Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018.(II.26.) önkormányzati rendelete

az otthonteremtés helyi támogatásáról

Hatályos: 2018. 03. 01- 2018. 11. 30




Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településen felmerülő lakásgondok megoldása érdekében Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8-9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja

  1. §

A rendelet célja, hogy az arra rászoruló családok részére az e rendeletben meghatározott formájú lakásszerzésüket elősegítse és ahhoz hatékony anyagi támogatást nyújtson.


A támogatásban részesíthetők körére vonatkozó szabályok

  1. §
  1. Helyi önkormányzati támogatásban részesíthetőek azok a nagykorú személyek, akik közül az egyik fél a településen legalább 3 éve állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik. 
  2. Házastársak és élettársak kizárólag együtt részesíthetők támogatásban és csak akkor, ha a támogatással érintett ingatlanon mindketten egymás között egyenlő arányú tulajdoni illetőséget szereznek.
  3. A 40 éves életkor feletti személyek abban az esetben részesíthetőek támogatásban, amennyiben nem rendelkeznek többségi lakóingatlan tulajdonnal.


A támogatás feltételei

  1. §

A támogatás nyújtásának feltétele, hogy a támogatással megvásárolni kívánt lakás műszaki állapota olyan, hogy az a lakáshoz jutó lakásgondját legalább 10-15 évre megoldottá teszi.


Az otthonteremtési támogatás felhasználásának szabályai

  1. §

Otthonteremtési támogatás nyújtható Dévaványa város közigazgatási területén lévő:

  1. Lakóház építéséhez,
  2. Új vagy használt lakás vásárlásához.


A támogatás formája és mértéke

  1. §
  1. A támogatást az igénylő részére az önkormányzat vissza nem térítendő támogatás formájában folyósítja.
  2. A támogatás mértéke:
  1. Lakóház építése esetén 500.000,- Ft.
  2. Lakásvásárlás esetén a szerződés szerinti vételárnak a 25 %-a, de legfeljebb
    500.000,- Ft.
  1. Ha a támogató az Adásvételi szerződésben rögzített vételárat vitatja jogosult szakértői véleményt beszerezni, ebben az esetben az ingatlan piaci-forgalmi értéke tekintendő vételárnak.
  2. A támogatás fejében a támogatottnak vállalnia kell, hogy a támogatással tulajdonába kerülő lakást 5 évig nem idegeníti el, ezalatt az időszak alatt kizárólag lakhatás céljára használja és életvitelszerűen lakja.
  3. Ugyanazon igénylő a vissza nem térítendő támogatást csak egyszer veheti igénybe.
  4. Nem részesíthető támogatásban az a személy, aki korábban az önkormányzattól bármilyen otthonteremtési támogatásban részesült.


A támogatás megállapításával kapcsolatos kizáró okok

  1. §
  1. Nem állapítható meg támogatás, ha:
    1. a kérelmező a megvásárolni kívánt lakás vételárát teljes egészében kiegyenlítette,
    2. a Képviselő-testület által lakástámogatás céljára biztosított éves keretösszeg elfogyott,
    3. a támogatással megvásárolni kívánt lakás műszaki állapota szakértői vélemény alapján olyan, hogy a lakás megvásárlása nem gazdaságos, nem célszerű, műszaki szempontból nem megalapozott, mivel nem oldja meg a vásárló lakásgondját legalább 10-15 évi időtartamra.
    4. a megvásárolni kívánt lakás vagy lakóházas ingatlan komfortfokozata nem éri el legalább a komfortos komfortfokozatot.
  2. Nem részesíthető támogatásban az a személy, aki a megvásárolni kívánt ingatlant közeli hozzátartozójától vásárolja meg, kivéve, ha a megvásárolni kívánt ingatlan lakhatását biztosítja és örökrésze megváltásának a céljára kívánja felhasználni.


A szerződést biztosító mellékkötelezettségek

  1. §
  1. A támogatási összeg erejéig az érintett ingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni 5 éves időtartamra.
  2. Az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés szolgáltatási díját a Dévaványa Város Önkormányzata fizeti meg, benyújtásáról a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) gondoskodik.
  3. A vállalási határidőn belüli lakáscsere, vagy újabb lakás vásárlása esetén – amennyiben az Dévaványán történik - a jelzálogjog az új lakásra átjegyezhető a korábbi feltételek fennállása mellett.



Szerződésszegésre vonatkozó szabályok

  1. §

A támogatás visszafizetése a jegybanki alapkamattal növelten egy összegben esedékessé válik, ha a támogatásban részesített:

  1. A támogatás összegét a szerződésben rögzített céltól eltérően használta fel, vagy a szerződésben rögzített feltételeket nem teljesíti.
  2. A támogatásban részesítését valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával, vagy más módon befolyásolta.
  3. A lakás építését a jogerős építési engedélyben meghatározott határidőn belül nem kezdi meg, vagy attól engedély nélkül eltér.


Otthonteremtési támogatás folyósításának és visszafizetésének szabályai


  1. §


  1. Az otthonteremtési támogatás összege – amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlan saját erőből és az otthonteremetési támogatásból kerül megvásárlásra – a Támogatási szerződés aláírását és ellenjegyzését követő 15 napon belül kerül folyósításra.
  2. Az otthonteremtési támogatás összege – amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlan vételár részét képezi hitelintézet által nyújtott kölcsön vagy családok otthonteremtési kedvezménye – a támogatott által a Hivatal részére benyújtott a Dévaványa Város Önkormányzat javára szóló elidegenítési és terhelési tilalomhoz hozzájáruló nyilatkozat becsatolását követő 15 napon belül kerül folyósításra.


  1. §


  1. Ha a támogatott kötelezettség teljesítése során valótlan adatot tartalmazó nyilatkozatot tett vagy adatot közölt, és ez alapján jutott az otthonteremtés helyi támogatásához, akkor a támogatott személy a folyósított összeget az igénybevétel napjától a Ptk. szerint számított késedelmi kamattal köteles visszafizetni.
  2. Ha a Hivatal a hatósági ellenőrzés során megállapítja, hogy a támogatott személy jogosulatlanul vette igénybe az otthonteremtés helyi támogatást, határozatban intézkedik az otthonteremtés helyi támogatás - igénybevétel napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt összegének - visszatérítése iránt.
  3. Ha az otthonteremtés helyi támogatás igénybevételével érintett és

a) lakást az önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt lebontják - kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé - vagy elidegenítik,

b) lakás nem a támogatott személy lakóhelyéül szolgál,

c) lakás használatát harmadik személynek átengedik,

d) lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják,

a támogatott személy köteles az otthonteremtés helyi támogatás folyósított összegét a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni.

  1. Nem minősül az 5. § (4) bekezdésben foglalt életvitelszerű tartózkodás megsértésének, ha a támogatott, a meghatározott időtartam vége előtt elhalálozik.
  2. Házasság felbontása esetén, ha a volt házastársak közös lakásukat az önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom idején idegenítik el, úgy őket - a (7) bekezdés kivételével - az igénybe vett otthonteremtés támogatás visszafizetési kötelezettsége az elidegenítésből származó bevétel bírósági határozat szerinti vagy a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban terheli.
  3. A volt házastársak a házasságfelbontás tényét kötelesek a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a Hivatalnak bejelenteni.
  4. Házasság felbontása, érvénytelenítése esetén, ha − a házasságot felbontó, érvénytelenné nyilvánító jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján − az egyik fél a másik féltől megszerzi az otthonteremtési támogatás igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, a tulajdoni hányadát elidegenítő felet az (5) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem terheli.
  5. Ha az élettársak életközössége megszűnik és a közös lakásukat az önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom idején idegenítik el, úgy őket - a (9) bekezdés kivételével - az igénybe vett otthonteremtés támogatás ½ - ½ arányú visszafizetési kötelezettsége terheli.
  6. Ha az élettársak életközössége megszűnik és az egyik fél a másik féltől megszerzi az otthonteremtési támogatás igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, a tulajdoni hányadát elidegenítő felet az (8) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem terheli.
  7. A támogatott személy kérelmére a visszafizetési kötelezettségre - ideértve az esedékes kamatokat is – a Képviselő-testület méltányossági eljárás keretében maximum 6 hónapra szóló részletfizetést engedélyezhet, ha a kérelmező igazolja, hogy az otthonteremtési támogatás azonnali és egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene.


Eljárási szabályok

  1. §
  1. A lakáscélú támogatással kapcsolatos ügyekben a Képviselő-testület jogosult döntést hozni.
  2. A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklet szerinti formanyomtatványon, a Képviselő-testületnek címezve a Hivatalban kell benyújtani. Egyúttal dokumentálni kell az igényelt támogatás felhasználási célját: építkezés esetén a jogerős építési engedélyt, vásárlás esetén az adás-vételi szerződést.
  3. A támogatási szerződés elkészíttetéséről a Képviselő-testület döntésének megfelelően a polgármester gondoskodik.
  4. A támogatás kifizetése készpénz-kímélő fizetéssel történik: adás-vétel esetén az Adásvételi szerződésben rögzített részére, építkezés esetén az építtető részére, építési számla bemutatása ellenében.


Helyszíni szemle

  1. §
  1. Az otthonteremtési támogatás iránti kérelem elbírálását megelőzően a megvásárolni kívánt lakás műszaki állapotának megvizsgálása érdekében helyszíni szemlét kell lefolytatni.
  2. A helyszíni szemle megtartásáról a polgármester gondoskodik és annak eredményéről köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.
  3. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény által szabályozottak szerint kell lefolytatni.



  1. §
  1. A polgármester a Hivatal útján köteles a szerződésben foglaltak teljesítését figyelemmel kísérni. Emellett köteles tájékoztatni a Képviselő-testületet a lakástámogatás céljára elkülönített keretösszeg aktuális egyenlegéről.





Záró rendelkezések

  1. §
  1. E rendelet 2018. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.
  2. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az otthonteremtés helyi támogatásáról szóló 21/2014.(VI.27.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.




  1. melléklet az 5/2018.(II.26.) önkormányzati rendelethez


Kérelem otthonteremtés helyi támogatásához


Név: ________________________________________________________________


Cím: ________________________________________________________________


Telefonszám: _________________________________________________________


Dévaványán _____ év _______ hó ____ napjától lakóhellyel/_____ év _______ hó ____ napjától tartózkodási hellyel rendelkezem.



Név: ________________________________________________________________


Cím: ________________________________________________________________


Telefonszám: _________________________________________________________


Dévaványán _____ év _______ hó ____ napjától lakóhellyel vagy _____ év _______ hó ____ napjától tartózkodási hellyel rendelkezem.


Megvásárolni kívánt ingatlan címe: ______________________________________________


Hitelintézeti kölcsön esetén:

Hitelintézet neve:   ____________________________________________________________


                    címe:   ____________________________________________________________



Az otthonteremtés helyi támogatás igénylésének indokolása:

___________________________________________________________________________


___________________________________________________________________________


___________________________________________________________________________


___________________________________________________________________________


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a kérelemmel kapcsolatban felhasználják.


Dévaványa, _______ év ______________ hó ____ nap

                                          


                  _________________________                   _________________________

                              igénylő aláírása                                            igénylő aláírása