Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019 (X.10.) önkormányzati rendelete

a piacok és vásárok tartásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019 (X.10.) önkormányzati rendelete

a piacok és vásárok tartásáról

2024.01.01.

Mohács Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Mohács Város közigazgatási területén, Mohács Város Önkormányzata által rendezett, illetőleg fenntartott

a) országos állat és kirakodó vásárra (helye: Budapesti országút 3683/4, 16/1 és 3678. hrsz. terület időpontja: minden hónap harmadik szombatja);

b) napi élelmiszerpiacra és kirakodóvásárra (helye: 2292/1 hrsz, Mohács, Jókai Mór u. 10., időpontja: a hét minden napján-vasárnap kivételével).

(2) Nem terjed ki az önkormányzati rendelet hatálya a közterület-foglalási engedély alapján közterületen folytatott árusításra; a Búsójárás rendezvényeire.

(3) Jelen önkormányzati rendelet, valamint a vásárokról és a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet szabályait mindenki köteles megtartani, aki a piac, illetve a vásár területén elad vagy ott bármilyen tevékenységet folytat.

2. § E rendelet alkalmazása során:

1. alkalmi helyhasználó: aki az elárusító hely vonatkozásában az üzemeltetővel helyhasználatát alkalmanként- naponta- megújítja;

2. árusítás: a termék vásárlóknak történő bemutatása és értékesítése;

3. fenntartó: a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. rendelet) meghatározott ingatlanhasználó;

4. helyhasználat megkezdése: a használni kívánt elárusító helyen az eladásra szánt termék elhelyezésének megkezdése;

5. helyhasználó: az, aki a helyhasználatra nézve az üzemeltetővel szerződéses jogviszonyt létesít;

6. piac: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (továbbiakban: Kertv.) szerinti, kiskereskedelmi tevékenység folytatására szolgáló hely;

7. tartós helyhasználó: az, aki az elárusító helyen történő rendszeres árusításra az üzemeltetővel szerződést kötött;

8. termék: a Kertv. szerinti ingó dolog;

9. üzemeltető: a Korm. rendeletben meghatározott személy vagy szervezet.

II. Fejezet

1. Piac, vásár fenntartója, üzemeltetője

3. § (1) Az önkormányzat a lakosság élelmiszerekkel, közszükségleti cikkekkel történő jobb ellátása érdekében - az e rendeletben foglaltaknak megfelelően - piacot tart fenn, illetve vásárt rendez. Mohács Város Önkormányzata a vásár rendezésével és a piac fenntartásával kapcsolatos feladatait a piacüzemeltető útján látja el. A piacüzemeltető a Mohácsi Polgármesteri Hivatal, aki e rendeletben meghatározott feladatait, a vele közalkalmazotti jogviszonyban lévő piacfelügyelőkkel látja el.

(2) Az üzemeltető a piac működtetése körében ellátja az elárusító helyek, valamint az egyéb létesítmények, illetve a nem árusítási célra kiképzett területegységek hasznosítása kapcsán keletkező feladatokat, továbbá üzemelteti a városi piac és vásár területén található nyilvános illemhelyeket.

(3) A piacüzemeltető feladata továbbá a piacok és vásárok rendjének biztosítása, területének tisztántartása, egyéb, a vonatkozó hatályos jogszabályokban, valamint e rendeletben megfogalmazott feladatok ellátása.

2. A piac, vásár nyitvatartása

4. § (1) A piac hétfőtől szombatig 5.00 órától 18.00 óráig tart nyitva, vasárnapi napon a piac zárva tart. A nyitvatartási rendet a piac bejáratainál jól látható módon kell kifüggeszteni.

(2) A vásár április 1-től augusztus 31-ig (nyári nyitvatartás) 5.00 órától 14.00 óráig, szeptember 1-től március 31-ig (téli nyitvatartás) 6.00 órától 14.00 óráig tart nyitva.

3. Tartós, és alkalmi helyhasználat, helypénz

5. § (1) A vásáron, piacon az árusítás bérelt helyen, vagy a piafelügyelők által kijelölt helyen történhet. A bérbe nem vett területek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

(2) Amennyiben a kereskedelmi tevékenység engedélyhez kötött, a helyhasználati engedélyt csak az ilyen tevékenység folytatására jogosító engedély bemutatása után szabad kiadni.

(3) A helyhasználati jog a jellegétől függően lehet napi vagy huzamosabb (legalább három hónap, legfeljebb egy év) időre szóló. Ettől eltérő használatra a piacüzemeltetővel kötött bérleti szerződés alapján van mód. Egy bérlő több helyhasználati joggal is rendelkezhet, de a helyhasználati jog másra nem ruházható át.

(4) A napi használati engedélyt (számla vagy nyugta) a piacüzemeltető dolgozói a helypénz megfizetése ellenében a helyszínen adják ki.

(5) Hadirokkant igazolvánnyal rendelkező személyek, személyes közreműködésük esetén, a piacfelügyelők által kijelölt helyen 1 négyzetméter területet térítésmentesen használhatnak. Az ezen felül elfoglalt területért a mellékletben szereplő helypénzt tartoznak megfizetni.

(6) A kijelölt hely önkényesen nem változtatható meg, nem cserélhető el, illetőleg másnak sem ellenszolgáltatásért, sem ingyenesen nem adható át. A piac, vásár területén árusítást folytató minden magánszemély, vállalkozás jól látható helyen köteles kihelyezni nevét, székhelyét és vállalkozási azonosító számát (cégjegyzékszám, engedélyszám, őstermelői igazolvány száma) tartalmazó táblát, feliratot.

6. § (1) A vásári árusítás céljából felhozott árú és az árút tároló járművek által elfoglalt terület, illetőleg a kijelölt árusítóhely teljes területe után a melléklet szerinti helypénzt kell fizetni.

(2) Ugyanaz az árusítóhely naponta többször is kiadható, ha azt a helyhasználó kiürítette és elhagyta.

(3) A huzamosabb időre szóló helyhasználati joggal rendelkezőknek is napi helyjegyet kell váltani az árusítás idején felhozott áruféleség és az elfoglalt terület figyelembevételével. Amennyiben a helyhasználati joggal rendelkező 7.00 óráig nem foglalja el a helyét, úgy abban az esetben az árusítóhely azon a napon másnak is kiadható.

(4) A piacüzemeltető a befizetett helypénzről a nyugtaadás szabályai szerinti számlát vagy nyugtát (a továbbiakban: bizonylat) köteles adni, melyet az árus a helyhasználat megszűnéséig tartozik megőrizni és az ellenőrzés során felmutatni. A bizonylat - változatlan árukészlet esetét kivéve - másra nem ruházható át, csak a kiadott helyre érvényes. Elvesztett bizonylat csak új megváltásával pótolható. Kérésre a helyszínen készpénzfizetési számlát kell kiállítani a fizetett helypénz összegéről.

(5) A fizetendő díj szempontjából az áru, illetve az áru elhelyezését szolgáló eszköz által elfoglalt minden megkezdett négyzetmétert kell figyelembe venni. A minimálisan fizetendő összeg az 1 négyzetméterre megállapított díjtétel.

(6) Amennyiben az állandó üzlethelységgel rendelkezők az üzlethelységen kívül is használnak területet, az elfoglalt terület után az e rendelet melléklete szerinti helypénzt, illetve bérleti díjat kötelesek fizetni.

(7) A helyhasználó az üzemeltető felhívására helyhasználói minőségét köteles hitelt érdemlően igazolni.

(8) A helyfoglalási díjak, helypénzek mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

4. Piacok, vásárok rendje

7. § (1) A piacon és vásárban bárminemű tevékenységet kizárólag az folytathat, aki hozzájárulását adja személyes adatai jogszerű – a helyhasználati/bérleti jogviszony keletkezéséhez, módosításához, illetve megszüntetéséhez szükséges és elégséges adatkörre korlátozott- nyilvántartásához és kezeléséhez. Hozzájárulásnak minősül a tartós vagy alkalmi helyhasználat biztosítását szolgáló szerződés üzemeltetővel történő megkötése.

(2) A piac, vásár területén elhelyezett termék, illetve bármilyen vagyontárgy őrzése, kezelése és tárolása a helyhasználó felelőssége és kötelezettsége.

(3) A helyhasználó az árusítás során az általa elfoglalt elárusító helyet folyamatosan tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles tartani. Helyhasználat megszűnésekor a használó köteles a helyet kiürítve, tisztán, sértetlen állapotban az átvett berendezésekkel és eszközökkel együtt a piacüzemeltetőnek átadni.

(4) A piac üzemeltetője a piac és vásár rendjét folyamatosan ellenőrizni és felügyelni tartozik. A piacfelügyelő a piac rendjének biztosítása érdekében jogosult ellenőrizni a vállalkozói engedélyeket, őstermelői igazolványokat, közreműködik a szakhatóság(ok) által végzett ellenőrzésekben, az általa tapasztalt jogsértés esetén értesíti az illetékes hatóságot, szükség esetén szabálysértési, hatósági, vagy büntető eljárást kezdeményez.

(5) A piac üzemeltetője köteles gondoskodni a piac és vásár területének, épületeinek, berendezési tárgyainak folyamatos és rendszeres tisztántartásáról, illetve tisztántarttatásáról.

8. § (1) A piaci rend megtartása az ott jelen levő valamennyi személy kötelessége.

(2) Élelmiszert csak a kijelölt helyen és erre a célra elhelyezett asztalokon lehet árusítani.

(3) Szedett gomba a piacon nem árusítható. Termesztett gomba kizárólag termelői igazolással ellátva árusítható a piacon.

9. § (1) Az állatvásárra felhajtott állatokat a tulajdonos köteles az ott szolgálatot ellátó állatorvosnak bemutatni. A vizsgálathoz az állat megfékezését, rögzítését a tulajdonos, illetve a felhajtó köteles biztosítani.

(2) Az állatvásárra érvényes kísérő okmánnyal, vészmentes helyről bármilyen állat felhajtható. Az állatvásárról csak az új tulajdonos nevére átírt és megfelelően irányított kísérő okmánnyal lehet állatot kiszállítani, illetve kihajtani.

(3) Az állatvásárok rendjének betartásáról a vásár rendezője, az állategészségügyi szabályok megtartásáról a kirendelt állatorvos köteles gondoskodni.

(4) A vásáron annak üzemeltetője köteles a kísérő okmány-kezelést biztosítani.

10. § (1) Az árusok csak érvényes hitelesítésű mérleget, súlyt és egyéb mérőeszközt használhatnak.

(2) A vásárok és piacok rendjét, a forgalomba hozott termékeket, valamint a jogszabályban foglaltak megtartását a jegyző, a piacüzemeltető és az ellenőrzésre jogosult más hatóságok, valamint tagjai tekintetében a területi gazdasági kamarák ellenőrzik.

11. § (1) A vásári és piaci közlekedésre a KRESZ (a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendelet) szabályai az irányadók. A vásár és a piac területén járművel legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad haladni, a jobbra tartás szabályainak betartásával.

(2) A járművek a piac területén csak áruszállítás céljából közlekedhetnek. Szállító járművek csak az áru le- és felrakodásának ideje alatt tartózkodhatnak a piac területén. Szerdai és szombati piacnapokon a piac területére 8,00-12,00-ig gépjárművel tilos behajtani.

(3) A piac területére kerékpáron beszállított árut le kell pakolni, és a kerékpárt haladéktalanul ki kell vinni az erre kijelölt helyre. Szerdai és szombati napokon 8 és 12 óra között kerékpárt, segédmotoros kerékpárt a piac területére bevinni tilos.

(4) Állati erővel vont járművel a piac területére behajtani tilos.

(5) A piactérre csak piaci tevékenységgel kapcsolatos szállítójárművek hajthatnak be, más jármű behajtása, átmenő forgalma tilos.

Tilos a piac területének közlekedő útjait göngyöleggel, áruval eltorlaszolni, ott a közlekedést és a vásárlást bármilyen módon akadályozni.

(6) A piac, vásár területén a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel nem parkolhatnak a gépjárművek. A piac területén parkolás kizárólag az elárusítótér tetőzetén kialakított parkolóban, az erre a célra kijelölt helyen megengedett.

12. § (1) A helyhasználó a kijelölt helyet az áruszállítás és árusítás ideje alatt is köteles tisztán tartani, a szemetet a kijelölt szemétgyűjtőbe elhelyezni.

(2) Az elhullott állatot a piac-és vásár területéről azonnal el kell távolítani. A költségek az elhullott állat tulajdonosát terhelik.

(3) A piac területére kutyát, macskát és egyéb nem eladásra szánt állatot bevinni tilos.

(4) Az árusok a piac területét 14.00 óráig kötelesek elhagyni.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § (1) Jelen rendelet 2019. október 15. napján lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait a hatálybalépéskor fennálló jogviszonyok tekintetében is alkalmazni kell.

(3) Ez a rendelet az Európai Parlament és Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK Irányelvének való megfelelést szolgálja.

(4) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Mohácsi Önkormányzatnak a piacok és vásárok tartásáról szóló 16/1996.(IV.29.)ör. számú rendelete.

1. melléklet1

Mohács Város Önkormányzata piac-vásári díjtételei (Ft-ban)

Bruttó díj

Állatok darabonkénti helypénze

Ló, szarvasmarha db

1 860

Öszvér, szamár, póni, szopósborjú, szopóscsikó, hízott sertés db

1 340

Süldő, juh, kecske db

825

Választási malac, bárány, kecskegida db

455

Pelyhes baromfi, kacsa, liba, tyúk, kakas, nyúl, pulyka, galamb, stb. négyzetméterenként

550

Tojás négyzetméterenként

550

Zöldség-gyümölcs, virág, gomba, dísznövény

Asztalon, állványon négyzetméterenként

550

Gépkocsiról, pótkocsiról, utánfutóról db

1 450

Szőlővessző négyzetméterenként

1 200

Dísznövény, cserje, facsemete, fenyőfa négyzetméterenként

550

Vendéglátás

Pecsenyesütő, italárus négyzetméterenként

980

Vegyes

A piacon asztalról, illetve a vásártéren sátorból, vagy földről árusított ruhaárú, használt cikk stb. négyzetméterenként

550

Eladásra szánt gépjárművek

Személygépjármű, mezőgazdasági vontató db

870

Kerékpár, segédmotor kerékpár, motorkerékpár db

460

Egyéb jármű db

730

Parkolás

Tehergépkocsi, mg-i vontató, személygépkocsi utánfutóval db

760

Személygépkocsi, lovas kocsi db

380

Bérleti díjak

Vásári hely bérleti díja darab/hónap (+ napi helypénz)

2 860

Raktár bérleti díj db/hónap

28 600

Asztal bérleti díj darab/ 6 hónap (+ napi helypénz)

14 300

1

Az 1. melléklet a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.