Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 9/1996. (IV.15.) Önk. számú rendelete módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 26- 2018. 05. 26

Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 9/1996. (IV.15.) Önk. számú rendelete módosításáról

2018.05.26.

Dunabogdány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében foglalt jogalkotói hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4)-(5) bekezdése felhatalmazása alapján a következőket rendeli el.

1. § A közterületek használatáról szóló 9/1996. (IV.15.) Önk. számú rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kiegészül a következő, 10/A §-sal:

Közterület filmforgatási célú használata

10/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Filmtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásáról, annak megtagadásáról, díjfizetési mentesség megállapításáról a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben Dunabogdány Község polgármestere dönt.

(3) A filmforgatás célú közterület-használat díja megegyezik a Filmtv.-ben meghatározott díj mindenkori legmagasabb összegével.

(4) Mentes a díjfizetés alól az önkormányzat megbízásából készülő filmalkotás-, továbbá a közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat.

(5) Ha a filmforgatás célú közterület-használatra létrejött hatósági szerződés jóváhagyását követően a közterület igénybevétele a kérelmezőnek fel nem róható okból meghiúsul, a forgatást akadályozó körülmény vagy rendkívüli természeti esemény miatt, úgy a közterület használatát olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(6) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.

(7) Filmforgatás célú közterület-használati hatósági szerződés nem hagyható jóvá, ha a filmforgatás célú közterület-használat tervezett idejére és helyszínére már korábban kiadott közterület-használati engedély van érvényben.

(8) E § alkalmazásában turisztikailag kiemelt közterület: a település helyi építési szabályzatáról szóló 11/2014. (X. 7.) önkormányzati rendelet mellékletét képező szabályozási tervlapon helyi értékvédelmi terület megjelöléssel lehatárolt közterületek.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.