Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (IV.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2017. (V. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 30- 2019. 04. 30

A Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2017. (V. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2017. (V. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: a Rendelet) 3. § (3) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Képviselő-testület - törvényben meghatározott kivételekkel - egyes hatásköreit a polgármesterre, a bizottságára és a jegyzőre ruházhatja át.”

2. § (1) A Rendelet 8. § (2) bekezdésében a „6. napon” szövegrész helyébe az „5. napon” szöveg lép.

(2) A Rendelet 8. § (3) bekezdésében az „anyagokat” szövegrész helyébe a „mellékleteket” szöveg, és az „anyagokról” szövegrész helyébe a „mellékletekről” szöveg lép.

3. § A Rendelet 9. §-a következő (5)-(8) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A képviselő-testület és a bizottságok zárt ülésén résztvevő képviselők és nem képviselő bizottsági tagok a zárt ülés napirendjéhez kapcsolódó előterjesztés vagy előterjesztések anyagáról és az ülésen elhangzottakról - törvényben meghatározott kivétellel - illetéktelen személy vagy személyek részére információt nem szolgáltathatnak, ilyen információt nyilvánosságra nem hozhatnak.

(6) A képviselő-testület és a bizottságok zárt ülésén résztvevő képviselők és nem képviselő bizottsági tagok a zárt ülésen meghozott határozatról vagy határozatokról a kihirdetést megelőzően - törvényben meghatározott kivétellel - illetéktelen személy vagy személyek részére információt nem szolgáltathatnak, ilyen információt nyilvánosságra nem hozhatnak.

(7) Az (5)-(6) bekezdésben meghatározott kötelezettséget megszegő önkormányzati képviselő vagy nem képviselő bizottsági tag megállapított tiszteletdíját, természetbeni juttatását a képviselő-testület - az Ügyrendi Bizottság javaslatára - legfeljebb tizenkét havi időtartamra csökkentheti, vagy megvonhatja. A csökkentés maximális mértéke havonta legfeljebb 50% lehet. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés vagy a megvonás újra megállapítható. A tiszteletdíj vagy természetbeni juttatás csökkentése, megvonása tárgyában a képviselő-testület egyszerű többséggel dönt.

(8) A javaslattétel előtt az Ügyrendi Bizottság az érintettet meghallgatja. Ha az érintett az Ügyrendi Bizottság előtt nem jelenik meg, azt úgy kell tekinteni, hogy a meghallgatás lehetőségéről lemondott.”

4. § (1) A Rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A napirendi pontokról és azok sorrendjéről a képviselő-testület - az (1) bekezdésben foglalt kérdésekben történő döntéshozatalt követően - nyilvános ülésen, egyszerű többséggel dönt.”

(2) A Rendelet 12. §-a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A napirendi pontok elfogadását követően - az Mötv. 46. § (2) bekezdés c) pontban foglalt tárgykörök esetén - a képviselő-testület a zárt ülés tartásáról minősített többséggel dönt.”

5. § A Rendelet 13. § (5) bekezdés d)-e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„d) a képviselőknek személyes megtámadtatás vagy érintettség esetén legfeljebb 1 percre azzal, hogy ilyen megszólalásra egy napirenden belül csak egyszer van lehetőség. Szót kérni az ügyrendi gomb megnyomásával és a hozzászólás okának előzetes megjelölésével lehet. Ugyanazon képviselőt érintő újabb személyes megtámadtatás vagy érintettség esetén a szó ismételt megadásáról a levezető elnök dönt. Ha a levezető elnök döntését a képviselők vitatják, akkor a szó megadásáról a képviselő-testület vita nélkül egyszerű többséggel dönt.

e) frakciót érintő támadás esetén a d) pont rendelkezései szerint kell eljárni.”

6. § (1) A Rendelet 18. § (5)-(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A (4) bekezdés szerinti személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a meghozott határozatot vissza kell vonni, és az ügyet az érintettség ismeretében megismételt szavazásra kell bocsátani úgy, hogy a mulasztó képviselő az új döntéshozatalban nem vehet részt. A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén az érintett képviselő tiszteletdíját háromhavi időtartamra 50%-kal csökkenteni kell. A csökkentésről a képviselőtestület vita nélkül egyszerű többséggel dönt.

(6) A határozati javaslat szövegét szavazásra egyértelműen kell feltenni. A szavazás először a módosító indítványról vagy indítványokról és csatlakozó határozati javaslatról vagy javaslatokról, végül az egész rendeleti vagy határozati javaslatról történik. A módosító indítványokról és csatlakozó határozati javaslatokról - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a benyújtás sorrendjének megfelelően kell szavazni.”

(2) A Rendelet 18. §-a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki:

„(6a) E rendelet alkalmazásában a módosító indítvány olyan indítvány, amely a már kiküldésre került eredeti határozati javaslatot érdemben megváltoztatja, míg a csatlakozó határozati javaslat az eredeti határozati javaslat szövegét változatlanul hagyja, ahhoz érdemben kapcsolódó új határozati javaslat.”

(3) A Rendelet 18. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Egymásnak ellentmondó módosító indítványok vagy csatlakozó határozati javaslatok esetén, az azokról való szavazás sorrendjéről a levezető elnök dönt. Ha a levezető elnök döntését a képviselők vitatják, akkor erről a képviselő-testület vita nélkül egyszerű többséggel dönt.”

(4) A Rendelet 18. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Módosító indítványt vagy csatlakozó határozati javaslatot a vita lezárásáig írásban, az ülés levezető elnökénél nyújthatnak be az előterjesztésre jogosultak. Ettől eltérően a költségvetés, költségvetés-módosítás és zárszámadás tárgyalása során az előterjesztéshez a módosító indítványokat a testületi ülést megelőző napon déli 12 óráig le kell adni a polgármesternél írásban, a költségvetési forrás megjelölésével.”

7. § (1) A Rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § (1) A Képviselő-testület nyilvános és zárt üléséről külön jegyzőkönyvet és hangfelvételt kell készíteni. A képviselő-testületi üléséről szó szerinti jegyzőkönyv készül.

A jegyzőkönyv vezetéséről a jegyző gondoskodik. A jegyzőkönyv az Mötv. 52. § (1) bekezdésében előírtakon túl tartalmazza:

a) az ülésen tanácskozási joggal részt vevők nevét,

b) az ülés megnyitásának időpontját,

c) napirendi pontonként az előadó és a felszólaló nevét, továbbá az elhangzottakat szó szerint,

d) név szerinti szavazás esetén a képviselő nevét és leadott szavazatát,

e) a levezető elnök esetleges intézkedéseit,

f) az ülésén történt fontosabb eseményeket,

g) az ülés bezárásának idejét és

h) a határozatképtelenség miatt félbeszakadt ülés időpontját és a jelen lévő képviselők névsorát.

(2) A jegyzőkönyvet a polgármester és a jegyző írja alá.

(3) Bármely képviselő kérheti írásban benyújtott hozzászólása jegyzőkönyvhöz történő csatolását.

(4) Az ülésről rögzített hangfelvétel jegyzőkönyvnek minősül, azt az általános szabályok szerint kell tárolni és megőrizni. A jegyzőkönyv, valamint az ülésről készült hangfelvétel egy példányát a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal irattárában kell elhelyezni.

(5) A jegyzőkönyv egy eredeti példányát a Fővárosi Levéltárban kell elhelyezni (a továbbiakban: levéltári példány). A levéltári példány mellékletei:

a) a meghívó,

b) az írásos előterjesztések,

c) a jelenléti ív,

d) kézzel történő titkos szavazás esetén a jegyzőkönyv egy példánya,

e) az írásban benyújtott hozzászólás, határozati javaslat, valamint kérés alapján rögzített vélemény,

f) a jegyző törvényességi észrevétele,

g) a név szerinti szavazásról készült névsor,

h) a kérdésre utólag adott válasz és

i) az egyidejű nyílt szavazás számítógépes adatainak a határozatokhoz rendelt listája.

(6) A jegyzőkönyvet írásba kell foglalni és azt - képviselő-testületi ülést követő naptól számított 15 napon belül - mellékleteivel együtt meg kell küldeni a törvényességi felügyeletre hatáskörrel rendelkező szervnek.

(7) A jegyzőkönyv - a zárt ülés jegyzőkönyvének kivételével - nyilvános, és azt bárki az Önkormányzat hivatalos honlapján, illetve a Hivatal ügyfélszolgálatra nyitva álló helyiségében megtekintheti, arról térítés ellenében másolat készíthet.”

8. § A Rendelet 27. § (13) bekezdésében a „4 munkanappal” szövegrész helyébe a „4 nappal” szöveg, és a „2 munkanappal” szövegrész helyébe a „2 nappal” szöveg lép.

9. § A Rendelet 46. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az e rendeletben nem szabályozott kötelezettség megszegése tekintetében az önkormányzati képviselők, bizottsági tagok, bizottsági elnökök, tanácsnokok tiszteletdíjáról, természetbeni juttatásáról szóló 19/2014. (XI. 3.) önkormányzati rendelet szabályai az irányadók.”

10. § (1) A Rendelet 1. számú melléklete AZ EGYES ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGOK RÉSZLETES FELADATKÖRE B) Ügyrendi Bizottság hatásköre a következő 13. ponttal egészül ki:

„13. Javaslatot tesz a rendelet 9. § (5) bekezdésében meghatározott kötelezettségek megszegése esetén a képviselők és nem képviselő bizottsági tagok tiszteletdíjának, természetbeni juttatásának mérséklésére, megvonására.”

(2) A Rendelet 1. számú melléklete AZ EGYES ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGOK RÉSZLETES FELADATKÖRE C) EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG hatásköre 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. Véleményezi az egészségügyi alapellátás háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzeteinek módosítását, új körzetek létrehozását;”

(3) A Rendelet 1. számú melléklete AZ EGYES ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGOK RÉSZLETES FELADATKÖRE C) EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG hatásköre 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. Véleményezi az egészségügyi alapellátáshoz tartozó háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi praxis elidegenítését az önkormányzat ellátási kötelezettsége szempontjából;”

(4) A Rendelet 1. számú melléklete AZ EGYES ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGOK RÉSZLETES FELADATKÖRE D) KÖZNEVELÉSI, IFJUSÁG- ÉS GYERMEKVÉDELMI BIZOTTSÁG hatásköre 10. pontjában a „Dönt az óvoda heti és éves nyitvatartási idejének meghatározásáról.” szövegrész helyébe a „Jóváhagyja az óvoda heti és éves nyitvatartási idejének meghatározását.” szöveg lép.

(5) A Rendelet 1. számú melléklete AZ EGYES ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGOK RÉSZLETES FELADATKÖRE E) KULTURÁLIS ÉS SPORTBIZOTTSÁG hatásköre 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. Összegzi, véleményezi és döntésre a képviselő-testület elé terjeszti a „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETÉÉRT” elismerő díj adományozására, valamint az elismerő címek és díjak visszavonására vonatkozó javaslatokat;”

11. § A Rendelet 4. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

12. § A Rendelet 5/a. számú melléklet AZ EGYES BIZOTTSÁGOKRA ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖRÖK JEGYZÉKE, KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG hatásköre 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. Évente beszámoltatja a közművelődési intézmények igazgatóit munkájukról.”

13. § Hatályát veszti a Rendelet 5/a. számú melléklet AZ EGYES BIZOTTSÁGOKRA ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖRÖK JEGYZÉKE, KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG hatásköre 20. pontja.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


 Kovács Péter

 Dr. Csomor Ervin

 polgármester

 jegyző

1. melléklet a 11/2019. (IV. 29.) önkormányzati rendelethez


„4. számú melléklet a 12/2017. (V. 19.) önkormányzati rendelethez


A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÜLÉSÉRE ÁLLANDÓ MEGHÍVOTTAK JEGYZÉKE


A képviselő-testületi ülés meghívója és a nyílt ülés előterjesztései mellett a zárt ülési napirendek előterjesztéseit is meg kell küldeni a:

1. Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetőjének (igény esetén papír alapon is);

Az képviselő-testületi ülés meghívóját, és kérés esetén a nyílt ülési előterjesztéseket is meg kell küldeni a:

2. A XVI. kerületi Újság főszerkesztőjének;

3. Az Önkormányzat hivatalos könyvvizsgálójának;

4. A XVI. kerületben megválasztott országgyűlési képviselőjének;

5. A Budapesti Gazdasági Kamarák XVI. kerületi megbízottjainak;

6. A Nemzetiségi Önkormányzatok elnökeinek;

7. Budapest Főváros XVI. kerület Rendőrkapitányság vezetőjének;

8. BFKH XIV. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály vezetőjének;

9. Budapest Főváros XVI. kerületi Általános Ipartestületnek;

10. Észak-pesti Tankerületi Központ vezetőjének.”