Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestületének 4/2018(VI.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 01

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestületének 4/2018(VI.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.01.

Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:1

A rendelet célja, hatálya

1. § (1)2

(2) A rendelet hatálya kiterjed Táplánszentkereszt község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, az önkormányzat közművelődési funkciót ellátó közösségi színtereire, támogatott szervezetekre.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § (1)3

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c)4

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) amatőr előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) tehetséggondozás-és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

c)5 A településen működő művelődési közösségek kezdeményezésére fórumot szervez.

3. § Táplánszentkereszt község Önkormányzata a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

2. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése.

4. Intézményén keresztül biztosítja a nyilvános könyvtári feladatok ellátását, a könyvtárak állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.

5. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, internetezési lehetőség biztosítása.

6. Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítás.

7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

8. Író olvasó találkozó szervezése.

9. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

10. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése.

11. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése.

12. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

13. A települést bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

14. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.

A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

4. § (1) Az önkormányzat a rendelet 2. §-ában foglalt alapszolgáltatások, a közművelődési feladatok folyamatos ellátása érdekében közösségi színteret működtet.

(2) Közösségi színteret a Művelődési Házban 9761 Táplánszentkereszt, Fő út 6. szám alatt biztosítja.

(3)6 A közösségi színtér a hét három napján tart nyitva - melyből egy nap szabadnapra esik - s a nyitvatartást a hét egy napján 16.00-19.00 óra között biztosítja az önkormányzat.

A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete.

5. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja.

(3) Az Önkormányzat intézményének szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

(4)7

A közművelődésben együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a Táplánszentkereszten működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) Egyházakkal,

c) Oktatási, nevelési intézményekkel,

d) Civil szervezetekkel.

A közművelődési feladatok finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:A közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit.

Helyi önszerveződő közösségek támogatása

8. § (1) Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselőtestülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő, vagy dolgozó lakosok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a lakosok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően megállapítja az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának mértékét.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 10/2001. (VII. 3.) önkormányzati rendelet.

(2) Hatályon kívül helyezte a 12/2020./XII.23./ önkormányzati rendelet 2021. január hó 1-i hatállyal.

1

A bevezető a Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdését a Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § (1) bekezdését a Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 2. § (2) bekezdés c) pontját a Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. § (3) bekezdés c) pontját a Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

6

A 4. § (3) bekezdését a Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

7

Az 5. § (4) bekezdését a Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja hatályon kívül helyezte.