése, az a) pontban, valamint a 17. § (1) bekezdésében meghatározott személyekkel és intézményekkel való együttműködés megszervezése, tevékenységük összehangolása, tájékoztatás az egészségügyi intézményeknél működő inkubátorokból, illetve abba a gyermek örökbefogadáshoz való hozzájárulás szándékával történő elhelyezésének lehetőségéről.
  • A gyermekjóléti szolgáltatás a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében iskolai szociális munkát biztosíthat.
  • A gyermekjóléti szolgáltatás feladata a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése érdekében a gyermekkel és családjával végzett szociális munkával (a továbbiakban: szociális segítőmunka) elősegíteni a gyermek problémáinak rendezését, a családban jelentkező működési zavarok ellensúlyozását, a családi konfliktusok megoldásának elősegítése, különösen a válás, a gyermekelhelyezés és a kapcsolattartás esetében, kezdeményezni egyéb gyermekjóléti alapellátások önkéntes igénybevételét és azt szükség esetén személyes közreműködéssel is segíteni, szociális alapszolgáltatások igénybevételét, egészségügyi ellátások igénybevételét, pedagógiai szakszolgálatok igénybevételét.


(2)          A Gyvr. 11. §-a az alábbi rendelkezésekkel egészül ki:


(5) A gyermekjóléti szolgálat a (4) bekezdésben foglaltakon túl

  • folyamatosan figyelemmel kíséri a településen élő gyermekek szociális helyzetét, veszélyeztetettségét,
  • meghallgatja a gyermek panaszát, és annak orvoslása érdekében megteszi a szükséges intézkedést,
  • segíti a nevelési-oktatási intézmény gyermekvédelmi feladatának ellátását,
  • felkérésre környezettanulmányt készít,
  • kezdeményezi a települési önkormányzatnál új ellátások bevezetését,
  •  biztosítja a gyermekjogi képviselő munkavégzéséhez szükséges helyiségeket,
  • részt vesz a külön jogszabályban meghatározott Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájában,


(6) A gyermekjóléti szolgálatnak a családsegítés keretében biztosítani kell

  •  a szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,
  •  az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, továbbá a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás megszervezését,
  • a szociális segítőmunkát, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,
  • a közösségfejlesztő programok szervezését, valamint egyéni és csoportos készségfejlesztést,
  • a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószer-problémával küzdők, illetve egyéb szociálisan rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását,
  •  a kríziskezelést, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat,


      (7) Az ellátás megszüntetésének módja:

  • Az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátás megszüntetését a jogosult, illetve törvényes képviselője kérelmezheti, melynek alapján az intézményvezető az ellátást megszünteti. Az ellátás a megegyezés időpontjában, illetve ennek hiányában a megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.
  • Az intézményvezető az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátást megszünteti, ha a jogosult a házirendet ismételten súlyosan megsérti, vagy az ellátás feltételei, okai már nem állnak fenn.
  • Az intézményvezető az önkéntesen igénybe vett, a családok átmeneti otthonában a szülőnek, nagykorú testvérnek nyújtott ellátást az előző bekezdésben foglaltakon túl megszünteti, ha a szülő, nagykorú testvér mások életét, testi épségét veszélyeztető magatartást tanúsít. Az intézményvezető ezzel egyidejűleg értesíti a szülő lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerinti gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó szolgáltatót, és szükség esetén hatósági intézkedést kezdeményez.
  • Az intézményvezető az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátás megszüntetéséről, valamint az ellene tehető panaszról írásban értesíti a jogosultat vagy törvényes képviselőjét. Egyet nem értés esetén a jogosult vagy törvényes képviselője az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. A (3a) bekezdés szerinti eset kivételével a fenntartó végrehajtható határozatáig az ellátást biztosítani kell.
  • Ha az ellátást a 32. § (1) bekezdésének a) vagy b) pontja alapozza meg, az ellátást csak határozat szüntetheti meg.


  1. §


A Gyvr. 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete kerül.


4. §

Záró rendelkezések


  1. E rendelet 2018. december 15-én lép hatályba és azt követő napon hatályát veszti.
  2. A rendelet kihirdetéséről — az SZMSZ-ben meghatározott módon — a jegyző gondoskodik.




Veresegyház, 2018. november 12.




Garai Tamás sk.                                                                        Pásztor Béla sk.

jegyző                                                                                       polgármester



Záradék:


E rendelet 2018. november 13-án került kihirdetésre.



Garai Tamás

jegyző





Mellékletek