Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2020. 01. 01

Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testületének

13/2019 (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról


A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Szigetbecse Község Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:

1. §.

Szigetbecse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közigazgatási területén bevezeti a magánszemélyek kommunális adóját.

2. §.

Adókötelezettség, adó alanya

Kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt,

  1. aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.      Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).  Valamennyi tulajdonos  által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.
  2. aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.
  3. Társasház, -garázs és -üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.
  4. aki az év első napján a telek tulajdonosa. Ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog, illetőleg több tulajdonos esetén az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.”


3. §.

Az adó mértéke

Az adó évi mértéke: 5.000,- Ft/év/adóköteles ingatlan (lakás, lakásbérleti jog, építési telek)

4. §.


Adómentesség


Mentes a magánszemélyek kommunális adójának megfizetése alól az az adóalany, aki Szigetbecse Község Önkormányzatának építményadóról szóló 11/2010 (XII. 6.) számú rendelete alapján építményadó megfizetésére kötelezett.


5. §.


Az adó megfizetése


(1)       Magánszemélyek kommunális adóját két egyenlő részben az adóév március 15. napjáig, illetőleg szeptember 15. napjáig fizethetik meg késedelmi pótlék mentesen.


(2)       Az adó bevezetésének évében az első félévi részlet megfizetésének határideje: május 15.


6. §.


Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.



7. §.


Ezen rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.




            Sósné Michélisz Edina                                                          J a n c s ó   E m ő k e                     polgármester                                                                        jegyző




A rendelet kihirdetve  2019. november 29-én.



                                                                                                          J a n c s ó   E m ő k e

                                                                                                                    jegyző