Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(XII.9.)önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 12

Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(XII.9.)önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.12.

Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. §1

A rendelet hatálya

2. § (1)2

(2)3

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

3. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat a következő közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséről gondoskodik:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

(3) Az önkormányzat a 3. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt közművelődési alapszolgáltatás keretében:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez – ha a településen működik – a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(4) A helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei számára az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatás igénybe vételét ingyenesen biztosítja.

A közművelődési feladatok ellátásának formája, módja

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret biztosít.

(2) Az önkormányzat a kizárólag közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének helyszínt biztosító közösségi színtérként, a következő önkormányzati tulajdonban lévő épületet jelöli ki: Pápadereske, Rákóczi u. 43. szám alatt lévő 5/2. hrsz.-on nyilvántartott épület

5. § (1) A közösségi színtér:

a) segíti a közösségi tevékenységeket, a művelődő közösségek működését, ösztönzi a társadalmi összetartozást és a közösségek kulturális értékteremtésben való aktív részvételét,

b) működése a közösségek öntevékenységén alapul, és azt ösztönzi, tevékenységét a közösségek érdeklődése, igényei és szükségletei alapján végzi, tevékenységének tervezésébe, értékelésébe a közösségeket bevonja,

c) mindenki számára nyitott, mindenki számára hozzáférhető,

d) együttműködik a civil, gazdasági és egyéb szervezetekkel, kulturális intézményekkel, más szakterületekhez tartozó intézményekkel,

e) alaptevékenysége körében nem gazdasági haszonszerzés céljából jön létre,

f) részt vesz a kulturális alapellátás kiterjesztésében.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a köznevelési intézményekkel

b) a településen működő, művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző önszerveződő közösségekkel, szervezetekkel, személyekkel

c) egyházakkal

e) civil szervezetekkel, alapítványokkal

Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény és az e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

A közművelődési feladatellátás finanszírozása

7. § A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből és pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 19/2004.(IV.30.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. §-át a Pápadereske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 2. § (1) bekezdését a Pápadereske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § (2) bekezdését a Pápadereske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.