Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2018. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat sportfeladatairól, valamint a helyi sporttevékenység támogatásáról szóló 11/2014. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 03. 14- 2023. 06. 27

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat sportfeladatairól, valamint a helyi sporttevékenység támogatásáról szóló 11/2014. (IV.29) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:


1.§

A Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat sportfeladatairól, valamint a helyi sporttevékenység támogatásáról szóló 11/2014. (IV.29) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2. §-a az alábbiak szerint módosul:

„(1)      A rendelet célja, hogy a helyi adottságoknak megfelelően fogalmazza meg az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatait és kötelezettségeit, valamint biztosítsa a Sportfejlesztési Koncepcióban foglaltak megvalósításához szükséges feltételrendszert, és az Önkormányzat költségvetéséből a sport támogatására rendelt összegek felhasználásának rendszerét.

(2)     Az Önkormányzat lehetővé kívánja tenni, hogy a testnevelés és a sport valamennyi hasznos funkciója érvényesülhessen Ferencvárosban, különösen az egészségmegőrzés, a mozgáskultúra fejlesztése, a közösségi magatartás kialakítása, a szabadidő kulturált eltöltése, a szórakozás és szórakoztatás.”


2.§

A Rendelet 3. §-a az alábbiak szerint módosul:

„A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat által a sport területén kötelezően ellátandó és önként vállalt feladatokra, valamint a sport támogatására rendelt pénzeszközök felhasználására, továbbá

a)       a helyi sportszervezetekre, magánszemélyekre, amelyekkel, illetve akikkel a sportfeladatok  ellátásáról, vagy támogatásáról az Önkormányzat megállapodást köt;

  1. nevelési-oktatási intézményekre, önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekre;
  2. a nem kerületi székhelyű, de programjaikat, rendezvényeiket a IX. kerület lakosainak javára megvalósító szervezetekre;
  3. a Képviselő-testületre és szerveire, valamint a Polgármesteri Hivatalra.”


3.§

A Rendelet 4. §-a  az alábbiak szerint módosul:

„A kötelező települési önkormányzati feladatok ellátása mellett az Önkormányzat a Sportfejlesztési Koncepciójának meghatározása, megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít:

  1. az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetésére, fejlesztésére;
  2. a szabadidősport feltételeinek fejlesztésére, a napi mozgást biztosító játszóterek, közparkok kialakítására, biztosítására;
  3. a gyermek-, ifjúsági sport, utánpótlás-nevelés, tömegsport rendezvényeinek segítésére, támogatására;
  4. sportszervezetek ösztönzésére, támogatására;
  5. a lakosság minden rétegének sportolásra történő ösztönzésére;
  6. az egészséges, mozgás-gazdag életmód iránti állampolgári igény felkeltésére, az egészségmegőrzés fontosságának elismerésére irányuló szemléletformálására, továbbá a szabadidősport helyi feltételeinek javítására;
  7. lehetőségeihez mérten a fogyatékosak sportjának támogatására;
  8. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi sportéletének segítésére;
  9. a szabadidő sport célú eltöltéséhez, a feltételek biztosítására;
  10. a Nyitott tornaterem és a Sport a szabadban programsorozatokra.”


4.§

A Rendelet 5. § (2) bekezdés c) pontja az alábbiak szerint módosul:

„(2)c)   sportszervezeteket támogathat, együttműködhet velük;”


5.§

A Rendelet 6. §-a az alábbiak szerint módosul:

„Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott feladatai végrehajtásába bevonhatja a közigazgatási területén működő önkormányzati és nem önkormányzati fenntartású sportlétesítményeket, intézményeket, sportszervezeteket, magánszemélyeket.”


6.§

A Rendelet 8. § (1), (3),(7) bekezdése és (8) bekezdés b)pontja az alábbiak szerint módosul:

„(1)      Az Önkormányzat az általa fenntartott intézmények, valamint a programjaikat, rendezvényeiket a IX. kerület lakosainak javára megvalósító szervezetek, magánszemélyek részére a tárgyévi költségvetésében pályázati alapot különít el. A pályázati feltételekről, továbbá a benyújtott pályázatokról a mindenkori szakbizottság dönt.

(3)     A pályázat elbírálásáról a pályázat benyújtására vonatkozó határidő leteltét követő 30 napon belül a mindenkori szakbizottság dönt, az alapítványok által benyújtott pályázatok kivételével. Az alapítványok által benyújtott pályázatokat - a mindenkori szakbizottság előzetes véleményezését követően - a Képviselő-testület bírálja el. A pályázat eredményéről hirdetményt kell közzétenni.  

(7)     A támogatás összegének felhasználásáról a támogatott a támogatási szerződésben meghatározott módon köteles pénzügyileg elszámolni, továbbá szakmai beszámolót készíteni a mindenkori szakbizottság – alapítványok esetében Képviselő-testület – részére.

(8)     b) a támogatott a támogatással nem tud elszámolni, illetve a szakmai beszámolóját a mindenkori szakbizottság – alapítványok esetében Képviselő-testület – nem fogadta el;”


7.§

A Rendelet 9. § (5), (6) bekezdése és (8) bekezdés a) pontja bekezdések az alábbiak szerint módosul:

„(5)      A pályázat elbírálásáról a pályázat benyújtására vonatkozó határidő leteltét követő 30 napon belül a mindenkori szakbizottság – alapítványok esetében Képviselő-testület – dönt. A Sport Alap pályázat eredményéről hirdetményt kell közzétenni.

(6)        A támogatás összege adott évre eső részének felhasználásáról a támogatott a támogatási szerződésben meghatározott módon, az adott évet követő év január 31. napjáig köteles elszámolni, továbbá szakmai beszámolót készít a mindenkori szakbizottság – alapítványok esetében Képviselő-testület – részére.

(8) a)    támogatott a támogatással nem tud elszámolni illetve a szakmai beszámolóját a mindenkori szakbizottság – alapítványok esetében Képviselő-testület – nem fogadta el;”


8.§

  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


dr. Bácskai János                                                            dr. Dombóvári Csaba

     polgármester                                                                         jegyző