Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/2019. (IV.18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által nyújtott támogatások és az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályairól szóló 8/2015. (III.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 19- 2019. 04. 19

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzat által nyújtott támogatások és az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályairól szóló 8/2015. (III.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdés második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:


„A közgyűlés bizottságainak átruházott hatáskörébe utalt előirányzatokból nyújtandó támogatásból a gazdasági társaságok részére támogatás nem nyújtható, kivételt képeznek Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó sportvállalkozásként működő sportszervezetek, valamint a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. és a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft..”


2. §


(1) Az R. 2. § (1) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:


„Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban együtt: szervezet) részére átadott, illetve tőlük, valamint a természetes személyektől kapott pénzeszköz, ingó, valamint ingatlan.”


(2) Az R. 2. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Támogatási időszak: a támogatott cél szakmai és pénzügyi megvalósításának időszaka. A támogatási időszak kezdete: a Polgármesteri Hivatalhoz beérkezett kérelem azonosítóval történő ellátása és adatainak nyilvántartásba vétele. A támogatási időszak vége: a cél megvalósulását követő második hónap utolsó napja.”


3. §


Az R. 5. § (1) bekezdése az alábbi k) ponttal egészül ki:

[(1) Az önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül - a támogatás folyósítására megállapodást kell kötni a támogatottal. A megállapodásnak tartalmaznia kell:]

„k) támogatási időszakot.”


4. §


(1) Az R. 6. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

a) Eseti támogatások:

A támogatott - Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról szóló 1/2002. (II.01.) önkormányzati rendelet 15/A. §-ban foglaltak alapján biztosított támogatás kivételével - köteles a támogatási megállapodásban foglalt összeg célnak megfelelő felhasználásáról elszámolni. Az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat szükséges becsatolni:

aa)   a kitöltött Elszámoló lapot (2. melléklet),

ab) az elszámolásban feltüntetett és mellékelt bizonylatmásolatok eredeti példányain szükséges szerepeltetni, hogy a számla a támogatott célhoz kapcsolódóan milyen szolgáltatást vagy beszerzést tartalmaz és annak megtörténtét a támogatottnak aláírással igazolnia kell, a beszerzett termék felhasználóval történő átvetetéséről, annak dokumentálásáról gondoskodni kell,

ac)   az elszámolásban kizárólag a kérelemben és a támogatási megállapodásban foglalt cél érdekében felmerült, a támogatási időszakban kifizetett számlák szerepeltethetők. Az elszámoláshoz fűzött bizonylatmásolatok eredeti példányain szükséges feltüntetni a támogatót, a határozatszámot, a támogatás jogcímét, majd az eredeti bizonylatról másolatot kell készíteni, és hitelesítési záradékkal ellátni,

ad)  az átutalással teljesített számla mellé csatolni kell és hitelesítési záradékkal kell ellátni a kifizetést igazoló bankszámlakivonat másolatát vagy a banki átutalás igazolását,

ae)   a 100.000,-Ft-ot meghaladó szolgáltatás igénybevétele esetén a megállapodás/megbízás/szerződés hitelesített másolatának mellékelése is szükséges.”


(2) Az R. 6. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2) Elszámolási határidő: a támogatási megállapodásban rögzítettek szerint:]

„a) céljellegű támogatás esetében a tárgyévet követő év január 31-ig vagy a cél megvalósulását követő második hónap utolsó napjáig,”


5. §


Az R. 7. § (2) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatási megállapodás módosítására irányuló kérelem írásban, az elszámolási határidőt megelőzően nyújtható be, amelyről a támogatást nyújtó dönt.”


6. §


(1) Az R. 1.a melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


(2) Az R. 1.b melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


(3) Az R. 2. melléklete helyébe jelen rendelet 3. melléklete lép.



7. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti az R. 4. § (5) bekezdés második mondata.



           dr. Kovács Gábor sk.                                                      Balaicz Zoltán sk.

               címzetes főjegyző                                                             polgármester