Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelete

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 12/2010. (XII. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 04. 01- 2018. 04. 01

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában, továbbá a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. § (1) A helyi iparűzési adóról szóló 12/2010. (XII. 15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R) 1. § (1) bekezdése helyébe az alábbira rendelkezés lép:


„(1) Az adóalanyiság feltételeire illetve az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a mindenkor hatályos helyi adókról szóló jogszabály rendelkezései az irányadóak.”


(2) A R. 1. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Adóköteles iparűzési tevékenységeket a mindenkor hatályos helyi adókról szóló jogszabály rendelkezései tartalmazzák.”


(3) A R 1. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) Az adóalap számításának rendjét a mindenkor hatályos helyi adókról szóló jogszabály rendelkezései szabályozzák.”


  1. § A R. 2. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Ideiglenes jelleggel végzett tevékenység esetén a fizetendő adó mértéke:
5000,- Ft/nap”


  1. § A R. 2/A § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„2/A§ 50 % kedvezmény illeti meg a háziorvos, védőnő vállalkozót, ha a vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.”


  1. § A R. 3. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„3. § Az adóbevallás, az adófizetés és az adóelőleg fizetés rendjét a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló jogszabály rendelkezései alapján kell teljesíteni.”


  1. § A R. 4. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„4. § A helyi iparűzési adót valamint az adóelőleget a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló jogszabály rendelkezései szerint kell megfizetni Cibakháza Nagyközség Önkormányzata iparűzési adó számlájára.”


  1. § (1) A R. 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az adókötelezettség (bejelentési és bevallási kötelezettség) késedelmes teljesítése vagy elmulasztása esetén az önkormányzati adóhatóság a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló jogszabály szerinti jogkövetkezményeket alkalmazza.”


(2) A R. 5. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Az adó késedelmes megfizetése esetén a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló jogszabály előírása szerint késedelmi pótlék felszámítására kerül sor.”


  1. § A R. 6.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„6.§ Az önkormányzati adóhatóság a vállalkozóknak fizetési kedvezményt nyújthat az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározottak szerint.”


  1. § A rendelet 6/A. §-a hatályát veszti.


  1. § Ezen önkormányzati rendelet 2018. április 1. napján lép hatályba.