Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 06. 01- 2021. 11. 25

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról1

2018.06.01.

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §- ában kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődési feladatok ellátásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezés

1. § A rendelet célja, hogy a település polgárainak érdekeit szem előtt tartva, meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási és finanszírozási formáját.

2. § Az önkormányzat elismeri, hogy Hajmáskér község minden polgárának joga van a kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed a helyi közművelődési célok megvalósulásában, a közművelődésben részt vevő természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra.

Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

4. § (1) A Képviselő-testület az alábbi közművelődési tevékenységeket támogatja:

a) az ünnepek kultúrájának gondozását,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését,

c) a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,

d) hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését,

e) művészeti és közösségi élet élénkítését

f) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat segíti a civil közösségek, magánszemélyek közreműködését.

(3) Az Képviselő-testület arra törekszik, hogy a település polgárai folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról.

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében közösségi színtereket hozhat létre és közművelődési megállapodásokat köthet.

(2) A Képviselő-testület közművelődési feladatai ellátásához a településen az alábbi közművelődési közösségi színtereket működteti:

- Művelődési Ház és Könyvtár közösségi tér (8192 Hajmáskér, Kossuth L. u.20.)
- Közösségi ház (8192 Hajmáskér, Iskola u. 4.)
- Közérdekű Muzeális Kiállítóhely közösségi tér (8192 Hajmáskér, Tábori út 6. )
(3)A közösségi színtérek használatára vonatkozó szabályokat a rendelet 1. függeléke tartalmazza.
(4)A Képviselő-testület elismeri és segíti a településen működő hagyományőrző, művészeti és más művelődési közösségek, valamint közművelődési céllal is működő civil szervezetek tevékenységét, közművelődési feladatai ellátása során, a szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít ezen szervezetek, valamint a községben működő, nem közművelődési alapfeladatú intézmények együttműködésére.
(5)A Képviselő-testület közművelődési feladati ellátása során rendszeres kapcsolatot tart fenn a településen működő egyházi szervezetekkel.
(6)A Képviselő-testület együttműködést alakít ki a megyei közművelődési feladatokat ellátó intézményekkel, szakmai tanácsadó és szolgáltató intézményekkel.
(7)A Képviselő-testülete az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkaprogramját, a végrehajtásról szóló beszámolót, továbbá jóváhagyja az éves rendezvénynaptárt.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) A Képviselő-testület a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatok ellátásának, a közművelődést szolgáló feltételek megteremtésének pénzügyi fedezetét az önkormányzat éves költségvetése terhére, továbbá pályázati úton elnyert forrásokból biztosítja.

(2) A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására fordítandó támogatás összegét a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba, és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hajmáskér Község Önkormányzatának az önkormányzat közművelődési feladatáról, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 13/2001.(X.02.) ÖKT.sz. rendelete.

1. függelék

Hajmáskér község közösségi színtereinek használati szabályzata
Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2018 (V.31.) önkormányzati rendeletének függelékeként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.
A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „a közművelődéhez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.
Közösségi terek fenntartója:
Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat)
Közösségi színtér fenntartójának címe: 8192 Hajmáskér, Kossuth L. u.31.
Közösségi színterek közművelődéssel összefüggő feladatait egy fő közművelődési szakember (szakirányú középfokú végzettséggel foglalkoztatott művelődésszervező) látja el.
Közösségi színterek neve és címe:
- Művelődési Ház és Könyvtár közösségi tér,
8192 Hajmáskér, Kossuth L. u. 20.
Telefonszám: 06-30/502-64-49
E-mail: muvhaz.hajmasker@gmail.com
- Közösségi ház
8192 Hajmáskér, Iskola 4.
Telefonszám: 06-30/502-64-49
E-mail: muvhaz.hajmasker@gmail.com
- Közérdekű Muzeális Kiállítóhely közösségi tér
8192 Hajmáskér, Tábori út 6.
Telefonszám: 06-30/502-64-49
E-mail: muvhaz.hajmasker@gmail.com
1. A közösségi terek igénybevételének szabályozása
1. A helyiségek igénybevételének szándékát a közművelődési szakembertől legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni. A közművelődési szakember az állandó közművelődési programok időpontjainak figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetében a helyiséghasználati igényekről –a polgármester véleményének kikérésével és figyelembe vételével – a közművelődési szakember dönt.
2. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Húsvét hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve az önkormányzat és intézményeinek saját szervezésű rendezvényeit.
3. A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselő-választáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színtér helyiségeit kampányrendezvények tartása céljából az 1.1. pontban foglaltak szerint.
4. Az önkormányzat természetbeni juttatásként, a községben működő civil szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a közművelődési szakember kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybe vételének lehetőségéről.
5. A közösségi színtér használata során a 4. pontban rögzített házirend betartása kötelező.
2. A közösségi terek helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata
2.1 Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:
- a fenntartó önkormányzat és intézményeinek szervezésében megvalósuló rendezvények,
- e szabályzat 1.3. pontjában meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása,
- a községben működő civil szervezetek működésének biztosítása,
- egészségügyi intézmények, vállalkozások, alapítványok ingyenes lakossági szűrései esetén.
A bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások alkalmával a rendezvény szervezője haszonszerző tevékenységet nem folytathat.
2.2 Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:
- kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére,
- a nem hajmáskéri székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek,
- magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására,
- a nem önkormányzat és intézményei által, valamint a nem a községben működő civil szervezetek által szervezett zenés, táncos rendezvények,
- minden olyan kulturális tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.
3. A helyiségek használatára vonatkozó megállapodás
A közösségi terek helyiségeinek használatára vonatkozó megállapodás előkészítését a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: hivatal) pénzügyi ügyintézője végzi, a közművelődési szakember bevonásával.
A bérleti díj befizetése az Önkormányzat által kiállított készpénzfizetési számlán történik.
4. A közösségi színtér házirendje
4.1 A közösségi színtereket minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, teljes körű felelősség vállalásával történhet.
4.2 A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás.
4.3 Belépőjegyes rendezvényeket a résztvevő az ellenőrző szelvényét megőrizni köteles, azt kérésre vagy a terembe való visszaérkezéskor külön felhívás nélkül a rendezőknek vagy a felügyeletet végző személynek köteles bemutatni.
4.4 Az érdeklődők zavartalan működését és szórakozását a közösségi és társas élet szabályainak megfelelő kulturált magatartással segítse elő minden látogató.
4.5 A közösségi színtérként működő Művelődési Ház és Könyvtár közösségi tér , Közösségi ház és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely közösségi tér közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.
4.6 A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért a közművelődési szakember, valamint az önkormányzat nem vállalnak felelősséget.
4.7 A közművelődési szakembernek, a rendezőknek, a rendőrségnek és a tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.
4.8 A közösségi színtér helyiségeiben, valamint az épület környékén szemetelni tilos.
4.9 A közösségi színtér helyiségeiben a nyílt láng használata, valamint a dohányzás szigorúan tilos.
4.10 A helyiségek használatba vétele, a megállapodás megkötése és a használati díj befizetése a hivatalban történik, az önköltségszámítási szabályzat alapján.
4.11 A közösségi színtér helyiségeibe szeszesitalt behozni – zártkörű rendezvény kivételével – nem szabad. A művelődési házat ittas állapotban látogatni tilos.
4.12 A művelődési ház épületében 14 éven aluliak 20 óra után csak szülő, vagy felnőtt korú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.
4.13 A rendezvény felelőse, valamint a közművelődési szakember a rendbontókat ideiglenesen vagy véglegesen kitilthatja a rendezvény területéről.
4.14. A házirend betartásáért, valamint a jogvédelmi előírások betartásáért a rendezvény felelőse egyszemélyben felel.
4.15 A házirend betartása minden látogató számára kötelező.
5. A közösségi színterek nyilvántartásai:
Művelődési Ház és Könyvtár közösségi tér:

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Szombat

10:00 - 18:00

10:00 - 18:00

10:00 - 20:00

10:00 - 18:00

10:00 - 18:00

14:00 - 18:00

Közösségi ház:
Közművelődési szakemberrel előre egyezetett időpontban.
Közérdekű Muzeális Kiállítóhely közösségi tér:

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

zárva

14:00 - 18:00

10:00 - 12:00

10:00 - 12:00

14:00 - 16:00

1

Az önkormányzati rendeletet a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 26. napjával.