Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2018. 06. 21- 2018. 12. 13

Kenderes Városi Önkormányzat

Képviselő-testületének


8/2018.(VI.20.) önkormányzati rendelete


a szociális ellátásokról


Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1.§ (1) A szociális ellátások tekintetében a rendelet hatálya - a (2)-(4) bekezdésekben foglalt eltérésekkel - kiterjed a Kenderes város közigazgatási területén (a továbbiakban: Kenderesen) élő, rendezett lakcímmel rendelkező

             a) magyar állampolgárokra,

             b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

             c) hontalanokra,

             d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre,

e) tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárokra.


(2) Rendezett a lakcím, ha a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 26.§-ában foglalt kötelezettségének a kérelmező eleget tett és a bejelentett lakcím megegyezik az életvitelszerűen való tartózkodás lakcímével.


(3) A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 7. § (1) bekezdésében meghatározott feltételekkel az átmeneti ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak jogszerűen Kenderesen tartózkodó állampolgáraira is.


2. Hatásköri szabályok


2.§ (1) Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.


(2) A polgármester által az (1) bekezdésben foglaltak alapján átruházott hatáskörben hozott határozat ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni a döntés közlésétől számított 15 napon belül. A Képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. A Képviselő-testület határozatának felülvizsgálatát jogszabálysértésre való hivatkozással, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a bíróságtól lehet kérni.


3. Eljárási rendelkezések


3.§ (1) Ha e rendelet másként nem rendelkezik, a pénzben nyújtott ellátásra való jogosultság megállapításánál az egy főre jutó havi jövedelem kiszámításakor a Szoctv. 4.§-ában foglaltakat kell alapul venni.


(2) A jövedelemszámításnál a Szoctv. 10.§ (2) bekezdésében foglalt időszak az irányadó.


4.§ (1) A szociális ellátásra irányuló eljárás kérelemre indul, mely az igénylésre rendszeresített formanyomtatványon továbbá a jogosultság megállapításához szükséges nyilatkozatok, igazolások csatolásával a Kenderesi Polgármesteri Hivatalának (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) nyújtható be személyesen hivatali időben vagy postai úton.


(2) Rendkívüli települési támogatás hivatalból is megállapítható.


5.§ (1) A jogosultság megállapításához az ellátási formától függően, az igénylő a kérelmében saját és a vele közös háztartásban vagy családjában élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat, vagyoni helyzetét bemutató nyilatkozatokat és igazolásokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles becsatolni.


(2) Ha a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő személy, illetve családtagja munkanélküli, az illetékes munkaügyi központ által kiállított, a regisztráció és együttműködés tényét tartalmazó igazolás nyújtandó be.


(3) A jövedelemigazolásához csatolni kell:

a) a kérelem benyújtását megelőző  hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,

b) munkanélküli esetében az ellátást megállapító határozatot és a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló, a névre szóló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a folyósító szerv igazolását és a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényt, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonatot,

d) vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát igazoló NAV dokumentumot amelyen azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani. Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

e) egyéb esetekben a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatát.


(4) A tanköteles, közép- vagy felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek, adott félvére vonatkozó tanulói, illetve hallgatói jogviszonya iskolalátogatási igazolással igazolható.


(5) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, a jogerős bírósági határozat a gyermek elhelyezéséről, az erre irányuló bírósági eljárás megindításáról szóló okirat, a képzelt apa bejegyzéséről szóló gyámhivatali határozat, illetve egyéb dokumentum szolgálhat. Annak igazolására, hogy a gyermekét egyedül nevelő szülő gyermektartásdíjban részesül, a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírósági határozat vagy a tartásdíj-fizetésről szóló egyéb dokumentum szolgál.


(6) Az e rendeletben szabályozott támogatási formák esetében a kérelmezőnek nyilatkozni kell az ő, valamint a háztartás tagjainak vagyonáról, a megtakarításokról, valamint arról, hogy rendelkeznek-e tartási, életjáradéki, illetve öröklési szerződéssel.


(7) A rendkívüli települési támogatás megállapítására irányuló eljárás során az eljáró hatóság környezettanulmányt készít. Amennyiben a helyszíni szemlén tapasztaltak alapján megállapítható, hogy a rendkívüli települési támogatásra irányuló kérelem nem megalapozott vagy a kérelemben feltüntetett adatok nem egyeznek meg a környezettanulmányban foglaltakkal, a hatóság a tényállás tisztázása érdekében nyilatkozattételre, hiánypótlásra hívhatja fel a kérelmezőt.


(8) Nem megalapozott a kérelem, ha annak tartalma és a csatolt igazolások egyértelműen ellentétes tényt igazolnak a környezettanulmányban foglaltakkal.


(9) Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha a kérelmező életkörülményeiben az önkormányzat hivatalos tudomása vagy bármely más ügyben folytatott környezettanulmány alapján nem feltételezhető lényeges változás.


4. A pénzbeli és természetbeni ellátások folyósításának és elszámolásának szabályai



6.§ (1) A megállapított egyszeri támogatás folyósítása banki átutalással, postai úton, házipénztárból való készpénz-kifizetéssel történik. A házipénztárból való készpénz-kifizetés a határozat hozatalt követő hétfőn és csütörtökön pénztári időben történik.


(2) A pénzben vagy természetben nyújtott ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevő személyt a Szoctv. 17. §-a alapján visszafizetésre kell kötelezni.


II. Fejezet

5. Szociális ellátások

7.§ A képviselő-testület szociális rászorultság esetén a jogosult számára

a) rendkívüli települési támogatást

aa) temetési támogatást

ab) krízistámogatást

ac) eseti támogatás

b) köztemetést

állapít meg az Szoctv. 45.§-ában és 48.§-ában foglaltak figyelembevételével, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint.


6. Rendkívüli települési támogatás.

8.§ (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást nyújt

a) halálesetre tekintettel temetési támogatás,

b) elemi kár esetében krízistámogatás,

c) önhibán kívüli átmeneti létfenntartási gondok enyhítése céljából eseti támogatás formájában.

(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben első fokon a polgármester dönt.


(3) A polgármester különös méltánylást érdemlő esetben- különösen betegség, baleset, bűncselekmény miatt áldozattá válás, gyógyászati segédeszköz, gyógyszer vásárlása, egészségbiztosítás által nem vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás díja, munkahely elvesztése, téli tüzelő vásárlása, egyéb krízishelyzet- jövedelemhatártól függetlenül állapíthatja meg az eseti támogatást, ha az igényjogosult a rendkívüli körülményt igazolja, arra vonatkozóan nyilatkozatot tesz, illetőleg, ha az köztudomású.

7. Temetési támogatás


9.§ (1) Temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a kenderesi lakcímmel rendelkező személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott. A támogatás összegét a kérelmező jövedelmi viszonyaitól függetlenül kell megállapítani.


(2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.


(3) A kérelmet a halálesetet követő vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 30 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(4) A temetési támogatás összege 10.000- Ft.


(5) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési költségekről szóló eredeti számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.


8. Krízistámogatás


10.§(1) Krízistámogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a kenderesi lakcímmel rendelkező személynek, akinek kenderesi közigazgatási területén lévő ingatlanát elemi kár éri, és az érintett ingatlanban az alábbi jogcímek valamelyike szerint életvitelszerűen lakik

a) magántulajdonú lakás tulajdonosa, haszonélvezője, használója,

b) önkormányzati lakás bérlője, lakáshasználati szerződéssel rendelkező használója

és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át, egyedülálló esetében 150%-át.


(2) Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában különösen a tűz, robbanás, földrengés, villámcsapás és belvíz.

(3) A krízistámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) az elemi kárt igazoló szakhatósági jegyzőkönyvet és

b) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.


(4) Krízistámogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszereséig részesíthető.


(5) Elemi kár esetén az (1) bekezdésben megállapított jövedelmi értékhatártól, valamint a (4) bekezdésben meghatározott támogatási összegtől maximum az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszereséig a Polgármester indokolt esetben eltérhet.

9. Eseti támogatás


11.§(1) Eseti támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a kenderesi lakcímmel rendelkező személynek, aki vagy akinek a családja önhibáján kívül átmenetileg létfenntartási gondokkal küzd.


(2) Eseti támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek

a) a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 %-át, egyedülálló esetében 150 %-át, és

b) vagyona nincs.


(3) Eseti támogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosáig részesíthető.


(4) Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege nem lehet kevesebb 2,000.-Ft-nál, és nem lehet több 10.000- összegénél. Ettől eltérni csak különösen indokolt esetben lehet.


(5) A megállapított rendkívüli támogatás a célzott felhasználás biztosítása érdekében a Kenderesi Gondozási Központ Család-és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója részére is kifizethető. A pénz felvételére jogosult köteles a támogatás felhasználásáról 30 napon belül elszámolni.


10. Köztemetés


12.§(1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szoctv. 48.§-ban foglaltak szerint kell ellátni.


  1. A köztemetést a Polgármester rendeli el.


III.


Természetbeni támogatások


11. Hetven év felettiek részére „élelmiszer utalvány” formájában nyújtott támogatás


13.§(1) A Képviselő-testület a hetven év feletti lakosok részére „élelmiszer utalvány”-t ad.


(2) „Élelmiszer utalvány”-ra jogosult minden Kenderesen rendezett lakóhellyel rendelkező személy, aki a tárgyév december 31-éig a hetvenedik életévét betölti.


(3) Jogosultság szempontjából lakosként kell figyelembe venni azokat a (2) bekezdés szerinti személyeket, akik a tárgyév október 31. napjáig Kenderesen lakóhelyet létesítenek.


(4) „Élelmiszer utalvány” értéke 10.000 Ft/fő.


(5) E támogatás elbírálásánál a rendelet 3. §-a nem alkalmazható.


12. Iskolakezdési támogatás


14.§(1) A gyermeket nevelő családok anyagi terheinek enyhítése érdekében iskolakezdési támogatást biztosít a Kenderesen működő általános iskolában nappali tagozaton tanulmányokat folytató tanuló szülője, gondviselője, törvényes képviselője részére, feltéve, hogy a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 1 évben folyamatosan Kenderesen rendezett lakcímmel rendelkezik.


(2) A támogatás összege iskolás gyermekenként 20.000.-Ft a jövedelmi viszonyoktól függetlenül.


(3) A támogatás kifejezetten iskoláztatási célra (tanszerek, ruhanemű, szemüveg) fordítható.


(4) A támogatás céljának megfelelő beszerzést a támogatás folyósítását követő harminc napon belül a támogatott az önkormányzat felé az önkormányzat nevére kiállított számla benyújtásával köteles igazolni.


(5) Amennyiben a támogatott nem számol el határidőben az iskolakezdési támogatással, a támogatás összegének visszafizetésére köteles.


(6) Az iskolakezdési támogatás iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.


(7) A kérelem benyújtásának határideje október 1. Az elszámolásra benyújtott számlák esetében legkésőbb október elsejei teljesítési dátum fogadható el.


(8) A támogatás összegét vissza kell fizetni, amennyiben a tanév közben a gyermeket más oktatási intézménybe átíratják, kivéve ha az átíratás szakértő által megállapított sajátos nevelési igény miatt történik vagy a gyermek tanév közben más településre költözik, ahol utána életvitelszerűen tartózkodik. A rendezett lakcímre vonatkozó, (1) bekezdésben írt feltétel alól írásbeli kérelemre, egyedi elbírálással a polgármester mentességet adhat.


(9) Nem részesülhet támogatásban az,

a) aki az előző évek támogatásával nem tudott elszámolni,

b) akinek a megállapított családi pótlék folyósítását a családtámogatási ügyben eljáró hatóság szünetelteti, kizárólag az igazolatlanul mulasztó gyermek esetében.


(10) E támogatás elbírálásánál a rendelet 3. §-a nem alkalmazható.


13. Óvodakezdési támogatás


15.§(1) A gyermeket nevelő családok anyagi terheinek enyhítése érdekében óvodakezdési támogatást biztosít a Kenderesen működő óvodában beiratkozott gyermek szülője, gondviselője, törvényes képviselője részére, feltéve, hogy a kérelmező Kenderesen a kérelem benyújtását megelőző 1 évben folyamatosan rendezett lakcímmel rendelkezik.


(2) A támogatás összege óvodás gyermekenként 20.000.-Ft a jövedelmi viszonyoktól függetlenül.


(3) A támogatás kifejezetten óvodakezdési célra (óvodázáshoz szükséges eszközök, ruhanemű, ágynemű, szemüveg) fordítható.


(4) A támogatás céljának megfelelő beszerzést a támogatás folyósítását követő harminc napon belül a támogatott az önkormányzat felé az önkormányzat nevére kiállított számla benyújtásával köteles igazolni.


(5) Amennyiben a támogatott nem számol el határidőben az óvodakezdési támogatással, a támogatás összegének visszafizetésére köteles.


(6) Az óvodakezdési támogatás iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.


(7) A kérelem benyújtásának határideje október 1. Az elszámolásra benyújtott számlák esetében legkésőbb október elsejei teljesítési dátum fogadható el.


(8) A támogatás összegét vissza kell fizetni, amennyiben a nevelési év közben a gyermeket más oktatási-nevelési intézménybe átíratják, kivéve ha az átíratás szakértő által megállapított sajátos nevelési igény miatt történik vagy a gyermek nevelési év közben más településre költözik, ahol utána életvitelszerűen tartózkodik.


(9) Nem részesülhet támogatásban az,

a) aki az előző évek támogatásával nem tudott elszámolni,

b) akinek a megállapított családi pótlék folyósítását a családtámogatási ügyben eljáró hatóság szünetelteti, kizárólag az igazolatlanul mulasztó gyermek esetében.

(10) E támogatás elbírálásánál a rendelet 3. §-a nem alkalmazható.

14. Közép és felsőfokú iskolakezdési támogatás


16.§(1) A gyermeket nevelő családok anyagi terheinek enyhítése érdekében iskolakezdési támogatás biztosít a Kenderesen a kérelem benyújtását megelőző 1 évben folyamatosan rendezett lakcímmel rendelkező nappali tagozaton közép, illetve felsőfokú iskolai tanulmányokat folytató tanuló szülője, gondviselője, törvényes képviselője részére.


(2) Az (1) bekezdésben leírt támogatásban önállóan részesül az a tanuló, aki betöltötte 18-ik életévet.


(3) A támogatás összege tanulóként 20.000.-Ft a jövedelmi viszonyoktól függetlenül.


(4) A támogatás kifejezetten közép és felsőfokú iskolakezdési célra (tankönyv, jegyzet, ruhanemű, szemüveg) fordítható.


(5) A támogatás céljának megfelelő beszerzést a támogatás folyósítását követő harminc napon belül a támogatott az önkormányzat felé az önkormányzat nevére kiállított számla benyújtásával köteles igazolni.


(6) Amennyiben a támogatott nem számol el határidőben a közép és felsőfokú iskolakezdési támogatással, a támogatás összegének visszafizetésére köteles.


(7) A közép és felsőfokú iskolakezdési iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.


(8) A kérelem benyújtásának határideje október 1. Az elszámolásra benyújtott számlák esetében legkésőbb október 31.-ei teljesítési dátum fogadható el.


(9) Nem részesülhet támogatásban az,

a) aki az előző évek támogatásával nem tudott elszámolni,

b) akinek a megállapított családi pótlék folyósítását a családtámogatási ügyben eljáró hatóság szünetelteti, kizárólag az igazolatlanul mulasztó gyermek esetében.

(10) E támogatás elbírálásánál a rendelet 3. §-a nem alkalmazható.

15. Általános iskolás gyermekek tanulmányi támogatása


17.§(1) Kenderes városban működő általános iskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeke után tanulmányi támogatásban részesül az a törvényes képviselő, szülő, gyám, aki

a.) Kenderes közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen ott él, valamint

b.) nappali tagozaton tanuló gyermeke tanulmányi átlaga 4,5, vagy ezt meghaladja, illetve szöveges értékelés esetén a jól megfelelt eredményt eléri vagy azt meghaladja.


(2) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás összege félévente gyermekenként 30.000 Ft.


(3) Aki az (1) bekezdés a.) és b.) pontjában foglalt jogosultsági feltételeknek megfelel, de rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult a gyermeke után, félévente gyermekenként 20.000 Ft tanulmányi támogatásban részesül.


(4) A támogatás odaítélésére évente két alkalommal kerül sor, a félévi értékelést követően. Az eljárást az általános iskola tájékoztatása után az önkormányzat hivatalból folytatja le.


(5) A támogatás a gyermek oktatásával és nevelésével (pl. ruházat, iskolai felszerelés, táborozási költség, élelmiszer stb.) kapcsolatos célra fordítható.


(6) A támogatás felhasználását a folyósítást követő hatvan napon belül az önkormányzat nevére kiállított számla benyújtásával köteles igazolni az önkormányzat felé.


(7) Nem részesülhet támogatásban az,

a) aki az előző évek támogatásával nem tudott elszámolni,

b) akinek a megállapított családi pótlék folyósítását a családtámogatási ügyben eljáró hatóság szünetelteti, kizárólag az igazolatlanul mulasztó gyermek esetében.

(8) E támogatás elbírálásánál a rendelet 3. §-a nem alkalmazható.

16. Tanulmányi versenyen szereplő általános iskolás tanulók támogatása


18. §. (1) Kenderes városban működő általános iskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeke után támogatásban részesül az a törvényes képviselő, szülő, gyám, aki

a.) Kenderes közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen ott él, valamint

b.) nappali tagozaton tanuló gyermeke országos és/vagy megyei tanulmányi versenyen eredményesen szerepelt.


(2) Eredményesen szerepel az a tanuló, aki országos versenyen legalább a 10. helyen végez, illetve valamely megyei versenyen legalább az 5. helyet eléri.


(3) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás összege tanulmányi versenyenként 15.000 Ft.


(4) Aki az (1) bekezdés a.) és b.) pontjában foglalt jogosultsági feltételeknek megfelel, de rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult a gyermeke után, tanulmányi versenyenként 10.000 Ft támogatásban részesül.


(5) Az eljárást az általános iskola tájékoztatása után az önkormányzat hivatalból folytatja le.


(6) A támogatás a gyermek oktatásával és nevelésével (pl. ruházat, iskolai felszerelés, táborozási költség, élelmiszer stb.) kapcsolatos célra fordítható.


(7) A támogatás felhasználását a folyósítást követő hatvan napon belül az önkormányzat nevére kiállított számla benyújtásával köteles igazolni az önkormányzat felé.


(8) Nem részesülhet támogatásban az,

a) aki az előző évek támogatásával nem tudott elszámolni,

b) akinek a megállapított családi pótlék folyósítását a családtámogatási ügyben eljáró hatóság szünetelteti, kizárólag az igazolatlanul mulasztó gyermek esetében.

(9) E támogatás elbírálásánál a rendelet 3. §-a nem alkalmazható.

17. Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

19.§(1)Az önkormányzat a Kenderesi Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálat útján személyes gondoskodást nyújtó ellátást biztosít
  1. étkeztetés,

  2. házi segítségnyújtás,

  3. családsegítés,

  4. idősek nappali ellátása keretében.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételének rendjét az önkormányzat térítési díjakról szóló rendelete tartalmazza.

18. Szociálpolitikai kerekasztal

20.§(1)Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése Szociálpolitikai kerekasztalt működtet.

(2) A kerekasztal tagjai: polgármester, Szociális és Kulturális Bizottság elnöke, jegyző, Polgármesteri Hivatal  Igazgatási és Szervezési Osztály vezetője.

Szervezetek képviselői: Kenderesi Nagycsaládosok Klubjának vezetője, Bánhalmai Nagycsaládosok Klubjának vezetője, Mozgáskorlátozottak Egyesületének vezetője, Kenderesi Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány vezetője, Kenderesi Néptánc és Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Intézmények képviselői: Kenderesi Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálat,  Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Liliom Óvoda, Kenderesi Mezőgazdaság Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal összehívásáról a polgármester gondoskodik.

(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülésezik.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

20. §(1) Ez a rendelet 2018. június 21-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 21/2017. (XI.30.). önkormányzati rendelet.

Kenderes, 2018. június 19.



(: Pádár Lászlóné:)                                                                     (: Dr. Gaszparjan Karen:)

    polgármester                                                                                        jegyző

Kihirdetési záradék:



A rendelet kihirdetésre került a Városháza hirdetőtábláján 2018. június hó 20. napján.



                                                                                                         Dr. Gaszparjan Karen

                                                                                                                           Jegyző