SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2018. (V.30.) Önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről

Hatályos: 2023. 11. 30

SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2018. (V.30.) Önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről

2023.11.30.

Sajóbábony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg Sajóbábony Város Önkormányzatának közművelődési feladatait, formáit, azok ellátásának módját és mértékét, finanszírozásának alapelveit.

2. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során biztosítani törekszik Sajóbábony város polgárainak jogát ahhoz, hogy:

a) igénybe vegyék az Önkormányzat közművelődési szolgáltatásait,

b) műveltségüket és készségeiket életük minden szakaszában gyarapítsák, művelődési jogaik, művelődési céljaik megvalósítása érdekében színteret és szakmai segítséget kapjanak.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása során kiemelten kezeli

a) a nemzeti ünnepek, emléknapok méltó megünneplését;

b) Sajóbábony környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;

c) a művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési és közgyűjteményi intézmények szakmai önállósága tiszteltben tartásával elfogadja és támogatja mindazokat a civil, egyéni és közösségi kezdeményezések, melyek a város kulturális életét segítik és gazdagítják.

2. A közművelődési feladatok meghatározása és ellátási formája

3. § Az Önkormányzat támogatja a helyi közművelődési tevékenységeket, a település kulturális hagyományainak és polgárai művelődési szükségleteinek megfelelően, a következő közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása;

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása;

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészei tevékenység feltételeinek biztosítása.

d)1 az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása.

4. § (1) Az Önkormányzat a város hagyományai és a helyi közművelődési tevékenység kialakult gyakorlata alapján az alábbi közművelődési tevékenységeket tekinti ellátandó és támogatandó feladatainak:

a) a város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi közművelődési szokások gondozása, gazdagítása,

b) közösségfejlesztés, a formális és informális civil közösségek létrejöttének, működésének, együttműködésének ösztönzése.

c) amatőr alkotó- és művészeti csoportok, közösségek tevékenységének biztosítása,

d) az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a befogadás elősegítése, nemzeti ünnepek gondozása, megtartása,

e) a szabadidő kulturális célú elöltéséhez szükséges feltételek biztosítása,

f) helytörténeti értékek gyűjtése, megőrzése, gondozása,

g) testvér-települési kapcsolatok kiépítése, ápolása.

h)2 fórum szervezése a művelődő közösségek vezetőinek.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátása során a kulturális szolgáltatások mind szélesebb körben történő elérése érdekében a lakosság részére közművelődési tevékenysége ellátása során díjmentes szolgáltatásokat is biztosít.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

5. § Az Önkormányzat a települési közművelődési alapfeladatai, a közművelődési és könyvtári szolgáltatások hozzáférhetőségét elsősorban az általa alapított és támogatott, költségvetési szervként működő közművelődési intézmény fenntartásával biztosítja.

6. § (1) Az önkormányzat által fenntartott és működtetett közművelődési intézmény: Déryné Szabadidőközpont és Városi Könyvtár (3792 Sajóbábony, Bocskai út 2.)

(2) Az Intézmény telephelyei:

a) Városi Könyvtár

b) Borostyán Mihály Sportközpont

c) Tájház

(3) Az intézmény feladatellátásának részletes szabályait a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza.

(4) A közművelődési intézmény feladatát az önkormányzat által jóváhagyott éves munkaterv alapján végzi.

(5) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak az ellátásába más önkormányzati, nem közművelődési alapfeladatú intézményt is bevonhat.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok, továbbá a kulturális rendezvények, ünnepek költségeit, a közművelődési intézmény üzemeltetési költségeit, valamint az adott feladatok végrehajtásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket a mindenkori költségvetésről szóló rendeletében biztosítja.

(2) A közművelődési intézmény finanszírozási forrásai:

a) Önkormányzat bevételeiből származó források,

b) a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás,

c) az Intézmény saját bevételei,

d) pályázati úton elnyerhető támogatás,

5. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatokról szóló 10/2002. (VII.3.) önkormányzati rendelet.

1

A 3. § d) pontját a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 4. § (1) bekezdés h) pontját a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.