Jászivány Község Önkormányzata Képviselőtestületének 5/2018 (VII.3..) önkormányzati rendelete

Jászivány község közművelődéséről

Hatályos: 2018. 07. 04- 2020. 08. 17

Jászivány Község Önkormányzata a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. Évi CXL. Tv. 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I.Fejezet

Alapelvek


1.§

(1) Jászivány Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) A kulturális javak védelméről és muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. Évi CXL. Tv. (továbbiakban: törvény) 4. §-ban foglaltakat elismeri, azok biztosítását kötelező feladatának tekinti. E jogok érvényesülését közművelődési intézmények működtetésével, közművelődési közösségek létrejöttének és működésének támogatásával segíti, illetve szabályozz a helyi közművelődési feladatok megvalósításának feltételrendszerét.


(2) Mindenkinek emberi joga, hogy:

a) Műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapíthassa, kulturális jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, a külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen.

b) Tevékenységének megvalósításához közművelődési, közösségi színteret, szervező, szervezeti és szakmai segítséget kapjon.

c) Megismerhesse a kulturális örökség javait.

d) Igénybe vehesse a nyilvános közgyűjtemények és közművelődési intézmények szolgáltatásait.


(3) Az Önkormányzat kinyilvánítja azon véleményét, amely szerint:

A közművelődés gyakorlása településünkön közérdek, a közművelődés támogatása közcélt szolgáló aktivitásnak minősül.

Az önkormányzat az általa fenntartott közművelődési intézményekben a kulturális jogok közösségi érvényesítéséhez minden ember számára egyenlő feltételeket biztosít.

Az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények értékrendje nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, politikai irányzat mellett sem.


2.§

E rendelet hatálya kiterjed:

a) az Önkormányzat által fenntartott és működtetett közművelődési intézményekre

b) az Önkormányzat által a törvény és e rendelet által szabályozott, külön közművelődési megállapodás alapján támogatott

    intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, vállalkozásokra

c) mindezek működtetőire és alkalmazottaira.

II.fejezet


AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAI

3.§


Az Önkormányzat a település jövője érdekében, kulturális hagyományai alapján, a lakosság művelődési szükségleteit figyelembe véve, helyi kötelező közművelődési feladatként szükségesnek tartja biztosítani az 1997. Évi CXL tv. 76.§ (2) bekezdésben meghatározott közművelődési formákat, azok megvalósítása érdekében az alábbi tevékenységeket:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

b) hátrányos helyzetű rétegek kulturális elmaradottságának mérséklését,

c) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

d) a környezetkultúra javítását, a települési esztétikai kultúra fejlesztését,

e) az egyetemes, a nemzeti, illetve nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, gyarapítását, a befogadás elősegítését- az ünnepek kultúrájának gondozását,

f) támogatja a művelődő közösségekben az amatőr alkotó, ismeretszerző szándékokat különös tekintettel a kiemelkedő értékeket teremtő művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére,

g) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítését, nyilvános fórumok biztosítását,

h) helyi és tágabb értelembe vett szociális és kreatív akciók támogatását,

i) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését,

j) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását (célcsoport szerint, például- ifjúsági, nyugdíjas, értelmiségi, családi),

k) egyéb, a művelődést segítő lehetőségek biztosítását.



4.§

 Az Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti:

a) a lakosság minden korosztályának művelődési, kulturális életének fejlesztését, intézményesen szervezett támogatását

b) Jászivány község hagyományainak ápolását, a lokálpatriotizmus, a helyi érdekek, értékek védelmének erősítését, a polgári életmód fejlesztését

c) a kimagasló értéket képviselő képző-, és népművészeti, egyedi és csoportos alkotókörök (Kamarakórus, Pávakör stb.) támogatását

d) kiállítások, vetélkedők, versenyek, előadások megszervezésének segítését

e) a kapcsolatépítést más településekkel (mind bel- és külföldön)

f) a helyi társadalom igényeire és szükségleteire épülő értékszempontú kultúra közvetítését.

III. fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁSÁNAK INTÉZMÉNYI ÉS SZERVEZTI STRUKTÚRÁJA


5.§

Az Önkormányzat e rendelet 3-4. §-ban vállalt közművelődési feladatainak ellátását szakfeladaton működő intézmény fenntartásával és működtetésével kívánja biztosítani.


6.§


(1) Az Önkormányzat a közművelődési intézmények által el nem látható feladatainak elvégzésére bevonhat e rendeletben is rögzített intézményeket, szervezeteket, nem önkormányzatilag fentartott de közművelődést végző intézményeket, szervezeteket, vállalkozásokat, különös tekintettel:

a) az Önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit, társaságait

b) a Jásziványon bejegyzett közművelődési fő tevékenységű vállalkozásokat, egyesületeket, alapítványokat, egyéb társadalmi szervezeteket.

(2) Ezen intézmények és szervezetek közreműködése elsősorban a működő közművelődési intézmény által le nem fedhető kulturális szakágakban indokolt.

(3) Ezen intézményeknek és szervezeteknek az Önkormányzat hosszabb távú együttműködés esetén feladataik ellátásának biztosítása érdekében támogatást nyújthat, mely támogatás feltételrendszerét az önkormányzat és szakbizottsága(i) határozzák meg. Mindez eseti rendezvényekre is vonatkozik.

(4) Illetve a törvény 79. §-ban rögzítettek szerint közművelődési megállapodást köthet. A támogatás mértéke viszont nem veszélyeztetheti a rendelet 3-4. §-ban rögzített feladatok ellátását.


7.§


 (1) Jászivány Község Önkormányzata fenntartóként az alábbi intézményt működteti:

Szoó István Művelődési Ház

Községi Könyvtár.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati intézmény feladatai, kapcsolatai a következők:

Feladatköre: Jászivány község népességének művelődési igényeit az adott intézmény technikai és személyi feltételek alapján kiszolgálni, az alábbi pontokban megfogalmazott szempontok szerint:

a) lakossági, egyéni, közösségi közművelődési igények szolgálata

b) az iskolán kívüli szabadidős tevékenységek biztosítása (tánc, szakkörök, rendezvények és ünnepségek) szervezése

c) művészeti és tudományos alkotások, szellemi termékek közismerté tételének támogatása

d) kulturális turizmus, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, író-olvasó találkozók szervezés, közösségi zenés estek és bálok helyszínének biztosítása

e) hagyományőrző tevékenységek gondozása

f)  a nyugdíjas és ifjúsági korosztály közösségeinek felkarolása

g) közmeghallgatás, lakossági fórumok helyszínének biztosítása

h) szavazás esetén választókörzet szavazóhelyisége

i) helytörténeti gyűjtemény gyarapítása, gondozása

j) a községre vonatkozó adatok, információk (és hordozóik) gyűjtése

k) a könyvtári állomány célirányos gyarapítása, megóvása- az olvasó közönség igényeinek kiszolgálása

l) bizonyos lakossági igények (fénymásolás és egyéb sokszorosítási lehetőségek kínálata, médiatár, és számítógép, kommunikációs eszközök használata) teljesítése


IV.fejezet


A KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉG IRÁNYÍTÁSA ÉS ELLENŐRZÉSE

8.§


(1) A tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói

jogköröket a Képviselőtestület gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat közművelődési intézményének törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási feladatait a Jászszentandrási Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A munkáltatói jogkör gyakorlója a község polgármestere.

(3) Az intézmény szakmai ellenőrzését a képviselőtestület szakmai beszámoló alapján, koordinációját az ESZOK Bizottság látja el.


V.fejezet


A KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉG FINANSZÍROZÁSA

9.§


(1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait adott évi költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, a központosított előirányzatból származó összeg, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Könyvtári Szolgáltató Rendszerrel kötött együttműködés alapján biztosított központi költségvetés.

VI.fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Jászivány község közművelődéséről szóló 4/2009. (II.15.) Önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.



Kelt: Jászivány Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2018. június 27-i ülésén.


Tari András    sk.                                                                                          Márkus  Erika sk.

polgármester                                                                                                         jegyző


A kivonat hiteléül:


Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2018.         VII.   hó        03.      nap

Márkus Erika   sk.

       jegyző