Vámosszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelete

A parkolásról

Hatályos: 2018. 04. 14- 2018. 06. 01

Vámosszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelete

A parkolásról

2018.04.14.

Vámosszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet területi hatálya és célja

1. § (1) A rendelet célja,

a) hogy Vámosszabadi község közigazgatási területén a helyi sajátosságoknak megfelelő számú személygépkocsi elhelyezése legyen biztosítva;

b) a telken belül biztosítandó járműelhelyezés kiváltása – ha erre van lehetőség – szabályozott módon történjen.

c) parkolási normák és az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, elhelyezendő személygépkocsik számának megállapítása.

2. § (1) A kisvárosias és falusias lakóterületen, illetve zártkerti területen új lakás, más egység létrejöttét eredményező bővítés vagy építés esetén lakás rendeltetési egységenként az építési telken belül legalább 1,5 gépkocsi elhelyezési lehetőségét kell biztosítani. A 140 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű lakásokhoz lakásonként 2 gépkocsi.

(2) Az ingatlan parkolási mérlegében a tényleges parkolási igényt a számított igény egész számra való lefelé kerekítésével kell meghatározni.

(3) A különleges területek közül a vásár-, valamint a nagykiterjedésű sportolási célú területeken, a terület lökésszerű forgalmi terhelésének csillapítása érdekében az OTÉK-ban meghatározott számú parkoló 50%-ának befogadására alkalmas ideiglenes, többlet parkoló-területet kell kijelölni a kiépített parkolókon túlmenően. E terület csak a felszíni vizek áteresztésére alkalmas módon alakítható ki (pl.: kavics, homok, gyeprács).

(4) Az ideiglenes parkolók az előírt parkolók számába is beszámíthatók, ha a létesítési engedély kérelem közlekedési műszaki leírásában igazolják, hogy a létesítmény szokásos forgalmából következő parkolási igény egy évben legfeljebb 30 napon haladja meg a kiépített parkolók számát.

A PARKOLÓHELY KIALAKÍTÁSA

3. § (1) A gépjármű elhelyezése akkor biztosított, ha a tervezett parkolóhelyek mindegyike – a többi foglaltsága esetén is – a parkoló gépjárművel önállóan, biztonságosan megközelíthető.

(2) Ha a telken belül az építtető nem tudja biztosítani a létesítés, bővítés vagy rendeltetésváltozás miatt jogszabály szerint a telken belül létesítendő parkoló(ka)t, akkor az előírt számú parkolóhelyet kialakíthatja tartós műszaki megoldással a Vámosszabadi Község Önkormányzatával kötött megállapodás alapján az építéssel érintett telektől légvonalban legfeljebb 500 m-es távolságon belül,

a) az építmény használatbavételét megelőzően megépített és - engedélyköteles esetekben- használatbavételi engedéllyel rendelkező

aa) a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával, az út tulajdonosának és kezelőjének hozzájárulásával

ab) közterületek közlekedésre szánt területe egy részének felhasználásával, az út tulajdonosának és kezelőjének hozzájárulásával.

b) az építtető tulajdonában álló más telken.

(3) A 3. § (2) bekezdés esetén a parkolóhely megvalósításának feltétele a 3. § (4) bekezdésében meghatározott, az út kezelője által a parkolóhely-létesítés helyszínének meghatározását jóváhagyó terven kívül az Önkormányzattal megállapodás megkötése a parkolóhely-létesítésére szolgáló ingatlannak a szabályozási tervben parkoló területté történő módosítására, üzemeltetésre és fenntartására vonatkozóan.

(4) A (2) bekezdés b) pont esetében a (3) bekezdéshez képest további feltétel a megépített parkolóhely tulajdonjogának az Önkormányzat javára történő térítésmentes átadása.

(5) Az építtető részéről a parkolóhely-létesítés helyszínének meghatározásához az út kezelőjéhez az 1. melléklet szerinti ügyintézési díj megfizetése mellett helyszínrajzzal alátámasztott, közlekedési szakági tervező által készített terv nyújtandó be. Az út kezelőjének nyilatkozatát a szakmai és tulajdonosi érdekek figyelembevételével a terv és a kapcsolódó dokumentumok megvizsgálása után a lehetőség szerinti legrövidebb időn belül adja meg.

(6) A (2) bekezdés a) részében foglaltak a parkolóhely-létesítésre okot adó építés vagy rendeltetés-módosítás

a) építési engedélyhez kötött eljárása esetén az építési engedély kiadása iránt eljárás megindításáig,

b) építési engedélyhez nem kötött eljárása esetén a településképi bejelentési eljárás megindításáig, vagy

c) szakmai konzultáció esetében az egyszerű bejelentéshez kötött építés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállításáig

teljesítendők az építtető által.

(7) A (2) bekezdés b) részében foglaltak a parkolóhely-létesítésre okot adó építés vagy rendeltetés-módosítás

a) építési engedélyhez kötött eljárása esetén a használatbavételi eljárás megindításáig,

b) építési engedélyhez nem kötött eljárása esetén a településképi bejelentési eljárás során hozott döntés véglegessé vagy jogerőssé válástól számított 1 éven belül, vagy

c) szakmai konzultáció esetében az egyszerű bejelentéshez kötött építés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállításáig

teljesítendők az építtető által.

Záró rendelkezések

4. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.