Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő-testületének 10/2019. (XII.2.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról

Hatályos: 2023. 09. 29

Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő-testületének 10/2019. (XII.2.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról

2023.09.29.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület és szervei számára jogszabályban szabályozott feladat- és hatásköri, valamint szervezeti és működési előírásokat a jelen rendeletben foglaltak figyelembevételével kell alkalmazni.

2. § (1) Az Önkormányzat neve: Fertőszéplak Községi Önkormányzat

(2) Az Önkormányzat székhelye: 9436 Fertőszéplak, Petőfi u. 2.

(3) Az önkormányzat hivatalos honlapja: www.fertoszeplak.hu

(4) Az Önkormányzat illetékességi területe: Fertőszéplak község közigazgatási területe.

(5) Az Önkormányzat jogi személy.

3. § Az átláthatóság érdekében a képviselő-testület a működése során biztosítja a nyilvánosságot.

4. § (1) A képviselő-testület létszáma 7 fő.

(2) A Képviselő-testület tagjainak felsorolását a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

(3) A képviselő-testület tagjait megillető tiszteletdíjakról külön rendelet rendelkezik.

(4) Az Mötv-ben meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő tiszteletdíját az Ügyrendi Bizottság javaslatára a képviselő-testület legfeljebb 12 havi időtartamra csökkentheti vagy megvonhatja.

5. § Az önkormányzat által ellátott feladatok kormányzati funkciók szerinti felsorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.

6. § (1) A polgármester a tisztségét foglalkoztatási jogviszony keretében látja el.

(2) A polgármester feladatkörében ellátja az Mötv. 67. § (1) bekezdésben meghatározott feladatokat.

(3) A polgármestert, tartós akadályoztatása vagy tisztsége megszűnése esetén az alpolgármester; mindkettőjük tartós akadályoztatása vagy tisztsége megszűnése esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke helyettesíti.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában tartós akadályoztatásnak minősül a 45 napot meghaladó folyamatos távollét.

(5) A képviselő-testület által megválasztott alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el tisztségét.

(6) A polgármester – akadályoztatása esetén az alpolgármester - a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal hivatali helyiségében ügyfélfogadást tart. Az ügyfélfogadás időpontja egybeesik a hivatali ügyfélfogadás idejével.

7. § (1) Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (a továbbiakban: Mötv.) 68. § (2) bekezdésében foglalt feltételek fennállása esetén a polgármester az Mötv. 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével döntést hozhat.

(2) Az Mötv. 68. § (3) bekezdésében foglalt feltételek esetén a polgármester az Mötv. 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével döntést hozhat.

8. § (1) A Képviselő-testület Sarród Község Önkormányzata Képviselő-testületével közösen közös önkormányzati hivatalt tart fent Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: KÖH) elnevezéssel.

(2) A KÖH szervezetén belül Sarród településen állandó ügyfélfogadással kirendeltség működik.

(3) A kirendeltség hivatalos elnevezése: Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal Sarródi Kirendeltsége.

(4) A KÖH székhelye: 9436 Fertőszéplak, Petőfi u. 2.

(5) A KÖH kirendeltsége: 9435 Sarród, Rákóczi u. 8.

9. § (1) A KÖH-t a jegyző vezeti.

(2) A jegyző e feladatkörében ellátja az Mötv. 81. § (3) bekezdésében meghatározott feladatokat.

(3) A jegyzőt tartós, 1 hónapot meghaladó akadályoztatása, vagy a tisztség betöltetlensége esetén legfeljebb hat hónap időtartamra a képesítési előírásoknak megfelelő jegyzői referens helyettesíti.

10. § A képviselő-testület a helyben szokásos kihirdetési módot a KÖH székhelyén, a KÖH hivatalos hirdetőtábláján történő kifüggesztésben határozza meg.

11. § (1) A Képviselő-testület évente legalább 8, munkatervben meghatározott ülést tart, beleértve a közmeghallgatást.

(2) Az ülést úgy kell írásban összehívni, hogy a meghívót – annak mellékleteivel együtt - legalább az ülést megelőző 5. napon kézhez kapják a meghívottak.

(3) A (2) bekezdésben leírtaktól rendkívüli esetben el lehet térni azzal a feltétellel, ha a Képviselő-testület valamennyi tagja értesül az ülésről.

(4) Az ülésre a napirenddel közvetlenül érintett és Fertőszéplakon székhellyel rendelkező, a 2. számú mellékletben szereplő intézmények, társadalmi szervezetek és (köz)alapítványok képviselőit meg kell hívni, akik az ülésen – tevékenységi körükben - tanácskozási joggal vehetnek részt. Az ülés meghívóját – a kézbesítéssel egyidejűleg – a helyben szokásos módon ki kell hirdetni.

(5) Az ülés meghívóját – a Képviselő-testület tagjainak – elektronikus úton kell megküldeni.

12. § (1) A képviselő-testület ülése nyilvános.

(2) Zárt ülést az Mötv. 46. § (2) bekezdésében foglalt esetekben kell, illetve lehet tartani.

13. § Amennyiben a Képviselő-testület a meghívóban szereplő időpontot követő húsz percen belül nem válik határozatképessé, az ülés elmarad.

14. § (1) A képviselő-testületi ülés meghívójában szereplő napirendet a polgármester állítja össze, a napirend előadójának megjelölésével.

(2) A Képviselő-testület tagjai az ülésen a napirend jóváhagyását megelőzően rendkívüli esetben tehetnek napirendi javaslatot. A javaslatról a Képviselő-testület a napirend jóváhagyását megelőzően minősített többséggel dönt.

(3) A (2) bekezdésben leírt esetekben a napirend előadója a javaslatot tevő képviselő-testületi tag lesz.

(4) A Képviselő-testület az ülés napirendjéről számozott határozattal dönt.

(5) Már elfogadott, de az ülésen még nem tárgyalt napirendi pont elnapolásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

15. § (1) A napirend elfogadását követően, a polgármester napirend előtti hozzászólásában beszámol a lejárt határidejű és átruházott hatáskörben hozott határozatokról.

(2) A polgármester beszámolóját követően az alpolgármester beszámol a két ülés között tett azon intézkedéseiről, mellyel a polgármester megbízta.

16. § (1) Az egyes napirendi pontok tárgyalása a napirendi pont előadójának előterjesztésével kezdődik. A napirend tárgyalása során biztosítani kell, hogy a Képviselő-testület tagjai és a napirendhez meghívottak, valamint a jegyző legfeljebb 2 percben ismertethesse az előterjesztéshez, illetőleg a napirendhez kapcsolódó véleményét, javaslatait. Az ülés vezetője ismételten csak akkor köteles szót adni, ha a hozzászólás a korábbiakhoz képest érdemben új véleményt vagy javaslatot tartalmaz.

(2) A rendelet-tervezet jóváhagyásáról és a határozati javaslatról történő szavazást megelőzi a módosító javaslatról történő szavazás. Több módosító javaslatról ezek előterjesztésének időrendjében visszafelé haladva kell egyenként szavazni. A módosító indítványokról a képviselő-testület jegyzőkönyvi rögzítéssel, de számozott határozat nélkül dönt.

(3) Amennyiben nyilvánvaló, hogy az ülésen tárgyalt napirendi pontban nem születik döntés, a napirendi pontot az ülés vezetője a soron következő képviselő-testületi ülésre elnapolhatja.

17. § Nyílt szavazás esetén az ülés vezetője a javaslatot szavazásra bocsátja, mely során először az egyetértésről, aztán az ellenvéleményről, majd a tartózkodásról kell kézfelemeléssel véleményt nyilvánítani.

18. § (1) Bármely képviselő indítványára név szerinti szavazást kell elrendelni.

(2) Név szerinti szavazás esetén az ülés vezetője a képviselő-testület jelen lévő tagjait névsor szerint megkérdezi, hogy a javaslatot elfogadja, ellenvéleményt fogalmaz meg, vagy tartózkodik. Minden képviselő válaszát az ülésről készített jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

(3) A szavazás eredményét az elhangzott válaszok alapján az ülés vezetője állapítja meg.

19. § (1) Titkos szavazást törvényben meghatározott esetben lehet tartani.

(2) Titkos szavazás tartását bármely képviselő kezdeményezhet. A titkos szavazásról a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.

(3) A titkos szavazást az Ügyrendi Bizottság bonyolítja le.

(4) Titkos szavazás esetén egy szavazólapon három választási lehetőség (igen, nem tartózkodás) közül a képviselő-testület jelen lévő tagjainak egyet kell kiválasztani és azt egyértelmű módon megjelölni. Valamennyi szavazólapokat olyan tartóba kell beletenni, hogy a szavazás titkossága biztosított legyen.

(5) A szavazatok összesítése során az ügyrendi bizottság elnöke egyenként felolvassa a leadott szavazatokat, majd összesíti az eredményt. A jegyzőkönyvbe a titkos szavazás ténye, és az ülés vezetője által megállapított eredmény kerül.

20. § Amennyiben a képviselő a személyes érintettségének bejelentésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, úgy éves tiszteletdíjának megvonásáról a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.

21. § Az ülés vezetője jogosult és köteles az ülés rendjét fenntartani. Ennek érdekében jogosult

a) a rendzavarótól megvonni a szót;

b) a rendzavarót rendre utasítani;

c) ismételt rendreutasítást követően a rendzavarót – a Képviselő-testület tagja kivételével - az ülésteremből kiküldeni.

22. § A közmeghallgatás testületi ülésnek minősül, így arra a törvényben meghatározott eltérések figyelembe vételével a képviselő-testület üléseire vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

23. § A Képviselő-testület a fontosabb döntések előkészítésébe falugyűlésen vonja be a lakosságot és a társadalmi szervezeteket. A Képviselő-testület ilyen ügyekben szintén a falugyűlésen biztosítja a lakosság és a társadalmi szervezetek közvetlen tájékoztatását. A Képviselő-testület falugyűlés tartásáról minősített többséggel dönt.

24. § (1) A képviselő-testület döntéseit – a (2) bekezdés kivételével – a egyszerű szótöbbséggel hozza.

(2) Minősített többségű döntés szükséges az Mötv. 50. §-ban meghatározott esetekben.

25. § (1) A Képviselő-testület határozatának tervezetét a napirendi pont előadója készíti el és terjeszti elő, legkésőbb az ülésen.

(2) A jegyző köteles jelezni, ha a képviselő-testület döntése során jogszabálysértést észlel. Nem lehet a jegyzőtől a hozzászólást megtagadni, ha jogszabálysértés észlelése miatt kér szót.

(3) A Képviselő-testület határozata tartalmazza a döntést szó szerinti megfogalmazásban, a végrehajtásért felelős személy megnevezését és a végrehajtás határidejét.

(4) A határozatokat naptári évenként 1-el kezdődő folyamatos számozással, a döntéshozás idejének (év, hónap, nap) megjelölésével kell ellátni a következő módon: „határozat sorszáma/döntés éve (hónapja, napja) képviselő-testületi határozat”.

26. § (1) A rendelet-alkotást megelőzően a Képviselő-testület lehetőséget biztosít a rendelettel közvetlenül érintett társadalmi csoportok szervezeti véleményének megismerésére.

(2) Az önkormányzati rendelet jogszabály-szerkesztését a jegyző végzi.

(3) Az önkormányzati rendeletet a KÖH székhelyének hirdetőtábláján legkésőbb az ülést követő 10. napig ki kell függeszteni. A rendelet a kifüggesztés napján válik kihirdetetté.

(4) A rendelet megjelölése a következő: Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testületének sorszám/kihirdetés éve (hónapja, napja) önkormányzati rendelete a(z) ….. ról(ről).

27. § A képviselő-testület átruházott hatásköreit a 3. számú melléklet tartalmazza.

28. § A jegyzőkönyv tartalmi elemeit az Mötv. 52. § (1) bekezdése határozza meg.

29. § (1) A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét a polgármester és a jegyző mellett a Képviselő-testület két tagja is aláírja (jegyzőkönyv-hitelesítők).

(2) A jegyzőkönyv-hitelesítőket - a jelenlévő képviselők közül a polgármester nevezi meg az ülés megnyitásakor.

30. § A Képviselő-testület nyilvános ülésének jegyzőkönyvét a jegyző elektronikus úton megküldi a Képviselő-testület tagjai részére.

31. § (1) A Képviselő-testület, tagjaiból állandó bizottságként háromfős Ügyrendi Bizottságot hoz létre.

(2) Az Ügyrendi Bizottság feladata

a) a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálata, javaslattétel annak módosítására;

b) a Képviselő-testület tagjai vagyonnyilatkozatának nyilvántartása, ellenőrzése és a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatása;

c) az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének kivizsgálása;

d) javaslattétel a polgármester illetményének emelésére, jutalmazására;

e) titkos szavazás lebonyolítása;

f) a Fertőszéplaki Ingatlanhasznosító Kft felügyelő bizottsági feladatainak ellátása.

32. § A Képviselő-testület valamely konkrét, eseti feladat ellátása érdekében ideiglenes bizottságot hozhat létre. Az ideiglenes bizottság hatásköréről és összetételéről a bizottságot létrehozó határozatában dönt.

33. § A bizottságok működésére, a Képviselő-testület működésére vonatkozó szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni azzal, hogy ahol a rendelet polgármestert említ, ott a bizottság elnökét kell érteni.

34. § Az önkormányzatnál a vagyonnyilatkozat tételre kötelezetteket a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

35. § (1) Az önkormányzat az 5. számú melléklet szerinti önkormányzati társulások tagja.

(2) Az önkormányzat a 6. számú melléklet szerinti egyesületekben, társadalmi szervezetekben rendelkezik tagsággal.

36. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 6/2016. (V. 16.) önkormányzati rendelet.

1

Az 1. melléklet a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. melléklet a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.

3

A 3. melléklet a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. melléklet a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg.