Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (II.27.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2018. 02. 28- 2018. 02. 28

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, valamint a végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet alapján, a közúti közlekedésről szóló 1/1975. (II. 05.) KPM-BM együttes rendelet szabályainak betartásával, figyelembe véve Szentendre Város történelmi hagyományait, földrajzi adottságait, építészeti jellegzetességeit, a város forgalmi és parkolási rendjéről, valamint a parkolási díjakról, a védett és korlátozott övezetekbe történő behajtás rendjéről szóló 23/2007. (IV. 13.) Önk. rendeletét, valamint a közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


1.    A város forgalmi és parkolási rendjéről és a parkolási díjakról, a védett és korlátozott övezetekbe történő behajtás rendjéről szóló 23/2007. (IV.13.) önkormányzati rendeletének módosításáról


1. § A város forgalmi és parkolási rendjéről, valamint a parkolási díjakról, a védett és korlátozott övezetekbe történő behajtás rendjéről szóló 23/2007. (IV. 13.) Önk. rendelet (továbbiakban: R.) 11.§  (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 „11.§ (3) A jelen rendelet alapján behajtási vagy várakozási engedély kiadására irányuló eljárás önkormányzati hatósági ügy. Az első fokú eljárás lefolytatása Szentendre Város Polgármesterének hatáskörébe tartozik. A Polgármester illetékessége Szentendre Város közigazgatási területére terjed ki. Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”


2. § A R. 4. számú mellékletének áruszállítási-szolgáltatási behajtási engedélyekre vonatkozó rész első oszlop első sorának második francia bekezdése törlésre kerül.


2.    A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletének módosításáról

3. § A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: KR.) 3. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (7) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”


4.§ A KR. 7. § f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § f) edényes élődísznövény elhelyezésére, ha annak elhelyezéséhez a főépítész és a főkertész előzetesen írásban hozzájárult;”


5. § A KR. 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (3) A Polgármester - a 3. § (8) bekezdése esetén a városüzemeltetési, a 16/A. § (3) bekezdése esetén a kulturális kérdésekkel foglalkozó szakbizottság - határozattal dönt a közterület-használat engedélyezéséről, a közterület-használat feltételeiről, valamint a közterület-használat díjáról.


6. § A KR. 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„16.§ (1) A közterület-használati engedélyhez kötött, de engedély nélküli közterület-használat vagy engedélytől eltérő közterület-használat esetén a használó a Polgármester, vagy a közterület-felügyelet felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségére – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Az engedély nélküli közterület-használat vagy engedélytől eltérő közterület-használat esetén az 1. sz. melléklet szerint irányadó napi díjtétel ötszörösének megfelelő összeget (havidíj esetén az irányadó havidíj 5/30-ad részét), de legalább 20.000 Ft-ot (amennyiben az adott közterület-használat engedély-köteles, de ingyenes, 5.000 Ft-ot, amennyiben az adott közterület-használat tiltott, 30.000 Ft-ot) kell közterület-használati díjként megfizetni minden olyan nap után, amikor az engedély nélküli közterület-használat bizonyítható.


7. § A KR. 18. § -a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

„18. § (5) Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 1/2018. (I.22.) önkormányzati rendeletének 70. § (1) bekezdés a) pontja nem alkalmazandó jelen rendelet hatálya alá tartozó közterület-használatok esetében, amennyiben a közterület-használat az üzlet homlokzata előtti közterületet érinti.


8. § Hatályát veszti a KR. 3. § (6) bekezdése.


9. § (1)  Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Szentendre, 2018. február 22.



   Verseghi-Nagy Miklós                                                                      dr. Gerendás Gábor

           polgármester                                                                                           jegyző




Záradék:

A rendelet 2018. február 27-én került kihirdetésre.



dr. Gerendás Gábor

                                                                                                    jegyző