Bakonya község képviselő testületének 8/2018 (X.25.)

Bakonya Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/ 2018. (X. 25.) rendelete Bakonya Község Temetkezési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 03. 05

Bakonya község képviselő testületének 8/2018 (X.25.)

Bakonya Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/ 2018. (X. 25.) rendelete Bakonya Község Temetkezési Szabályzatáról

2022.03.05.

Bakonya Község Önkormányzata, a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A temető létesítése és fenntartása

1. § (1) Az önkormányzat gondoskodik a községi temető (továbbiakban: temető) létesítéséről és fenntartásáról.

(2) A temető és a temetkezési emlékhely építményei, közművei, egyéb infrastrukturális létesítményei építéséhez, létesítéséhez, bővítéséhez, továbbá a kegyeleti emlékhely létesítéséhez a jogszabályban elő írtak szerint az önkormányzatnak engedélyt kell kérnie.

(3) A köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik a helyi építési szabályzat figyelembevételével.

2. § (1) Az önkormányzat köteles felekezethez yaló hovatartozástól függetlenül lehetővé tenni a halottak eltemetését a temetőben.

(2) A temetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

II. Fejezet

Temetkezési szolgáltatások, a temető felügyelete

3. § (1) Temetkezési szolgáltatások korebe tartoznak különösen a temetések (hamvasztások lebonyolítása a temetéshez szükséges kellékek és cikkek értékesítése, eszközök kölcsönzése, a helyi és távolsági halottszállítás lebonyolítása.

(2) Az (1) bekezdésben körülírt szolgáltatásokat az eltemettető által igénybe vett temetkezési vállalat és magáncégek biztosítják az eltemettető megrendelése alapján.

(3) Az önkormányzat a temetéshez biztosítja a villanyt és a hagyományos felszereléseket, valamint a ravatalozót.

4. § A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását az Orfűi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője ellenőrzi. A temető felügyeletét az Önkormányzat végzi.

III. Fejezet

Temetés

5. § (1) A szállított halottat azonnal a temető ravatalozójában kell elhelyezni.

(2) Halottat lakóházban vagy egyéb helyiségben ravatalozni nem lehet.

(3) Temetni - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik – hagyományos módon koporsóban (koporsós temetés), hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, szétszórása útiján lehet.

(4) A koporsót temetés előtt véglegesen le kell zárni.

(5) A temető területe korlátozott használatú közterület.

6. §1 (1) A temetkezési helyért az 1. melléklet szerinti használati díjakat kell fizetni az alábbiak szerint:

IV. Fejezet

Sírhelyek, sírboltok, urnafülkék, urnasírhelyek használati ideje és méretei

7. § Használati idők:

a) egyes síhely eseten 25 év, vagy az utolsó koporsós rámetetés napjától számított 25 év;

b) kettős sírhely eseten az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év;

c) sírbolt eseten 60 év;

d) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év;

e) urnasírbolt esetén 20 év;

8. § (1) A felnőtt sírhelynek 210 cm hosszúnak és 90 cm szélesnek kell lennie. A kettős sírhely hossza és szélessége 210 cm x 190 cm. A sírokat egymástól 60 cm távolságban kell elhelyezni. A sorok közötti távolságnak 80 cm - nek kell lennie.

(2) A gyermeksírhely 130 cm hosszú, 60 cm széles és 160 cm mély. E sírokat egymástól 30 cm távolságra kell elhelyezni.

(3) A sírhelyek körül beton járda létesíthető, max. 30 cm szélességben, amelyet úgy kell megépíteni, hogy sem az ott közlekedőket, sem a szomszédos sírhelyek gondozását nem akadályozhatja.

9. § (1) A sírbolt

a) Külső méretek:

- 1, 2 személyes sírbolt hossza 350 cm, szélessége 200 cm.

- 3 személyes sírbolt hossza 350 cm, szélessége 250 cm.

- 6 személyes sírbolt hossza 350 cm, szélessége 300 cm.

- 9 személyes sírbolt hossza 350 cm, szélessége 380 cm.

b) Belső méretek:

- 3 személyes sírbolt hossza 230 cm, szélessége 90 cm, mélysége 260 cm.

- 6 személyes sírbolt hossza 230 cm, szélessége 175 cm, mélysége 260 cm.

- 9 személyes sírbolt hossza 230 cm, szélessége 250 cm, mélysége 260 cm.

(2) Az urnák tárolása szilárd lappal légmentesen lezárt hamufülkében történik.

V. Fejezet

A temető és temetkezés rendje

10. § (1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(2) A koporsó egy holttest elhelyezésére szolgál.

(3) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes - a talajban lebomló anyaggal burkolni lehet.

(4) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

(5) A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al-, és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. Sírbolt az önkormányzat hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon, építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését az önkormányzat jelöli ki. A hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(6) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

11. § (1) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(2) Az urnafülke (kolumbárium) és az urnasírbolt építési hatósági engedéllyel építhető.

(3) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret 30 x 30 cm lehet.

(4) A hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére urnasírhely és urnasírbolt alakítható ki, amelyek a rendelkezési jogosultság időtartamában (használati idő) különböznek egymástól.

12. § (1) A felállítandó síremlék tervet (vázrajzát) az önkormányzatnak be kell mutatni, szabálytalan, közízlést sértő, oda nem illő felírással ellátott síremléket felállítani nem lehet. Ülőhely, pad az önkormányzat által kijelölt helyen létesíthető A temetőben folytatott bármilyen munkavégzést (pl. síremlék építés) a megrendelő, illetve a temettető köteles az önkormányzatnak bejelenteni.

(2) A sírjel, síremlék vagy sírbolt helyreállítására, felújítására az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívja, vagy az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (a továbbiakban közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján (hirdetőtábláján) és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(3) A helyreállításról - saját költségen - a létesítő, illetve örököse köteles gondoskodni.

(4) A sírjel, síremlék vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

13. § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(2) Járművel, gépjárművel a temetőbe behajtani, közlekedni csak az önkormányzat előzetes engedélyével szabad. Az engedélyt az önkormányzat polgármestere adhatja meg. Az önkormányzat polgármestere méltányosságból állandó jelleggel is adhat engedélyt megfelelő feltételek eseten. (pl. tartósan mozgásképtelen személy odaszállítása, rokkant stb.).

(3) A temetőben kegyeleti tárgyakat, valamint a sírokra ültetett fákat, növényeket és a sírok díszítésére szolgáló anyagokat megrongálni, bepiszkítani, eltulajdonítani tilos.

(4) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni, elásni, elégetni tilos, azt az e célra rendszeresített gyűjtőhelyre kell vinni.

(5) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni, illetve sírokat kerítéssel körülhatárolni tilos.

(6) A temetőben gyertyát égetni úgy szabad, hogy ügyelni kell, miszerint tűzveszély ne keletkezhessen. Égő mécsest, gyertyát -halottak napja és mindenszentek kivételével - a temetőben felügyelet nélkül nem szabad hagyni.

(7) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felügyelet mellett tartózkodhat.

(8) A temető területére állatot bevinni tilos.

(9) Rátemetés eseten a lebontott síremléket a betemetéstől számított 90 napon belül az eltemettető köteles helyreállítani. E határidő alól az önkormányzat indokolt kérelemre egy esetben 60 napos halasztást engedélyezhet.

(10) Tilos a sírokon, síremlékeken olyan szobor, illetve virágtartó elhelyezése, amelyek a közízlést, közerkölcsöt sértik.

(11) Tilos a temetőt, körülvevő kerítést, sövényt rongálni, abból kivágni, azt kitördelni, valamint a sövényt bárminemű hulladékkal szennyezni.

(12) A temetőben keletkezett hulladékok rendszeres gyűjtését, elszállítását az önkormányzat végzi.

14. § (1) Felnőtt sírban az előírt mélységek biztosítása mellett - a koporsóban elhelyezett 2 halotton kívül további 2 urna is temethető. Koporsóba történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban további 2 urna is elhelyezhető. Egy urnafülkében legfeljebb 2 urna helyezhető el.

(2) Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(3) Lezárt parcellában történő rátemetés és az exhumálás során megüresedett sírhelyekbe történő temetés eseten egyszeres sírhelydíj térítendő, amely a sír használati idejét újabb 25 évre meghosszabbítja.

(4) Sírhely előre is megváltható de a hozzátartozók kivételével másra át nem ruházható. Sírbolthely (kripta) előre megváltható, de csak az önkormányzat által kijelölt helyen. Ilyen esetben a sírbolt, sírbolthely megvásárlástól számított 3 hónapon belül meg kell építeni. Az építtető köteles a megvásárolt sírbolthely és környéke tisztántartásáról gondoskodni. Köteles továbbá a már megépített sírbolt élet és vagyonbiztonságáról gondoskodni.

(5) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl 3 férőhelyes sírboltba további 10 urna, 6 férőhelyes sírboltba további 10 urna, 9 férőhelyes sírboltba további 30 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírbolt könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnába, illetve gyermek koporsókban a sírboltba vissza lehet helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

(6) Az önkormányzati rendelet alkalmazása szempontjából hozzátartozó: a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbefogadott -, a mostoha — és nevelt gyermek, az örökbefogadó -, a mostoha - és nevelő szülő, a testvér, az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyenes ágbeli rokona, a testvér valamint házastársa.

VI. Fejezet

Kötelező nyilvántartások vezetése

15. § (1) A temetőben kegyeleti jogok gyakorlása céljából az önkormányzat:

a) nyilvántartó könyvet;

b) sírbolt könyvet vezet.

(2) Nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe foglalkozása, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(3) A sírbolt könyvet a (2) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt könyvbe be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkezni jogosult személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.

(4) Az ismeretlen holttest eseteben a nyilvántart könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.

(5) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(6) Az önkormányzat a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyilvántartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőnek.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § 1 E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti Bakonya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (VI. 06.) rendelete.

1

Módosította az 5/2022.(III.4.) Ök rendelet 1.§ (1) bekezdése, hatályos 2022. március 5. napjától.

2

Beiktatta az 5/2022.(III.5.)Ök rendelet 1.§(2) bekezdése, hatályos 2022.március 5. napjától.