Badacsonytördemic Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018. (XI.23.) önkormányzati rendelete

Badacsonytördemic község Helyi Építési Szabályzatának (HÉSZ), és Szabályozási Terv jóváhagyásáról szóló 4/2005. (VI. 1.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 08- 2018. 12. 07

Badacsonytördemic Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.


1. §


Badacsonytördemic község Helyi Építési Szabályzatának (HÉSZ) és Szabályozási Terv jóváhagyásáról szóló 4/2005. (VI. 1.) rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A település területén területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, a rendeltetést megváltoztatni (továbbiakban együtt: építési munkát folytatni) csak

a) az általános érvényű jogszabályok rendelkezései,

b) a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény (a továbbiakban Btv.)

c) az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban OTÉK),

d) a jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek szerint szabad.


2. §


(1) A Rendelet 7. § (12) bekezdésében az „ez a használatbavételi engedély megadásának feltétele” szövegrész hatályát veszti.


(2) A Rendelet 7. § (13) bekezdésében a „Minden épület bontásához a védett területen a természetvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges.” szövegrész hatályát veszti.


3. §


(1) A Rendelet 30. § (2) bekezdés f) pontjában a „a szakhatóságok által előírt feltételekkel.” szövegrész hatályát veszti.


(2) A Rendelet 30. § (2) bekezdés m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„m) Az övezetben szennyvíz kibocsátással járó épületet építeni vízzáró szennyvíztároló, illetve egyedi szennyvíztisztító megléte esetén lehetséges.”


4. §


(1) A Rendelet 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az országos védelem alatt álló műemléki értékeket, a műemléki környezetet a szabályozási tervek tüntetik fel és jelen rendelet 1. Függeléke sorolja fel.”


(2) A Rendelet 32. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A védett helyi építészeti értékek tárgyában a vonatkozó külön helyi önkormányzati rendelet szerint kell eljárni.”


(3) A Rendelet 32. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A település régészeti lelőhelyei, illetve a régészeti érdekű területek a szabályozási terveken vannak feltüntetve, és jelen rendelet 2. Függeléke sorolja fel.”


(3) A Rendelet 32. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(9) Régészeti lelőhelyeken és régészeti érdekű területeken végzett tevékenységek esetén a külön jogszabály szerinti előírásokat kell betartani.”


5. §


A Rendelet 32/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóság által megállapított és nyilvántartásba vett egyedi tájértékeket jelen rendelet 3. Függeléke sorolja fel.”


6. §


(1) A Rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A település beépítésre nem szánt területén új épületet építeni csak akkor lehet, ha a villamos energia ellátás és a vezetékes ivóvízellátás vagy az illetékes közegészségügy szerv által elfogadott, engedélyezett egyéb ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés a (10) és (11) a felszíni vízrendezés a (12) és (13) bekezdésben a beépítésre nem szánt területre vonatkozóan rögzítetteknek megfelelően biztosítható.”


(2) A Rendelet 35. § (9) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„d) A település beépítésre szánt területein, belterületein, ahol a szennyvízcsatorna-hálózat nem épült ki, illetve a tisztítómű tovább nem terhelhető, új épület építésére és a meglévő épület rendeltetésének megváltoztatására irányuló engedély nem adható ki, amennyiben a rendeltetésváltozás többletszennyvíz kibocsátásával jár.”


(3) A Rendelet 35. § (9) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„g) Amennyiben nincs lehetőség a közcsatornára történő csatlakozásra új épületet építeni csak vízzáró szennyvíztároló, illetve egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény (korszerű csatorna-közműpótló) megléte esetén lehet.



7. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a Rendelet

a) 1. § (1) bekezdése,

b) 7. § (4) bekezdése,

c) 21. § (8) bekezdése,

d) 22/A. § (10) bekezdése,

e) 26. § (6) bekezdése,

f) 32. § (2), (3), (4), (7) és (8) bekezdése,

g) 33. § (7) és (11) bekezdése,

h) 35. § (9) bekezdés f) pontja.