Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

Gerjen Község településképének védelméről

Hatályos: 2024. 03. 21

Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

Gerjen Község településképének védelméről

2024.03.21.

Gerjen Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) h) pontjai kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró az állami főépítészi hatáskörében eljáró Tolna Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja, hatálya és értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja Gerjen Község sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása

a) a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelem (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás a védelem megszüntetés szabályozásával;

b) településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával;

c) településképi követelmények meghatározásával;

d) településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával,

e) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával.

(2) A rendelet alkalmazásában használt fogalmak jegyzéke és magyarázata:

a) Építészetileg egységes megjelenés: a homlokzat összetartozó építészeti elemeinek (falfelület, tetőfelület, tetőfelépítmények, nyílászárók, lábazat, párkányok, nyílászáró-keretezések, ornamentális díszítések) egységes formájú, anyagú és színű megjelenítése.

b) Információs vagy más célú berendezés: közterületen elhelyezett, lábakon álló, faszerkezetű, kétoldalú tábla, melynek egyik oldalán a község térképe, vagy egyéb közérdekű információk, másik oldalán reklámok jeleníthetők meg.

c) Utcai épület: az építési telek előkerttel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területfelhasználási egységben az építési övezeti előírások szerinti fő funkciójú épület.

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

2. A helyi védelem feladata

2. § A helyi védelem feladata a védelmet igénylő építészeti örökség

a) meghatározása, dokumentálása,

b) védetté nyilvánítása, nyilvántartása,

c) megőrzése, megőriztetése, károsodásának megelőzése,

d) a lakossággal történő megismertetése.

3. A helyi egyedi védelem alá helyezés és a védelem megszűnésének szabályai

3. § (1) A helyi egyedi védelem alá helyezés a településképi értékvizsgálat alapján, vagy egyéni kezdeményezésre történhet.

(2) Egyéni kezdeményezés esetén a helyi egyedi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes, vagy jogi személy írásban kezdeményezheti a Polgármesternél.

(3) A helyi egyedi védelem alá helyezés, valamint megszüntetés iránti kezdeményezésnek tartalmazni kell:

a) a védendő épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám),

b) a védelem alá helyezés vagy megszüntetés javaslatának rövid indokolását.

(4) A helyi egyedi védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról a kezdeményezőt és a tulajdonost a helyben szokásos módon értesíteni kell.

(5) A helyi egyedi védettség alá helyezésre, vagy megszüntetésre irányuló javaslatot a döntést megelőzően legalább 30 napra a Gerjen Község Önkormányzata hirdetőtábláján ki kell függeszteni.

(6) Egyéni kezdeményezés esetén a védetté nyilvánításhoz a települési főépítész, vagy ilyen feladatra jogosult tervező által készített egyedi településképi értékvizsgálat szükséges.

(7) A helyi védelem alá helyezéssel vagy annak megszüntetésével kapcsolatos döntés előkészítéséről a települési főépítész, illetve annak hiányában a Polgármester gondoskodik.

(8) Helyi egyedi védelem alatt álló építmény csak a védettség törlése után bontható el.

4. A helyi építészeti örökség nyilvántartására vonatkozó kötelezettségek

4. § (1) A települési főépítész, annak hiányában a Polgármester gondoskodik a helyi építészeti örökség nyilvántartásának vezetéséről.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

a) a védett érték megnevezését;

b) a védett értéket tartalmazó ingatlan címét (utca, házszám) és helyrajzi számát,

c) a védelem típusát;

d) a védett érték fényképét (ha lehetséges, fénykép-dokumentációját) és amennyiben rendelkezésre áll, a védett érték műszaki tervdokumentációját,

e) a védett objektum rövid indoklását, leírását.

5. A helyi egyedi védelem meghatározása

5. § A település helyi egyedi védelem alatt álló építményeit a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

6. A helyi egyedi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek

6. § A helyi egyedi védelem alatt álló építészeti örökséget a tulajdonos köteles jó karban tartani, állapotát megóvni. A használat, az adott építészeti örökségen vagy közvetlen környezetében végzett építési tevékenység nem veszélyeztetheti az adott építészei örökség fennmaradását.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

7. A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása

7. § Gerjen településképi szempontból meghatározó területei a rendelet 2. mellékletében lehatárolt:

a) „A” jelű terület (történeti településrész);

b) „B” jelű terület (jellemzően családi házas településrész);

c) „C” jelű terület (tájképvédelmi és ökológiai szempontból frekventált terület)

d) „D” jelű terület (hétvégi házas-rekreációs terület).

IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

8. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

8. § (1) Gazdasági területen álló épület kivételével az épület közterületről látszó homlokzati falának külső burkolataként nem alkalmazható fém vagy műanyag sík-, hullám- vagy trapézlemez.

(2) Hullámpala, bitumenes hullámlemez, műanyag sík- vagy hullámlemez anyagú kerítés az utcai telekhatárra nem építhető.

9. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi építészeti követelmények

9. § (1) „A” jelű terület lakótelkein a közterület felőli építési határvonal – ha a szabályozási terv másként nem rendelkezik – az utcában lévő beépített ingatlanok többségének előkert-mélysége által meghatározott vonal, melyre új főépítmény közterület felé néző homlokzat-felületének legalább 80%-át rá kell illeszteni.

(2) „B” jelű terület lakótelkein a közterület felőli építési határvonal – ha a szabályozási terv másként nem rendelkezik – az utcában lévő beépített ingatlanok többségének előkert-mélysége által meghatározott vonal, melyre új főépítmény közterület felé néző homlokzat-felületének legalább 60%-át rá kell illeszteni.

(3) A lakóterületi telkek közterület felöli legfeljebb 50 méteres sávja építhető be.

10. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

10. § (1) Valamennyi településképi szempontból meghatározó („A”, „B”, „C”, „D” jelű) területen:

a) az épületek közterület felől látható homlokzati falfelületének színezése során harsány, rikító színek, különösen a kék, a lila, a piros – nem alkalmazhatók;

b) tetőfelújítás és új építés esetén a natúr égetett cserép vörös-barna színárnyalataitól eltérő színű tetőfedő anyag nem alkalmazható;

c) főépítmény közterületről látható homlokzatának építészetileg egységes megjelenését felújítás során nem lehet megváltoztatni;

(2) „A” és „C” jelű területen:

a) új főépítményt 35°–45° hajlású magastetővel kell ellátni, továbbá utcai homlokzaton erkély és loggia nem létesíthető;

b) új építés vagy tető-felújítás esetén főépítmény tetőfedő anyagaként csak vörös vagy barna színárnyalatú égetett cserép, betoncserép, cserepes lemez alkalmazható;

c) utcai épület szélessége helyi egyedi védelemmel nem érintett épület esetén közhasználatú épület vagy a hajlított ház utcai épületszárnyának kivételével 9,0 m-nél nagyobb nem lehet;

d) homlokzati falfelület lábazat feletti részén vakolt felületen, vagy téglaburkolaton kívül más látszó felület nem képezhető ki.

(3) „B” jelű területen:

a) főépítmény tetőfedő anyagaként trapézlemez, műanyag hullámlemez, hullámpala és síkpala nem alkalmazhatók;

b) új főépítmény esetében 30°–45° hajlású magastetőn kívüli tetőkialakítás nem lehetséges.

(4) „A”, „B”, „C”, „D” jelű területen:

a) Lakó- és vegyes területen ingatlanonként legfeljebb 2 m2 befoglaló méretű, a helyben működő vállalkozást népszerűsítő cégtábla, üzletfelirat, továbbá ezen felül legfeljebb két darab, legfeljebb 0,7 m2 oldal-felületű cégér helyezhető el.

b) Üzlethelyiség kirakat-felületének legfeljebb 30%-a a helyben működő vállalkozást népszerűsítő felirat, grafikai megjelenítés céljára használható fel.

c) Gazdasági területen ingatlanonként legfeljebb 5 m2 felületű, a helyben működő vállalkozást népszerűsítő cégtábla, üzletfelirat, hirdetőtábla helyezhető el.

d) Ingatlanonként egy darab 1 m2legnagyobb befoglaló méretű, az ingatlan elidegenítésére vonatkozó hirdetés elhelyezhető.

e) Lakossági apróhirdetések kizárólag az önkormányzat által e célra rendszeresített apróhirdetési táblákon helyezhetők el.

11. A helyi védelemben részesülő elemekre vonatkozó építészeti követelmények

11. § A helyi védelem alatt álló építményekre az alábbi előírások vonatkoznak:

a) helyi védelem alatt álló épületet eredeti (hagyományos) tömegében, tetőformájában kell megtartani, érintetlenül hagyva az eredeti homlokzati elemeket (nyílások, tagozatok, díszek), belső korszerűsítés, átalakítás és bővítés azonban megengedett.

b) helyi védelem alatt álló épület csak úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati-, utcaképi megjelenése ne változzon, a legkisebb kárt szenvedje, és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.

c) helyi védelem alatt álló épület homlokzatainak, vagy egyéb épületrészeinek esetleges stílusbeli, arány- vagy ritmushibája felújítás során településképi kötelezési eljárás keretében korrigáltatható az egységes építészeti kialakítás érdekében.

d) helyi védelem alatt álló épületek, épületrészek eredeti külső megjelenését, egészének és részleteinek külső geometriai formáit, azok rész- és befoglaló méreteit, eredeti anyaghatását, eredeti színhatását (ha ismert), ha nem ismert, a feltételezhetően hasonló színhatását, eredeti épülettartozékait és felszereléseit az értékvizsgálattól függően az e rendeletben foglaltak figyelembe vételével kell megőrizni, illetve helyreállítani.

e) Helyi védelem alatt álló emlékművet, szobrot, keresztet eredeti formájában kell megtartani, felújítás esetén az ismert eredeti állapot visszaállítandó.

12. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

12. § (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban a „C” jelű területbe nem tartozó, beépítésre nem szánt területek alkalmasak.

(2) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban a településképi szempontból meghatározó „A”, „B”, „C” és „D” jelű területek nem alkalmasak.

(3) A sajátos építményre, műtárgyra vonatkozó anyaghasználati követelmények: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 18. pontjában meghatározott sajátos építmények terepszinttől mért 3 m-nél magasabb tartószerkezeti részei csak fémszerkezetből vagy fából készíthetők.

(4) 20 kV-nál magasabb feszültségű új elektromos távvezeték beépítésre szánt területen nem helyezhető el.

(5) 0,4 – 20 kV közötti feszültségű új elektromos vezeték belterületen csak terepszint alatt helyezhető el.

(6) 0,4 kV feszültséget meg nem haladó új, vagy átépítésre kerülő elektromos vezetéket, valamint hírközlési vezetéket belterületen földalatti elhelyezéssel kell megépíteni, illetve a már meglévő szabadvezetékes, vagy légvezetékes infrastruktúra felhasználásával.

(7) Új önálló távközlési antennatorony, szélerőmű nem helyezhető el az „A”, „B”, „C” „D” jelű területeken.

13. A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

13. § (1)1

(2)2 A község közterületein a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet1. § 5. pontjában meghatározott, egységes megjelenésű, kioszk helyezhető el.

(3)3 A község közterületein a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet 1. § 4. pontjában meghatározott, egységes megjelenésű, faszerkezetű, berendezésenként egyik oldalon reklámfelületű, másik oldalon a község térképét, vagy egyéb közérdekű információt megjelenítő információs vagy más célú berendezés helyezhető el.

(4) A község szempontjából jelentős esemény – évente összesen 12 naptári hét időtartamra – közterületen elhelyezett mobil eszközön, a Polgármester hozzájárulásával reklámozható.

(5) Reklámhordozók anyaga fa, fém, plexi lehet.

14. Az egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények

14. § (1) Belterületen álló épület közvetlenül közterület felé néző homlokzatán parabola-antenna, napelem, napkollektor, homlokzatra szerelt kémény és szellőző-vezeték nem helyezhető el.

(2) Klímaberendezés belterületen lévő utcai homlokzaton, valamint szomszédos beépíthető ingatlanra néző tetőfelületen nem helyezhető el. Szomszédos beépíthető ingatlanra néző oldalfalon klímaberendezés abban az esetben helyezhető el, ha ehhez a szomszédos ingatlan tulajdonosa – több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonosa – írásban hozzájárul.

V. Fejezet

KÖTELEZŐ SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

15. Rendelkezés a szakmai konzultációról

15. § (1) Gerjen községben az önkormányzat nem ír elő kötelező jelleggel szakmai konzultációt.

(2) A településkép védelme érdekében az ügyfél kérésére a vonatkozó jogszabály szerint a Polgármester tájékoztatást ad és szakmai konzultációt biztosít a településképi követelményekről.

(3) A szakmai konzultációkról készített emlékeztetők nyilvántartásáról a helyben szokásos módon gondoskodni kell.

VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS

16. A véleményezési eljárással érintett építmények köre

16. § Gerjen községben az önkormányzat nem teszi kötelezővé a településképi véleményezési eljárás lefolytatását.

VII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

17. Bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók köre

17. § Reklámhordozók és reklámok elhelyezése és átalakítása esetén településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni.

18. A bejelentési eljárás részletes szabályai

18. § (1) A település Polgármestere bejelentési eljárást folytat le a településkép védelme érdekében.

(2) A Polgármester a döntését – települési főépítész alkalmazása esetén – a főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

(3) A településképi bejelentési eljárás lefolytatására irányuló kérelmet és a dokumentációt papír alapon kell benyújtani.

(4) A bejelentés tartalmazza:

a) a bejelentő nevét;

b) a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét;

c) a reklámhordozó, reklám helyét, az ingatlan helyrajzi számát;

d) a reklám, reklámhordozó elhelyezéséhez szükséges tervezett időtartamot.

(5) A bejelentéshez a településképi-követelményeknek való megfelelést igazoló rajzi dokumentációt kell mellékelni.

(6) A Polgármester a bejelentést követően, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény (továbbiakban: Ákr) szerinti teljes eljárásban a bejelentést követő 15 napon belül hatósági határozatban

a) a reklám vagy reklámhordozó elhelyezést, átalakítást – feltétel meghatározásával vagy anélkül – tudomásul veszi, ha a bejelentés

aa) megfelel a 18. § (5) bekezdésben meghatározott követelményeknek, és

ab) a tervezett reklámhordozó elhelyezés vagy átalakítás illeszkedik a településképbe és megfelel a településképi követelményeknek, valamint a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek,

b) megtiltja a tervezett reklámhordozó elhelyezést, átalakítást, és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés reklám és reklámhordozó elhelyezése esetén nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelménynek, vagy nem felel meg a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.

(7) A Polgármester az Ákr. 120. § (1) bekezdése alapján a hatósági határozatot hivatalból a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok sérelmével is módosíthatja vagy visszavonhatja.

VIII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉPI BÍRSÁG

19. A településképi kötelezési eljárás

19. § (1) A Polgármester településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – a helyi építészeti értékvédelem érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezi, ha a helyi védelem alatt álló építmény, épület, műtárgy és ezek környezetének műszaki, esztétikai állapota nem megfelelő.

(2) A településképi kötelezési eljárás hivatalból vagy kérelemre indul, azt a Polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai szerint folytatja le.

(3) A településképi kötelezésről a Polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településképi kötelezettségről szóló határozat formájában.

20. A településkép-védelmi bírság kiszabásának esetkörei és mértéke

20. § (1) A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11. §‑ában nevesített településkép-védelmi bírság alkalmazásának esetei:

a) a településképi követelmények be nem tartása;

b) a településképi kötelezésben hozott döntés végre nem hajtása.

(2) A településkép-védelmi bírság mértéke:

a) településképi követelmények be nem tartása, valamint a településképi bejelentési határozatban foglaltaktól eltérő építés esetén a szabálytalanul megvalósított építményérték 40%-a, de legfeljebb 1.000.000 forint;

b) településképi kötelezésben hozott döntés végre nem hajtása esetén a döntéssel érintett építési beavatkozás értékének 30%-a, de legfeljebb 1.000.000 forint.

(3) A (2) bekezdés b) és c) pontjaiban szereplő építményértéket az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet 1. mellékletében foglalt szabályok szerint kell kiszámítani.

(4) A bírságot a bírság összegét megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül Gerjen Község Önkormányzatának a Magyar Államkincstárnál vezetett – és a határozatban is megjelölt – előirányzat-felhasználási számlájára kell átutalási megbízással teljesíteni, vagy készpénz-átutalási megbízással postai úton befizetni. A határidőre be nem fizetett településkép-védelmi bírság behajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény előírásai az irányadók.

IX. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSI ÉS ÖSZTÖNZŐ RENDSZER

21. A településképi követelmények alkalmazásának önkormányzati ösztönzése

21. § (1) A védett érték megóvása, állagának megőrzése céljából, az ingatlan tulajdonos egyedi kérelme alapján önkormányzati támogatás adható. Az egyedi kérelmet tárgyév január 31. napjáig lehet benyújtani.

(2) A kérelem megléte esetén a támogatásra felhasználható összeget minden évben az Önkormányzat költségvetési rendeletében kell meghatározni.

(3) A támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a támogatásban részesített tulajdonossal kötött támogatási szerződésben kell rögzíteni.

X. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETEI RENDELKEZÉSEK

22. Hatályba léptető rendelkezés

22. § A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

23.4

23. §5

1. melléklet6

Helyi védelem alatt álló építmények listája

1

Helyrajzi szám

Utca, házszám

Megnevezés

Védendő érték

2

392

Dózsa Gy. u. 41.

lakóépület

épülettömeg, utcai homlokzat

3

65

Dunasor u. 1/d.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

4

352

Dunasor u. 16.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

5

353

Dunasor u. 17.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

6

151

Kossuth L. u.

református templom

teljes objektum

7

120/1

Kossuth L. u.

művelődési ház

épülettömeg, homlokzatok

8

255

Kossuth L. u. 8.

lakóépület

épülettömeg, utcai homlokzat

9

234

Kossuth L. u. 27.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

10

139

Kossuth L. u. 53.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

11

135

Kossuth L. u. 61.

lakóépület

épülettömeg, udvari homlokzat

12

217

Rákóczi F. u. 4.

lakóépület

épülettömeg, utcai homlokzat

13

153

Rákóczi u. 34.

üzletház épülete

épülettömeg, főhomlokzat

14

178

Rákóczi F. u. 49.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

15

169

Rákóczi u. 64.

lakóépület

épülettömeg, udvari homlokzat

16

278

Szent I. u. 6.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

17

113/1

Szent I. u. 34.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

18

109

Szent I. u. 42.

lakóépület

épülettömeg, utcai homlokzat

19

108

Szent I. u. 44.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

20

92

Szent I. u. 47.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

21

331

Vajda I. u. 21.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

22

308

Vajda I. u. 24.

lakóépület

épülettömeg, udvari homlokzat

23

307

Vajda I. u. 26.

lakóépület

épülettömeg, utcai homlokzat

24

335

Vajda I. u. 29.

lakóépület

épülettömeg, utcai homlokzat

25

67

Vajda I. u. 33.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

26

80

Vajda I. u. 46.

lakóépület

épülettömeg, utcai homlokzat

27

79

Vajda I. u. 48.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

28

77

Vajda I. u. 52.

lakóépület

épülettömeg, utcai homlokzat

29

75

Vajda I. u. 56.

lakóépület

épülettömeg, homlokzatok

30

1624

Kanális dűlő külterület

volt kastély épülete

teljes objektum

1. függelék a 2. melléklethez

Ültetésre javasolt és nem javasolt növényfajok jegyzéke

1. Fásításra javasolt fafajok:

– Korai juhar (Acer platanoides),
– Éger (Alnus glutinosa),
– Közönséges nyír (Betula pendula),
– Kocsányos tölgy (Quercus robur),
– Gyertyán (Carpinus betulus),
– Magas kőris (Fraxinus excelsior),
– Virágos kőris (Fraxinus ornus),
– Kislevelű hárs (Tilia cordata),
– Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos),
– Fehér fűz (Salix alba),
– Fehér nyár (Populus alba) termőhely adottságaitól függően alkalmazva.
– Csörgőfa (Koelreuteria paniculata),
– Gömbkőris (Fraxinus excelsior Nanaglobosa),
– Hússzínű vadgesztenye (Aesculus x carnea ’Briotii)
– Közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum)
– Gömbakác kertészeti fajta (Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’)

2. Ültetésre javasolt cserjefajok:

– Trombitafolyondár (Campsis radicans),
– Mályvacserje (Hibiscus siriacus),
– Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa),
– Japán gyöngyvessző (Spiraea japonica),
– Kékszakáll (Caryopterisincana),
– Télzöld jázmin (Jasminum nudiflorum),

3. Nagyobb felületek növényesítésére, park kialakítására, felújítására nagyobb tömegben ajánlott fa- és cserjefajok:

– Vérszilva (Prunus cerasifera ’Woodii’),
– Közönséges platán (Platanus x acerifolia),
– Télzöld jázmin (Jasminum nudiflorum),
– Levendula (Lavandula angustifolia),
– Levendula (Lavandula angustifolia ’Nana Alba’) ,
– Kecskerágó (Euonymus europaeus ’Emeralden Gold’),
– Piros levelű borbolya (Berberis thunbergii ’Atropurpurea Nana’),
– Nyári orgona (Budleae davidii ’Pink’),
– Orbáncfű (Hypericum calycinum),
– Gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra ’Plena’),
– Törpe fagyal Ligustrum ovalifolium’Nünü’,
– Japán Díszcseresznye (Prunus serrulata ’Kanzan’),
– Hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus),
– Fürtös gyöngyike (Muscari armeniacum),
– Örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens),
– Csíkos pántlikafű (Phalaris arundinacea ’Picta’),
– Tollborzfű (Pennisetum alopecuroides),
– Bordó levelü júdásfa (Cercis canadensis ’Red Force’),
– Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum),
– Piros virágú vadgesztenye (Aesculus x carnea),
– Babérmeggy (Prunus laurocerasus ’Schipkaensis’),
– Magnólia (Magnolia x soulangeana),
– Pompás gyöngyvessző (Spiraea bumalda „Anthony Waterer’),
– Mirtuszlonc (Lonicera nitida ’Elegant’),
– Ezüsthárs (Tilia tomentosa ’Szeleste’),
– Gömbkőris (Fraxinus ornus ’Mecsek’),
– Törpe ezüstborbolya (Berberis candidula ’Jytte’),
– Fehér som (Cornus alba ’Sibirica Variegata’),
– Sárga vesszőjű som (Cornus stolonifera ’Flaviramea’),
– Hóbogyó (Symphoricarpos × chenaultii).

4. Kerti építmények befuttatására javasolt növényfajok:

– Vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata),
– Borostyán (Hedera helix),
– Lila akác (Wisteriasinensis),
– Iszalag (Clematis jackmanii),
– Lonc-fajok

5. Ültetésre nem javasolt, intenzíven terjedő fa- és cserjefajok

– Amerikai (vörös) kőris (Fraxinus pennsylvanica)
– Aranyribiszke (Ribes aureum)
– Bálványfa (Ailanthus altissima)
– Ezüst juhar (Acer saccharinum)
– Fehér akác (Robinia pseudoacacia)
– Gyalogakác (Amorpha fruticosa)
– Kései meggy (Padus serotina)
– Közönséges orgona (Syringa vulgaris)
– Keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia)
– Közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta)
– Lepényfa (Gleditsia triacanthos)
– Nyugati ostorfa (Celtis occidentalis)
– Parti szőlő (Vitis riparia)
– Torzsás ecetfa (Rhus typhina)
– Zöld juhar (Acer negundo)

2. függelék a 2. melléklethez

Gerjen régészeti lelőhelyeinek listája

azonosító

település

szám

régészeti védelem

név

50743

Fadd

67

régészeti lelőhely

Lajos major

20426

Gerjen

1

régészeti lelőhely

Váradpuszta

53422

Gerjen

2

régészeti lelőhely

Váradpuszta B

53423

Gerjen

3

régészeti lelőhely

Ófalu

74729

Gerjen

4

régészeti lelőhely

Kengyeles 1.

74731

Gerjen

5

régészeti lelőhely

Kengyeles 2.

74735

Gerjen

6

régészeti lelőhely

Legelőre-dűlő

74737

Gerjen

7

régészeti lelőhely

Tekermónai-dűlő

74739

Gerjen

8

régészeti lelőhely

Széles-dűlő

74741

Gerjen

9

régészeti lelőhely

Jegyző-dűlő

74745

Gerjen

10

régészeti lelőhely

Ótemető

1

A 13. § (1) bekezdését a Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 13. § (2) bekezdése a Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 13. § (3) bekezdése a Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Hatályon kívül helyezve: 2010. évi CXXX. törvény 12. § alapján. Hatálytalan: 2018. VII. 4-től.

5

Hatályon kívül helyezve: 2010. évi CXXX. törvény 12. § alapján. Hatálytalan: 2018. VII. 4-től.

6

Az 1. melléklet a Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.