SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2019. (IX.25..) Önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 18/2017.(IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 25- 2019. 10. 25

Sajóbábony Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A.§ (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében az állami főépítészi hatáskörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal,  a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,  a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi hatáskörében eljáró Miskolci Járási Hivatala véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1.§

A rendelet VIII. fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:


„A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI BÍRSÁG

16. A településképi kötelezési eljárás


21.§ (1) A polgármester a IV. fejezetben meghatározott településképi követelmények megsértése esetén - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tvtv.)  11.§ (1) bekezdése szerint jár el.


            (2) A polgármester 

           

           a) a településképi bejelentés elmulasztása,

           b) a településképi bejelentésben vagy a településképi bejelentési eljárásban hozott döntésben foglaltak megszegése,             c) a településképi követelmények megsértése

esetén a településképi követelmények teljesülése érdekében településképi kötelezés formájában az ingatlan tulajdonosát a Tvtv. 11. § (2) bekezdése szerinti intézkedések megtételére kötelezi.


17. A településkép-védelmi bírság


22.§ (1) Amennyiben a kötelezésnek a kötelezett nem tett eleget, és a jogsértő állapot továbbra is fennáll, a polgármester 10.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő településkép-védelmi bírságot állapíthat meg.


(2)   A településkép-védelmi bírság kiszabása esetén a polgármester a bírság összegének meghatározásánál a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm.rendelet) 26/F.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint dönt.


               (3)  A kötelezettnek a településkép-védelmi bírságot a Korm.rendelet 26/F.§ (2) bekezdésben foglaltak szerint kell                  befizetnie.


              (4)  A településkép-védelmi bírság megfizetése nem mentesíti a kötelezettet a jogsértő állapot megszüntetésének                   kötelezettsége alól.


    23.§ A kiszabott és meg nem fizetett bírság az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 42.§ (3) bekezdése       értelmében – köztartozásnak minősül, és adók módjára behajtható.


2.§


A rendelet 26.§-a az alábbiak szerint módosul:


Hatályát veszti a Helyi Építési Szabályzatról szóló 22/2005. (XI.30.) önkormányzati rendelet 22.§ (2) bekezdése.

3.§


Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




Király Gáborné  sk.                                                                     Dr. Szilva István sk. 

  jegyző                                                                                  polgármester