Ecséd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018 (XI.21.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezésről szóló11/2016. (IX.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 11. 30- 2018. 11. 30

Ecséd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41.§ (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezésről szóló 11/2016. (IX.14.) önkormányzati rendelet módosítására az alábbi rendeletet alkotja:


1.§ Az Ecséd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (IX.14.) önkormányzati rendelete a temetőkről és temetkezésről (a továbbiakban: Rendelet) A temetkezési hely gazdálkodási szabályai fejezet kiegészítésre kerül a következők szerint:

5/A.§ A temetkezésre használt helyek a következők lehetnek:

  1. koporsós temetésnél:

aa) egyes sírhely

ab) kettős sírhely

ac) díszsírhely

ad) mélyített sírhely

ae) sírbolt (kripta)

  1. hamvasztásos temetésnél

ba) urnafalban lévő urnafülke

bc) urnasírhely, urnasírbolt

bd) szóró-kút, illetve

be) a koporsós temetési helyen koporsó fölé urna elhelyezés.

2.§ A Rendelet 6.§ (5) bekezdéséből törlésre kerül a következő mondat: „ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely, mélyített sírhely és sírbolt.”

3.§ A Rendelet 6.§-ából törlésre kerül a (16) bekezdés.

4.§ A Rendelet Temetési hely feletti rendelkezési jog 7.§ (2) bekezdése kiegészítésre kerül az e) ponttal a következők szerint: a hamvak szórására szolgáló szórókút és díszsírhely esetén a köztemető bezárásáig tart.

5.§ A Rendelet kiegészítésre kerül a Hamvak szórása – elhelyezése fejezetcímmel és a következőkben leírt tartalommal:

6/A.§ (1) A jelen rendelet hatálya alá tartozó köztemetőben a hamvak szétszórása útján történő temetés az Önkormányzat által meghatározott időpontokban, zárt rendszerben, száraz módon, hamvak szórására alkalmas szórókút és az alatta elhelyezett, hamvak tárolására szolgáló alépítményigénybevételével történik olyan módon, hogy a hamvak a szórókútból, illetve az alépítményből nem kerülhetnek ki.

(2) Miután az alépítmény megtelik, az Önkormányzat gondoskodik a felszínen emlékpark kialakításáról.

(3) A hamvak szórása útján történő temetés – annak végleges, visszafordíthatatlan jellegére tekintettel – az eltemetésre kötelezett személy hozzájáruló nyilatkozata alapján végezhető el.

(4) A hamvak szórása útján történő temetés esetén az elhunyt neve, illetve születésének és halálának éve a szórókút melletti emlékhelyen elhelyezett – legfeljebb 24 cm szélességű és 10 cm magasságú, fehér színű táblán fekete betű felirattal feltüntethető.

(5) A hamvak szórása útján történő temetés esetén ingyenes, a névtábla költségét jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6.§ Az 1. számú melléklet I. fejezet 3.pontja kiegészítésre kerül a 3.4 ponttal a következők szerint: a szórókút melletti emlékfalon elhelyezett névtábla díja:

                       felirat                                                         bruttó   600,-Ft / betű

                      tábla                                                           bruttó   5.000,-Ft

7.§ E rendelet 2018. november 30. napján lép hatályba és 2018. december 1-jén hatályát veszti.