Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019 (X.4..) önkormányzati rendelete

Vásárosnamény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2013. (VI. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 04- 2019. 10. 04

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2019.(X.04.) önkormányzati rendelete


Vásárosnamény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

10/2013. (VI. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról


1. § A Vásárosnamény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2013. (VI.7.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SzMSz.) Bevezető része helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”


2. § Az SzMSz. 10. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) A polgármesteri, alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetére a Képviselő-testület összehívására és vezetésére a Pénzügyi Bizottság Elnöke jogosult. Az ülés vezetésével megbízott képviselőt megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a Polgármestert. A Pénzügyi Bizottság Elnöke az e rendeletben meghatározott módon végzi ezen feladatait.   


3. § Az SzMSz. 11. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

           

„11. § (1) A Képviselő-testület az alakuló ülését a Mötv.-ben meghatározott határidőn belül tartja meg. Az alakuló ülést a Polgármester hívja össze és vezeti.


(2) Az alakuló ülésen a helyi választási bizottság tájékoztatja a képviselő-testületet a választás eredményéről, valamint a Polgármesternek és a képviselőknek kiadja a megbízólevelet.”


4.§ Az SzMSz. 34.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(4) Titkos szavazás esetén a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság legalább 3 egyidejűleg jelen lévő tagja – mint sza­vazatszámláló bizottság – jár el. Amennyiben a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság jelenlévő tagjainak száma a 3 főt nem éri el, úgy ezen ad hoc szavazatszámláló bizottság létszámát a Pénzügyi Bizottság jelenlévő, illetve ha így sincs meg a szükséges 3 fő, úgy a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság tagjai sorából kell feltölteni.


5. §  Az SzMSz. 37.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„37.§. A Képviselő-testület – a Mötv.-ben meghatározott - személyes érintettség bejelentését elmulasztó képviselővel szemben jogkövetkezményként a 37/B.§ (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.”


6.§  Az SzMsz. III. Fejezete a 37. §-t követően a következő alcímmel egészül ki:


„14/A. A települési képviselők díjazása

 37/A.§ (1) Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testülete a települési képviselők részére havonként a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott illetményalap 1,7-szeres szorzatával megegyező összegű tiszteletdíjat állapít meg. (a továbbiakban: alapdíj)

  1. A Képviselő-testület bizottsága (a továbbiakban: bizottság) elnökének havi tiszteletdíja a mindenkori alapdíjon felül – több tisztség, bizottsági tagság esetén is – az alapdíj 60 %-ával növelt összegű.


  1. Ha a képviselő bizottságnak tagja, úgy a havi tiszteletdíja az alapdíjon felül – több bizottsági tagság esetén is – az alapdíj 30 %-ával növelt összegű.


  1.    A bizottság nem képviselő tagja (a továbbiakban: kültag) az alapdíj 30 %-ának megfelelő összegű havi tiszteletdíjban részesül.


37/B.§  (1) Az 37/A.§ szerint járó tiszteletdíj – a Képviselő-testület erről szóló egyedi döntésének jogerőssé válását követő kifizetésekre alkalmazhatóan – ezen rendeletben meghatározott mértékben és ideig  kerülhet csökkentésre.


  1. Ha a képviselő az adott félévet megelőző félévben a képviselő-testületi, bizottsági ülések


  1. több mint 30%-án nem vett részt, úgy a tiszteletdíja az adott félévben 15 %-kal,
  2. több mint 50%-án nem vett részt, úgy a tiszteletdíja az adott félévben 20 %-kal,
  3. több mint 75%-án nem vett részt, úgy a tiszteletdíja az adott félévben 25 %-kal,

           kerülhet csökkentésre.


  1. A havi tiszteletdíj 6 hónapig tartó időtartamra, legfeljebb 25 %-kal kerülhet csökkentésre, ha a képviselő a Képviselő-testület által eseti döntéssel rábízott feladatát, feladatait (a továbbiakban: megbízás) nem, vagy hiányosan teljesítette.


  1. Hiányzásnak minősül minden távollét, ha az érintett képviselő a képviselő-testületi ülésen, vagy azon a bizottsági ülésen melynek tagja


  1. egyáltalán nem jelenik meg, vagy
  2. az ülésre késve érkezve, az ülésről korábban eltávozva, a határozathozatalra, vagy rendeletalkotásra irányuló döntéshozatalok  legalább 50%-án nem vesz részt.


  1.  A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről, a Polgármester javaslatára, a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság véleményét figyelembe véve, a Képviselő-testület egyedi határozattal dönt. A csökkentés ténye, mértéke a határozatban kerül meghatározásra, és azt meg kell indokolni. A képviselő-testület egyedi méltánylást érdemlő körülmény felmerülése esetén eltekinthet a (2)-(3) bekezdésben meghatározott szankció alkalmazásától. 


  1. A Képviselő-testületnek a tiszteletdíj csökkentéséről szóló sérelmezett határozatát a bíróság és kizárólag jogszabálysértés esetén bírálhatja felül. Az írásban előterjeszthető jogorvoslati kérelmet – indoklással ellátva – a sérelmezett határozat kézhezvételét követő 8 napon belül lehet benyújtani a Polgármesterhez címezve.


37/C.§ (1)  A tiszteletdíj kifizetéséről havonta utólag, legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig a KÖH gondoskodik. 


  1. A tiszteletdíj számfejtése és kifizetése a Jegyző által havonta összeállított kimutatás alapján történik, melyet a Képviselő-testület és a Bizottság üléseiről készített jegyzőkönyvek, valamint a tiszteletdíj csökkentéséről szóló jogerős határozat felhasználásával kell elkészíteni.  A kimutatás összeállítása során csak a tiszteletdíj csökkentését már jogerősen megállapító egyedi határozat vehető figyelembe.  A kifizetést engedélyező havonkénti kimutatást a Polgármester és a Jegyző írják alá. A csökkentéssel érintett első havi kimutatáshoz csatolni kell a tiszteletdíj csökkentése ügyében hozott jogerős határozat másolatát is.


  1. Amíg a Képviselő-testületnek a tiszteletdíj csökkentéséről, illetve az igazolási kérelem elbírálásáról szóló határozata nem válik jogerőssé, addig a képviselő számára a korábban megállapított tiszteletdíj kerül kifizetésre.


37/D.§  Képviselőnek a képviselői tevékenységgel összefüggő, az általa előlegezett, számlával igazolt, szükséges költségét meg kell téríteni. A költségek kifizetését a polgármester engedélyezi.”


7.§   Az SzMSz. 42.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A megalkotott rendeletet a kihirdetése napjától a Városházán lévő hirdetőtábláján legalább 10 napig ki kell függeszteni és az Önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni. Kihirdetésnek a kifüggesztés első napja minősül.”


8.§ Hatályát veszti:

            a)  az SzMSz.   7.§ (1) bekezdés c) pontja,

            b) az SzMSz.   7.§ (2) bekezdése,

            c) Az SzMSz. 48.§ (10) bekezdése, valamint a

            d) a települési képviselők tiszteletdíjáról szóló 6/2011.( I.28.) önkormányzati rendelet. 


9.§ Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.




  Filep Sándor                                                                                                       dr. Deák Ferenc

  polgármester                                                                                                              jegyző



Z Á R A D É K:


A rendelet 2019.október 04. napján került kihirdetésre.

              

        dr. Deák Ferenc jegyző

Mellékletek