Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018 (II.21.) önkormányzati rendelete

Csörög Község Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 02. 22

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1.§

A rendelet hatálya Csörög Község Önkormányzatára, az önkormányzati hivatalra, a Képviselő-testület által irányított költségvetési szervre, valamint a támogatásban részesített természetes személyekre és szervezetekre terjed ki.

2. A költségvetés címrendje

2.§

Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetés címrendjét az alábbiak szerint állapítja meg:

  1. Csörög Község Önkormányzata
  2. Csörögi Polgármesteri Hivatal

költségvetési szerv

  1. Csörögi Csiri-Biri Egységes Óvoda-Bölcsőde

költségvetési szerv 

3. Az Önkormányzat bevételei és kiadásai

3. §


(1) A Csörög Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Önkormányzat 2018. évi költségvetési bevételek előirányzatát 177.980.963 forintban, tárgyévi költségvetési kiadások előirányzatát 177.980.963 forintban határozza meg, belső irányítószervi (önkormányzati) támogatás finanszírozási műveletek duplázódása nélkül. 

(2) Az Önkormányzat 2018. évi költségvetésének bevételi fő összege belső finanszírozási műveletekkel együtt 280.912.844 forint, mely a kiadási fő összeggel megegyező.


4.§

(1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2018. évi működési költségvetésén belül a

személyi juttatásokat 91.114.360 forintban,

munkaadókat terhelő járulékokat és szociális hozzájárulási adót 20.086.236 forintban,

dologi kiadásokat 52.799.121 forintban,

ellátottak pénzbeli juttatásai kiadásokat 6.217.998 forintban,

egyéb működési célú kiadásokat 1.543.200 forintban

állapítja meg.


(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2018. évi felhalmozási költségvetésén belül a

beruházások előirányzatát 422.352 forintban,

felújítások előirányzatát 0 forintban,

egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzatát 0 forintban

állapítja meg.


(3)   Az Önkormányzat Képviselő-testülete a 3.§ (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 1. melléklet szerint határozza meg.


(4) Az Önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak 2018. évi támogatása előirányzatának jogcímenkénti bemutatását a 2. melléklet tartalmazza.


(5) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat költségvetési tartalékának előirányzatait a rendelet 3. melléklet szerint határozza meg


(6) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2018. évi felújítási és beruházási kiadásait célonként a rendelet 4. melléklet szerint határozza meg.


(7) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételi, kiadási összegét az 5. melléklet tartalmazza.


(8) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségéhez meghatározott saját források és adósságot keletkeztető ügyletek fizetési kötelezettségeit a 6. melléklet szerint határozza meg.


(9)  Az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 7. melléklet tartalmazza.


(10) A Polgármesteri Hivatal bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 8. melléklet tartalmazza.


(11) A Csörögi Csiri-Biri Egységes Óvoda-Bölcsőde bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 9. melléklet tartalmazza.


4. Az önkormányzat és a költségvetési szervek létszáma

  1. §


  1. Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat valamint az irányítása alá tartozó egyes költségvetési szervek létszámát a 10. melléklet szerint engedélyezi.
  2. Az engedélyezett létszám év közben, az elrendelt feladatokban bekövetkezett változásokkal összefüggésben a Képviselő-testület által elfogadott rendelettel módosítható.


5. Tájékoztató mellékletek


Költségvetési mérleg

6.§


Az 1. § bekezdés szerinti bevételi és kiadási fő összegen belül a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérleg szerűen, egymástól elkülönítetten, a finanszírozási célú műveleteket is figyelembe véve együttesen egyensúlyban, tájékoztató jelleggel a 11. melléklet tartalmazza. 

Előirányzat-felhasználási terv

7.§

 

A 2018. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet az Önkormányzat és intézményei tekintetében a 12. melléklet tartalmazza.

Többéves kihatással járó döntések előirányzatai

8.§

 

Többéves kihatással járó döntések számszerűsített előirányzatait évenkénti bontásban és összesítve a 13 melléklet tartalmazza.


Közvetett támogatások 

9.§


Az Önkormányzat közvetett támogatásait a 14. melléklet tartalmazza.


2019.-2021. évekre tervezett költségvetési keretszámok

10.§


Az Önkormányzat 2019.-2021. évekre tervezett összevont költségvetésének keretszámait főbb csoportokban a 15. melléklet mutatja be.


Céljelleggel juttatott támogatások

11.§


Az Önkormányzat Képviselő-testülete által céljelleggel juttatott támogatásokat a 16. melléklet tartalmazza.

6. A költségvetés végrehajtásának szabályai

12. §

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek (a továbbiakban: intézmények) elemi költségvetéseiket az e rendeletben meghatározott költségvetési előirányzatoknak megfelelően – a költségvetési rendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül - elkészítik.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza az intézményt a saját költségvetésében előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadási előirányzatokon belül a kiadások teljesítésére. A költségvetési gazdálkodás a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát jelenti. A kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel. A bevételi kiesést a kiadások csökkentésével kell egyensúlyozni.

(3)       A költségvetési szervek vezetői kötelesek a normatív állami hozzájárulásokhoz, a normatív kötött felhasználású állami támogatáshoz kapcsolódó mutatószámok alapdokumentumait és elszámolásait vezetni, azok adatszolgáltatásáért felelősséggel tartoznak. A mutatószámok a tervezetthez képest történő csökkenése esetén a költségvetési szerv vezetője köteleses a polgármestert tájékoztatni és haladéktalanul intézkedni a kiadások ehhez kapcsolódó csökkentése érdekében. A központi költségvetés részére történő visszafizetési kötelezettség teljesítése érdekében a 2017. évi pénzmaradvány bevételi többletet képező része is a visszafizetés forrásául szolgál a kiadási előirányzat maradványon felül.

(4)       A működési kiadásokban többlet költségvetési kihatással járó kötelezettség csak a képviselő-testület határozatával engedélyezhető. A bevételi előirányzaton felüli többletbevétel képviselő-testületi döntés alapján használható fel.

(5) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos gazdálkodásra törekedni, mely magába foglalja a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatainak betartását. Be nem tartása estén a felelősségre vonásról a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.

(6)       Az Önkormányzat képviselő-testülete által – támogatási megállapodás alapján – biztosított, különféle szervezetek részére nyújtott pénzeszköz átadások elszámolási kötelezettséggel juttathatók, a rendeltetésszerű felhasználásáról el kell számolni.

 (7)      Az OEP által finanszírozott feladat ellátásokat elkülönítetten kell nyilvántartani és elszámolni.

(8)       Az év közbeni jogszabályváltozásokból adódó költségvetést érintő kihatásokról, többlet kiadásokról, illetve azok fedezetéről a képviselő-testület a szükséges rendeletmódosítást a következő ülésén megtárgyalja.

(9) A bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(10) A házipénztárból készpénz felvételére, illetve készpénzes kifizetés igénylésére az alábbi esetekben kerülhet sor:

a) a készlet – és kis értékű tárgyi eszköz beszerzésekre, a kiküldetési, reprezentációs kiadásokra, önkormányzati rendezvényekre, továbbá az egyes kisösszegű (200 000 Ft alatti) szolgáltatási kiadások készpénzben történő teljesítésére,

b) a társadalom- és szociálpolitikai juttatások, az ellátottak pénzbeli juttatásainak készpénzben kifizetendő összegére,

c) a közfoglalkoztatottak személyi juttatásaira.

(11) A (10) bekezdésben felsorolt esetek kivételével kizárólag a költségvetési szerv vezetőjének írásbeli engedélye alapján teljesíthető a házipénztárból kifizetés.

7. Az intézmény önkormányzati támogatásainak folyósítása

13. §


Az Önkormányzat az intézménye részére jóváhagyott, működési kiadások fedezetére szolgáló támogatást a tényleges kiadások felmerülésekor és annak fedezete mértékéig folyósítja.




8.Előirányzatok módosítása és átcsoportosítása az önkormányzati intézménynél

14. §


  1. Az Önkormányzat intézményei a bevételi és kiadási előirányzatait az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht) 34. § (3) bekezdésben foglaltak szerint saját hatáskörben módosíthatja, a kiadási előirányzatait egymás között átcsoportosíthatja.
  2. Az (1) bekezdésben meghozott intézkedésekről az intézmény a Polgármesteri Hivatalt a tárgyhónapot követő hónap 5-éig írásban tájékoztatja.


9. Előirányzat átcsoportosítás a polgármester hatáskörében

15. §

  1. Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az Önkormányzat címeinek kiemelt feladat előirányzatai között, esetenként legfeljebb 200 ezer Ft összegben átcsoportosítást hajtson végre.

(2)   A polgármester az átruházott átcsoportosítási jogkörében meghozott intézkedéseiről a Képviselő-testületet a következő ülésén írásban tájékoztatja.

10. Egyéb rendelkezések

16. §

  1. Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a likviditástól függően a szabad pénzeszközt a számlavezető pénzintézetnél éven belül lekösse.

(2) Az (1) bekezdés szerinti döntésről, intézkedésről a polgármester a Képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.


11. Záró rendelkezések

17. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2018. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről szóló 6/2014. ((VIII.29.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.





                  Hegedűsné Kripák Ildikó                                   Chrobák Zoltánné dr.                                              

                           polgármester                                                            jegyző                                                                          


Indokolás

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének

4/2018. (II.21.) önkormányzati rendelete

Csörög Község Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről  



Általános indokolás

Csörög Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva rendeletet alkot a Csörög Község Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről. Az előterjesztés részletes információkat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a 2018. évi költségvetési előirányzatai biztosítják a lakossági közszolgáltatások eddig elért színvonalának fenntartását, a köznevelési intézmény feladatellátását, a helyi közügyek jogszabályi előírásoknak megfelelő intézését, a vagyon értékének megőrzését.


Részletes indokolás

1.§-hoz A rendelet hatályát határozza meg.

2.§-hoz A költségvetés címrendjét rögzíti.

3.§-hoz Az Önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásait, a költségvetési hiány mértékét és annak finanszírozására vonatkozó forrást, valamint a költségvetés bevételi-kiadási fő összeget tartalmazza.

4.§-hoz A működési és felhalmozási előirányzat csoporton belüli kiemelt előirányzatok számszerűsítése mellett a rendelet mellékleteiben található további, az Áht. előírásainak megfelelő adatokat, hivatkozásokat tartalmaz.

5.§-hoz Az engedélyezett létszámkeretet és összetételét rögzíti.

6.-11.§-hoz Tájékoztató mellékleteket tartalmaz.

12.§-hoz A költségvetés végrehajtásának szabályairól rendelkezik.

13.§-hoz Az intézményi támogatások folyósításáról rendelkezik.

14.§-hoz Az Áht. 34.§ (3) bekezdésére hivatkozva az intézmény a bevételi és kiadási előirányzatát saját hatáskörben módosíthatja.

15.§-hoz Felhatalmazza a polgármestert az Önkormányzat címeinek kiemelt feladatai előirányzatai közötti átcsoportosításra esetenként 200 ezer forint összegben.

16.§-hoz Felhatalmazza a polgármestert, hogy a likviditástól függően a szabad pénzeszközt a számlavezető pénzintézetnél éven belül lekösse. Az intézkedésről a Képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatni kell.

17.§-hoz Hatályba lépésre és a végrehajtásra vonatkozó rendelkezést tartalmaz.

Mellékletek