Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2019(III.29.) önkormányzati rendelete

egyes helyi adókról szóló önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2019. 03. 29- 2019. 03. 28

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) és 6.§ e) bekezdéseinek, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény, illetve az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az idegenforgalmi adóról szóló 11/2012 (XI. 30.) önkormányzati rendeletének módosítása


1.§


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az idegenforgalmi adóról szóló 11/2012 (XI. 30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: IfaÖR.) 6.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„6. Adókötelezettség bevallása


6. § (1) Az adóbeszedésre kötelezettnek az idegenforgalmi adóról a tárgyhónapot követő hónap tizenötödik napjáig kell a központi önkormányzati hivatali portálon vagy az önkormányzati adóhatóság hivatalos elérhetőségén (www.eger.hu) megtalálható nyomtatványon a jogszabályokban előírt formában és módon az adóbevallást benyújtania.”

2.§


Az IfaÖR. 7.§ (3) bekezdése az alábbiakra változik: 


„7. Adóbefizetésre vonatkozó rendelkezések


7. § (3) Az adózó (adóbeszedő) a befizetési kötelezettséget csoportos beszedési megbízással, illetve terminál útján történő bankkártyás fizetéssel (POS), vagy internetes felületen bankkártyás (VPOS, EFER) vagy AFR fizetéssel is teljesítheti.”


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a helyi iparűzési adóról szóló 12/2012 (XI. 30.) önkormányzati rendeletének módosítása


3.§


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a helyi iparűzési adóról szóló 12/2012 (XI. 30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: HipaÖR.) 6.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„6. Adókötelezettség bevallása


6. § (3) Az adózónak az adóbevallást a központi önkormányzati hivatali portálon vagy az önkormányzati adóhatóság hivatalos elérhetőségén (www.eger.hu) megtalálható nyomtatványon a jogszabályokban előírt formában és módon kell benyújtania.”


4.§


Az HipaÖR. 7.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„7. Adóbefizetésre vonatkozó rendelkezések


7. § (4) Az adózó a befizetési kötelezettséget csoportos beszedési megbízással, terminál útján történő bankkártyás fizetéssel (POS,), illetve internetes felületen bankkártyás (VPOS, EFER) vagy AFR fizetéssel is teljesítheti.”


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az építményadó és telekadóról szóló 60/2012 (XI. 29.) önkormányzati rendeletének módosítása


5.§


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az építményadóról és telekadóról szóló 60/2012 (XI. 29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ÉpÖR.) címe az alábbira módosul:


„Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 60/2012. (XI. 29.) önkormányzati rendelete az építményekre kiterjedő építményadóról”


6.§


Az ÉpÖR. 7.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„6. Adókötelezettség adatbejelentése


7. § (1) Az adózónak az építmény utáni építményadóról az adókötelezettség keletkezését, illetve változását követő tizenöt napon belül kell a központi önkormányzati hivatali portálon vagy az önkormányzati adóhatóság hivatalos elérhetőségén (www.eger.hu) megtalálható nyomtatványon a jogszabályokban előírt formában és módon adatbejelentését teljesítenie.”


7.§


Az ÉpÖR. 8.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„7. Adóbefizetésre vonatkozó rendelkezések


8. §      (3) Az adózó a befizetési kötelezettséget csoportos beszedési megbízással, terminál útján történő bankkártyás fizetéssel (POS), illetve internetes felületen bankkártyás (VPOS, EFER) vagy AFR fizetéssel is teljesítheti”


8.§


Az ÉpÖR. 15.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„15. §   (1) A polgármesteri hivatal építésügyi hatósága az általa kiadott használatbavételi engedély, használatbavétel tudomásulvétel, építési engedély, bontási engedély egy példányát a negyedévet követő hó 15-ig, a véglegessé válás közlésének időpontjának megjelölésével megküldi az illetékes önkormányzati adóhatósághoz. Továbbá a 300 m2 hasznos alapterület alatti lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről – a hasznos alapterület feltüntetésével – tájékoztatja az adóhatóságot. Az egyszerű bejelentéssel épült lakóépületek használatbavételéhez kiadott hatósági bizonyítvány egy példányát megküldi az adóhatóság részére. A használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvétele és a hatósági bizonyítvány mellé másolatban csatolja a lakások és üdülők végleges használatbavételéről szóló részletező (statisztikai) adatokat is.”  


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a reklámhordozók építményadóztatásáról szóló 29/2017. (XII.01.) önkormányzati rendeletének módosításáról


9.§


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a reklámhordozók építményadóztatásáról szóló 29/2017. (XII. 01.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: ReklÖR.) 3.§-sa az alábbiakra változik:

„Adókötelezettség adatbejelentése


3. § Az adózónak a reklámhordozó utáni építményadóról az adókötelezettség keletkezését, illetve változását követő tizenöt napon belül kell a központi önkormányzati hivatali portálon vagy az önkormányzati adóhatóság hivatalos elérhetőségén (www.eger.hu) megtalálható nyomtatványon a jogszabályokban előírt formában és módon adatbejelentését teljesítenie.


10.§


A ReklÖR 4.§ (3) bekezdése az alábbira változik:


„Adóbefizetésre vonatkozó rendelkezések


4.§ (3) Az adózó a befizetési kötelezettséget csoportos beszedési megbízással, terminál útján történő bankkártyás fizetéssel (POS), illetve internetes felületen bankkártyás (VPOS, EFER) vagy AFR fizetéssel is teljesítheti.”