Pányok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2018. (XI.15.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 11. 16- 2019. 05. 30

Pányok község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Pányok község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.


2. §


(1) A támogatás forrása az önkormányzat számára megállapított 2017. évi szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás, valamint 2017. évi C. törvény 3. melléklet I. 9. pontjában szabályozott „önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatás”.


(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tüzelőanyag többletköltséget, a tűzifa szállításából - ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is - származó költségek megfizetését.


3. §


(1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként a téli fűtés-problémák enyhítésére tűzifát biztosíthat


a) az aktív korúak ellátására jogosultak,

b) az időskorúak járadékban részesülők,

c) a jövedelemmel nem rendelkezők,

d) gyermekes családok részére,

e) egyedül élők részére,

f) öregségi nyugdíjasok részére.


(2) A jövedelemszámításánál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (4) bekezdésében foglaltakra.


(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.


(4) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azt a jogosultat

a) aki, vagy akinek a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója aktív korúak ellátására, vagy időskorúak járadékban részesül;

b) aki, illetve akinek a családja halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket/gyermekeket nevel;

c) aki, illetve akinek a családja a 3. § (1) bekezdésben felsorolt feltételek közül egyidejűleg kettőnél több jogosultsági feltételnek is megfelel.



4. §


(1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől - az a személy, család életvitelszerűen olyan lakásban lakik, ami tűzifával egyáltalán nem fűthető.


(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.


5. §


(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indulhat.


(2) A kérelmeket 2018. december 21. napjáig lehet benyújtani a Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal Pányoki Kirendeltségére ügyfélfogadási időben. A határidő jogvesztő.


(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2018. december 31. napjáig dönt.


(4) Az egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége 1-5 m3 lehet.


(5) A támogatásból vásárolt tűzifa legkésőbb 2019. február 10-éig kerül kiosztásra a rászorulók  részére.


(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.


6. §


  1. Ez a rendelet 2018. november 16-én lép hatályba, és hatályát veszti 2019. május 31-én.