Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 5/2018. (II.23.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 02. 24- 2022. 11. 03

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 5/2018. (II.23.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.09.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2018.02.24.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.09.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 12. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az (1) bekezdésben meghatározott lakhatási támogatás összege havonta:

a) ha a háztartásban az egy főre jutó jövedelem és a rezsiköltség aránya nem haladja meg a 30 %-ot, 4.000.-Ft,

b) ha a háztartásban az egy főre jutó jövedelem és a rezsiköltség aránya meghaladja a 30 %-ot, de a 40 %-ot nem éri el, 6.000.-Ft,

c) ha a háztartásban az egy főre jutó jövedelem és a rezsiköltség aránya meghaladja a 40 %-ot, 8.000.-Ft.”

2. § A Rendelet 15. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem jogosult beteggondozási támogatásra a hozzátatozó, ha)
“b) a gondozott személy két hónapot meghaladóan bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül,”

3. § A Rendelet 15/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“ (1) A beteggondozási támogatás folyósítását – a jogosultság változatlanul hagyása mellett – fel kell függeszteni, amennyiben:
a) a gondozó 4 órát meghaladó foglalkoztatás keretében, legfeljebb egy éves időtartamra, határozott idejű munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, a szerződésben, kinevezésben meghatározott időtartamra. A határozott idő lejártát követő 8 napon belül a gondozó köteles kérni a támogatás továbbfolyósítását, kérelméhez csatolnia kell a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnéséről szóló igazolást.
b) a gondozott személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban részesül, legfeljebb hat hónapra. A fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás megszűnését követő 8 napon belül a gondozó köteles kérni a támogatás továbbfolyósítását, kérelméhez csatolni kell a gyógyintézetből történő elbocsátásról szóló igazolást.”

4. § A Rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“ (2) Gyógyszertámogatás állapítható meg – postai, vagy átutalással történő folyósítással –gyógyszerkiadásokhoz kapcsolódó költségekhez való jozzájárulás céljából, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 250 %-át, egyedülálló esetén a 350 %-át, egyedül élő esetén a 330 %-át – feltéte, ha részére a feltétlen szükséges havi rendszeres gyógyító ellátás költségének összege meghaladja a nyugdíjminimum 20 %-át.”

5. § A Rendelet 18. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Hátralékkezelési támogatás nyújtható – lakásminőségtől függetlenül - lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó, a kerületben érvényes lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen itt lakó azon személynek, aki e rendeletben meghatározott lakásnagyságot meg nem haladó lakásban lakik, és)
“a) akinek házartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum
aa) 350 %-át egyedülálló,
ab) 330 %-át egyedül élő,
ac) 300 %-át két személy,
ad) 250 %-át három személy,
ae) 220 %-át négy személy,
af) 210 %-át öt, vagy annál több személy esetén.”

6. § A Rendelet 21. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“(4) Nem állapítható meg hátralékkezelési támogatás címén települési támogatás,
a) ha az adós, vagy a vele egy háztartásban élő az Szt. 4. § 1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik,
b) ha az adós olyan lakásban lakik, amelyre eltartási szerződést kötötttek, vagy
c) olyan lakásban lakik, amelyre életjáradéki szerződést kötöttek, és a háztartásban az életjáradék összegével emelt egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja a 18. § (1) bekezdésében foglalt jövedelemhatárt.”

7. § A Rendelet 22. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“(1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg élelmiszer vásárlása céljából utalvány formájában, melynek egy naptári évben maximális megállapítható összege alkalmanként 12.000.-Ft, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át.
(2) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg élelmiszer vásárlása céljából utalvány formájában, melynek egy naptári évben maximálisan megállapítható összege alkalmanként 8.000.-Ft, feltéve ha a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege meghaladja a nyugdíjminimum 150 %-át, de a 300 %-át nem éri el.”

8. § A Rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“ (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg – postai, vagy átutalásal történő folyósítással – téli tüzelőanyag megvásárlásához kapcsolódó kiadások enyhítése céljából. A támogatás egy naptári évben egy alkalommal állapítható meg, összege maximálisan 15.000.-Ft, feltéve, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a 18. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jövedelemhatárt.”

9. § A Rendelet 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“ (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg az eltemettetésre köteles személynek, vagy az elhunyt személy eltemettetéséről erre vonatkozó kötelezettség nélkül gondoskodó személynek – postai, vagy átutalással történő folyósítással – halálesethez, vagy temetéshez kapcsolódó költségekhez való hozzájárulás céljából, ha:
a) a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a nyugdíjminimum 250 %-át, a támogatás összege a kérelmező által bemutatott, temetéssel kapcsolatban felmerült, költségről szóló számla összegének a 40 %-a, de legfeljebb 100.000.-Ft;
b) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege meghaladja a nyugdíjminimum 250 %-át, de nem haladja meg a 350 %-át, a támogatás összege a számla összegének a 25 %-a, de legfeljebb 60.000.-Ft.”

10. § A Rendelet 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Települési támogatás állapítható meg az újszülött gyermek születésével kapcsolatos költségek finanszírozása céljából – postai,vagy átutalással történő folyósítással – egyszeri támogatásként, a törvényes képviselő kérelmére, ha az újszülött első lakóhelye a kerületben található és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 300%-át nem haladja meg.”

11. § A Rendelet a következő 28/A. §-sal egészül ki:

“28/A. § A kerületi származási hellyel rendelkező újszülött születésével kapcsolatos kiadások enyhítésére az Önkormányzat egyszeri, természetbeni támogatásként babakelengye-csomagot biztosít, az újszülött hathónapos koráig a Védőnői Szolgálat 22. útján.”

12. § A Rendelet

a) 14. § (1) bekezdésében a “postai úton történő folyósítással” szövegrész helyébe a “postai, vagy átutalással történő folyósítással” szöveg,

b) 23. § (1) bekezdésében a “postai úton történő folyósítással” szövegrész helyébe a “postai, vagy átutalással történő folyósítással” szöveg,

c) 23/A. § (1) bekezdésében a “postai úton történő folyósítással” szövegrész helyébe a “postai, vagy átutalással történő folyósítással” szöveg,

d) 23. § (3) bekezdés b) pontjában a “ 300 %-át egyedülálló” szövegrész helyébe a “350 %-át egyedülálló”szöveg,

e) 25. §-ban a “postai úton történő folyósítással” szövegrész helyébe a “postai, vagy átutalással történő folyósítással” szöveg lép.

13. § A Rendelet 7. § (7) bekezdése hatályát veszti.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 38. §-a hatályon kívül helyezte 2022. november 4. napjával.