Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019 (IX.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló 4/2016.(V.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 09. 28- 2019. 10. 02

Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A települési támogatásokról szóló 4/2016. (V.3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 1/A. §-sal egészül ki:


„1/A. §

Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete elismeri a sárkeresztúri lakosok, gyermeket vállaló sárkeresztúri családok társadalmi felelősségvállalását, valamint az időskorú személyek közösségépítő szerepét. Jövedelmi, vagyoni, vagy egyéb szociális helyzetükből - korukból, egészségi állapotukból, egyéb rendkívüli kiadásokkal járó élethelyzetükből - adódó többletköltségekhez települési támogatások formájában hozzájárul.”

2. §

A R. 7. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„Jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül járó támogatás fajtái:

a) időskorúak támogatása – Idősek Világnapja alkalmából,

b)  beiskolázási támogatás.”

3. §


A R. a következő 12/A.-12/C. §-sal egészül ki:

 „Időskorúak támogatása – Idősek Világnapja alkalmából


12/A. §

(1)     Az időskorúak támogatása – Idősek Világnapja alkalmából (a továbbiakban: időskorúak támogatása) a 60. életévüket betöltő vagy öregségi nyugellátásban részesülő személyek részére koruk, egészségi állapotuk miatt megemelkedett költségeik kompenzálására évente egyszer nyújtott pénzbeli támogatás.

(2)     Időskorúak támogatására jogosult hivatalból az a tárgyévben Sárkeresztúr községben állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Sárkeresztúron élő személy, aki tárgyév december 31-ig a 60. életévét betölti.

 (3)   Az időskorúak támogatása összegét az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló mindenkori önkormányzati rendelet állapítja meg, 2019. évben ez 5.000,- Ft.

(4)     A támogatási összeget a tárgyévben megrendezett Idősek Napja rendezvény alkalmával kell átadni - amennyiben az időskorú a megrendezett Idősek Napja rendezvényen nem vett részt, október hónapban házipénztárból kell folyósítani - annak a személynek, aki a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

(6)    Aki a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, de az időskorúak támogatása nem került részére hivatalból megállapításra, jogosult az ellátásra, ha az időskorúak támogatása iránt kérelmet nyújt be. A kérelem benyújtásának határideje november 30.


Beiskolázási támogatás

12/B. §

(1)  Sárkeresztúr Község Önkormányzata az óvoda- és iskolakezdési gondok enyhítése érdekében az óvodai nevelésben részesülő gyermekek részére óvodakezdési (a továbbiakban: óvodakezdési támogatás) és az általános iskolai oktatásban résztvevő nappali tagozatos tanulók részére beiskolázási támogatást (a továbbiakban: iskoláztatási támogatás) (a továbbiakban: együttesen: beiskolázási támogatás) nyújt.

(2) Óvodakezdési támogatásban részesül a Sárkeresztúr községben állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Sárkeresztúron élő gyermek, akit a tárgyév szeptemberében kezdődő nevelési évben a Sárkeresztúri Napraforgó Óvodába beírattak.

(3)  A (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő gyermeket nevelési évenként egyszer óvodakezdési támogatás illeti meg.

(4) Az óvodakezdési támogatás összegét az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló mindenkori önkormányzati rendelet állapítja meg, 2019. évben ez 10.000,- Ft.

(5) Az óvodakezdési támogatás formája természetbeni támogatás.

(6) Iskolakezdési támogatásban részesül a Sárkeresztúr községben állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Sárkeresztúron élő gyermek, aki a Sárkeresztúri Általános Iskola nevelési-oktatási intézmény tanulója, 16 éves korig.

(7) A (6) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő tanulót tanévenként egyszer iskolakezdési támogatás illeti meg.

(8) Az iskolakezdési támogatás összegét az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló mindenkori önkormányzati rendelet állapítja meg, 2019. évben ez 10.000,- Ft.

(9) Az iskolakezdési támogatás formája: természetbeni támogatás.

 (10) A beiskolázási támogatás az óvodakezdési és iskolakezdéssel felmerülő költségek fedezetére szolgál. A támogatás cél szerinti felhasználását az intézmény által a gyermek nevére kiállított csomag átvételével kell igazolni tárgyév december 31-ig.

4. §

4.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő 5. napon hatályát veszti.


                  Csutiné Turi Ibolya                                            dr. Bálint Zsuzsánna

                       polgármester                                                            jegyző


Kihirdetési záradék:

A rendeletet a mai napon a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kihirdettem.



Sárkeresztúr, 2019. szeptember 27.



                                                                                            dr. Bálint Zsuzsánna

                                                                                                        jegyző