Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018. (II.23.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018. (II.23.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

2023.07.01.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Hajdúnánás város népességmegtartó erejének fokozása, valamint a lakónépesség számának növelése érdekében, hogy meghatározza a jövedelmi és vagyoni helyzet alapján jogosult személyek első önálló lakástulajdonhoz jutásának segítésére vonatkozó helyi önkormányzati támogatás szabályait.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya a Hajdúnánás város közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel vagy munkahellyel rendelkező, és a város közigazgatási területén lakást építő vagy vásárló nagykorú személyekre terjed ki.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Élettársi kapcsolat: közjegyzői okirattal vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolt kapcsolat.

2. Egyedülálló: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

3. Együttköltöző: a támogatást kérelmező és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény8:1. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott hozzátartozók, akik a támogatással vásárolt lakásba költöznek.

4. Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti jövedelem.

4. A támogatásra jogosultak köre

4. § (1) A támogatás azon a város közigazgatási területén lakást építő vagy vásárló nagykorú kérelmezők részére nyújtható, akiknek egyike sem töltötte be a kérelem benyújtásának időpontjában a 35. életévét, és egyikük Hajdúnánás város közigazgatási területén legalább egy éve állandó bejelentett lakcímmel vagy munkahellyel rendelkezik és

a) házastársi kapcsolatban élnek, vagy

b) élettársi kapcsolatban élnek és az élettársi kapcsolatban legalább egy gyermek született, akit közös háztartásukban nevelnek, vagy

c) gyermekét egyedül neveli.

5. § (1) A támogatás igénybevételére azok a kérelmezők jogosultak, akiknek az egy főre jutó havi bruttó átlagjövedelme - a vele együttköltözőket számítva - nem haladja meg a mindenkori bruttó minimálbér összegének két és félszeresét.

(2) Támogatásban az a kérelmező részesülhet, akinek, továbbá házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, valamint vele együtt költözőnek lakástulajdona nincs és nem is volt.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően támogatás akkor is igényelhető, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint vele együtt költözőnek

a) együttesen legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely öröklés útján került a tulajdonukba,

b) ha a lakás résztulajdon az igénylő szülei haszonélvezetével terhelt, és a szülők tulajdonában nincs lakás, vagy építési telek.

6. § Nem jogosult támogatásra a kérelmező, ha

a) az önkormányzat felé fennálló bármilyen adó- vagy egyéb tartozással – házastársak, élettársak esetén akár egyikük – rendelkezik,

b) a támogatásra irányuló kérelmében, illetve vagyonnyilatkozatában olyan valótlan adatokat közöl, melyek számára jogosulatlan előnyt jelentenek,

c) a kérelem benyújtásakor már megkötött adásvételi szerződéssel rendelkezik.

5. A támogatás feltételei

7. § (1) A támogatás akkor nyújtható, ha az építeni vagy vásárolni szándékolt lakás szobaszáma az együtt lakó, illetve együtt költöző személyekre tekintettel a (2) bekezdése szerinti méltányolható lakásigény mértékét nem haladja meg.

(2) Méltányolható lakásigény mértéke az igénylő és vele együtt költöző családtagok számától függően a következő:

a) egy-két személy esetében: legalább egy és legfeljebb három lakószoba,

b) három személy esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba,

c) négy személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba, és

d) minden további személy esetében fél szobával nő a lakásigény mértékének felső határa.

8. § (1) A támogatás csak olyan lakás vásárlásához igényelhető, amelyik legalább félkomfortos.

(2) A támogatás nyújtásának feltétele, hogy a lakás legalább 10 évig lakható legyen.

(3)1

6. A támogatás mértéke

9. § (1) Az első lakástulajdon megszerzése esetén a kérelmező első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásaként egyszeri 500.000 Ft és – a 15. §-ban meghatározott kivételekkel – vissza nem térítendő támogatásban részesülhet.

(2) Az Önkormányzat a lakáscélú támogatást folyamatos igénybejelentés alapján, az igények benyújtásának sorrendjében, a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatására elkülönített összeg erejéig nyújtja.

(3) A támogatás a saját erő kiegészítésére szolgál.

7. A kérelem benyújtása

10. § (1) A első lakáshoz jutók pénzügyi támogatása iránti kérelmeket az arra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani a Szociális Csoportnál.

(2) A kérelem érdemi elbírálása érdekében az igénylő köteles a saját, valamint a vele együtt költözők személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni. Köteles továbbá az e rendeletben meghatározott feltételek fennállását igazoló iratokat a kérelméhez csatolni.

(3) A támogatási kérelem kötelező mellékletei a következők:

a) a személyi adatok igazolására: személyazonosító igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány,

b) a munkahely igazolására: munkáltatói igazolás vagy vállalkozói engedély,

c) az igénylő és az együtt költözők jövedelmének igazolására: a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapra vonatkozó jövedelemigazolások.

(4) Az első lakáshoz jutók támogatása minden év november 30-áig igényelhető.

(5) Az első lakáshoz jutók támogatását kérelmező személyekről a Szociális Csoport nyilvántartást vezet, és a támogatás rendeltetésszerű felhasználását ellenőrzi.

8. A kérelem elbírálása

11. § (1) A támogatás odaítéléséről a polgármester a kérelem benyújtását követő 30 napon belül dönt. Döntéseiről a képviselő-testületet utólag tájékoztatja.

(2) A polgármester döntése ellen benyújtott fellebbezéseket a képviselő-testület bírálja el.

9. A támogatás folyósításának rendje

12. § (1) A támogatás kizárólag a támogatott által választott pénzintézeti számlaszámára utalható át.

(2)2 A támogatás folyósítására az adásvételi szerződés megkötését vagy az építési tevékenység egyszerű bejelentéséről szóló igazolás bemutatását követő 15 napon belül kerül sor.

10. A támogatás felhasználásának igazolása

13. § (1)3 A támogatásban részesülő a lakásvásárlás esetén a támogatás folyósításától számított 6 hónapon belül köteles a tulajdonjog bejegyzését tartalmazó határozatot a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Csoportjánál (a továbbiakban: Szociális Csoport) bemutatni.

(2) Lakásépítés esetén a támogatott az épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítványt annak kiállításától számított 15 napon belül köteles bemutatni, de legkésőbb a támogatás odaítélésétől számított 3 éven belül.

(3)4 A támogatott köteles a támogatás folyósításától vagy az épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiállításától számított 1 éven belül állandó lakóhelyet létesíteni a kérelemben foglalt ingatlanban és ezt hitelt érdemlően igazolni a Szociális Csoport számára.

(4)5 A támogatott a támogatás folyósításától számított 5 évig köteles a kérelemben foglalt ingatlanban életvitelszerűen tartózkodni.

11. Jelzálogjogra, valamint az elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó szabályok

14. § (1)6 A 13. §-ban meghatározottak nem teljesítése esetén, a támogatás visszafizetésének biztosítására az ingatlan-nyilvántartásba a Hajdúnánás Városi Önkormányzat javára, az önkormányzat és a támogatott közötti szerződésben a felek egyetértésével meghatározottak szerint, a támogatás folyósításától számított 5 évre jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni.

(2)7 Amennyiben a támogatással vásárolt vagy felépített lakás a támogatás folyósításától számított 5 éven belül elidegenítésre kerül, a támogatás a polgármester engedélyével másik lakás vásárlására vagy építésére tovább vihető, az ingatlant terhelő jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalommal együtt.

(3)8 A jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről a támogatási szerződés megkötését követően a Szociális Csoport gondoskodik az önkormányzat költségén.

(4)9 Amennyiben a támogatott a 13. §-ban meghatározott kötelezettségeinek eleget tesz, úgy a bejegyzett jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom törlése a polgármestertől kérhető a támogatott költségén.

12. A támogatás visszatérítése

15. § (1) A támogatás visszavonásra kerül, amennyiben a kérelmezők valótlan nyilatkozatot tettek, vagy ezt nem a megjelölt célra fordították. A visszafizetést egy összegben, a Polgári Törvénykönyvben meghatározott késedelmi kamattal együtt kell teljesíteni.

(2) Amennyiben a támogatott az 13. §-ban meghatározott igazolási kötelezettségeinek a megadott határidőig nem tesz eleget, úgy a visszatérítendő támogatást egy összegben a Polgári Törvénykönyvben meghatározott késedelmi kamattal együtt visszafizetni köteles.

(3) Amennyiben a tulajdonosa(ok) a támogatás folyósításától számított 5 éven belül – a jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom átjegyzése nélkül – értékesíteni kívánják a támogatott ingatlant kötelesek a támogatást az éves jegybanki alapkamat kétszeres összegével növelten visszafizetni az Önkormányzatnak.

13. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2018. július 01-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 28/2004. (VI. 01.) Önkormányzati Rendelet.

1

A 8. § (3) bekezdését a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 12. § (2) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 13. § (1) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 13. § (3) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 13. § (4) bekezdését a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése iktatta be.

6

A 14. § (1) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 14. § (2) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 14. § (3) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 14. § (4) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.