Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 10. 27

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.10.27.

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontja alapján, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdése felhatalmazása szerint a következőket rendeli el

A bevezetett helyi adók

1. § Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Vasszentmihály község illetékességi területén, határozatlan időre a következő helyi adókat vezeti be:

a) idegenforgalmi adó,

b) iparűzési adó.

I.

Idegenforgalmi adó

Az adókötelezettség, az adó alanya

2. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adó alapja

3. § Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

4. §

Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 500 forint.

Adómentesség, adókedvezmény

5. § Az idegenforgalmi adó alól - állampolgárságra való tekintet nélkül - adómentességet élvez:

a) l8.életévét be nem töltött magánszemély,

b) a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37. §. /2/ bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély,

c) aki a község területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, illetőleg a tulajdonos vagy bérlő Ptk. szerinti közeli hozzátartozó,

d) aki a képviselőtestület hivatalos meghívására tartózkodik a község területén.

II.

Helyi iparűzési adó

Az adókötelezettség, az adó alapja

6. §1 Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

Az adó mértéke

7. §2 (1) Az iparűzési adó mértéke az adóalap 2 százaléka.

(2) Mentes a helyi iparűzési adó alól a vállalkozó háziorvos, védőnő, amennyiben vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

Záró rendelkezések

12. §

(1) E rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.

1

A 6. § a Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § a Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.