Zalamerenye Község Képviselő-testületének 5/2018 (VI.28.) önkormányzati rendelete

a 7,5. tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásáról

Hatályos: 2018. 06. 29- 2022. 05. 31

Zalamerenye Község Képviselő-testületének 5/2018 (VI.28.) önkormányzati rendelete

a 7,5. tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásáról

2018.06.29.

Zalamerenye Község Önkormányzata Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában foglalt meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. §. (1) bekezdés h.) pontjában, 34. § (1) - (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya Zalamerenye Község közigazgatási területén lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló helyi közutakra (a továbbiakban: helyi közút) terjed ki.

(2) E rendelet tárgyi hatálya alá tartozik minden olyan jármű, járműszerelvény (továbbiakban: jármű) amelynek megengedett legnagyobb össztömege az 7,5 tonnát meghaladja. A 30 tonna össztömeget meghaladó jármű településre történő behajtása tilos.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan gépjármű-tulajdonosra és üzemeltetőre, aki rendelkezik 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel és Zalamerenye község közigazgatási területén, súlykorlátozással érintett önkormányzati útra hajt be.

(4) A Rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Vám- és Pénzügyőrség szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) az út-, vasút- vagy közműépítést, illetve az út, vasút vagy közmű fenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző tehergépkocsira,

g.) a menetrend szerint közlekedő autóbuszokra

2. § (1) A jelzőtáblával 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó elrendelt össztömeget meghaladó tehergépkocsik helyi közútra történő behajtásához közútkezelői hozzájárulás szükséges. A hozzájárulást az Önkormányzat polgármestere - a helyi közút tulajdonosa és kezelője nevében - adja ki.

(2) Az Önkormányzat polgármestere a közútkezelői hozzájárulást megtagadja, ha

a) a megengedett jelzőtáblával elrendelt össztömeget túllépő szállítmány megbontható;

b) a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a megengedett össztömeget meghaladó gépjármű azon közlekedjék.

(3) Az Önkormányzat polgármestere a közútkezelői hozzájárulásban előírja azt az útvonalat, amelyen a gépjárműnek közlekednie kell, valamint azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

(4) Az Önkormányzat polgármestere a szállítási célra tekintettel az óvadék illetve a szakfelügyeleti díj megfizetése alól felmentést adhat.

(5) Nem szilárd burkolatú utakra csak akkor lehet közútkezelői hozzájárulást kiadni, ha az azon való közlekedést az útviszonyok lehetővé teszik.

3. § (1) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet a tehergépjármű tulajdonosának (üzemben tartójának) a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtania, e célra rendszeresített nyomtatványon.(rendelet 2. melléklete)

(2) A közútkezelői hozzájárulás egy napra, tíz napra és harminc napra adható ki.

(3) A közútkezelői hozzájárulás rendszám(ok)hoz kötve adható ki az útvonalengedéllyel együtt.

(4) A közútkezelői hozzájárulást – ha kérelem a rendeletben előírt feltételeknek megfelel – a kérelem benyújtását követő 5 munkanapon belül ki kell adni, de indokolt esetben külön díj megfizetése mellett soron kívüli eljárás is kérhető a kérelem elbírálására.

4. § (1) A közútkezelői hozzájárulás kiadásáért a tehergépjármű tulajdonosának vagy üzembentartójának (továbbiakban: kérelmező) az Önkormányzat javára 6. § (1) bekezdésben meghatározott esetben óvadékot és szakfelügyeleti díjat kell fizetnie.

(2) az (1) bekezdés szerinti óvadékot a közútkezelői hozzájárulás kiadása iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni.

(3) Nem kell óvadékot fizetnie annak a kérelmezőnek, aki az úthasználatot megelőző két évben saját költségére út-karbantartási (kátyúzás, kövezés, burkolatjavítás…stb) feladatokat végzett el, amelyet hitelt érdemlően igazolni tud.

(4) Az óvadék összegét e rendelet 3. melléklete tartalmazza

(5) Az óvadék a kérelmező részére a kérelem tárgyát képező szállítási munkák befejezésekor visszajár, ha a kérelmező az utat károkozás nélkül használta, vagy az általa okozott kárt helyreállíttatta, vagy annak összegét az önkormányzat részére megfizette.

(6) A bizonyíthatóan a kérelmező által okozott kár az óvadékból annak megtérítéséig visszatartásra kerül.

(7) Az óvadékok és a szakfelügyeleti díjat elkülönítetten kell nyilvántartani.

(8) Szakfelügyelet keretében az Önkormányzat – vagy az Önkormányzat által megbízott szakértő – rendszeresen vagy rendkívüli ellenőrzés keretében ellenőrzi az igénybe vett közút állapotát és megállapítja az okozott kár mértékét.

(9) A szakfelügyeleti díjat a 4 sz. mellékletben feltüntetett összegeknek megfelelően a behajtási engedélyt kérelmező köteles megtéríteni az óvadék megfizetésével egyidőben.

Jogkövetkezmények

5. § (1) E rendeletben meghatározott szabályok megtartását a rendőrség ellenőrzi.

(2) E rendelet 1. §. a) pontjában és a 2- 3. §- ában foglalt súlykorlátozást elrendelő szabályozás megsértése esetén a szabálysértők pénzbírsággal sújthatók. A kiszabható pénzbírság legfeljebb a mindenkor hatályos jogszabályok által meghatározott összeg lehet.

Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet kihirdetését követően lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.