Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019 (X.8.) rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás célú helyiségek bérbeadásának és elidegenítésének feltételeiről szóló 10/2016.(VII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 09- 2019. 10. 09

Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése által biztosított jogalkotási hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjába foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:   

1. §


Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás célú helyiségek bérbeadásának és elidegenítésének feltételeiről szóló 10/2016.(VII.01.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdés hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő – a jelen rendelet alapján hasznosítani kívánt – az üzleti alapon hasznosítható lakások listáját a rendelet 1/a. függeléke, a nem lakás céljára szolgáló helyiség listáját a rendelet 2. függeléke tartalmazza.


2. §


A Rendelet 6. § (7) bekezdése hatályát veszti.

3. §


A Rendelet az alábbi 6/A. §-sal egészül ki.


6/A §


(1) Az önkormányzat, intézményei, valamint a Mezőkeresztes közigazgatási területén működő közfeladatot ellátó szerv megfelelő szakember ellátása érdekében pályázat mellőzésével lakás biztosítható annak a szakembernek, akinek alkalmazása közérdekű feladat ellátásához feltétlenül indokolt.


(2) Szolgálati lakás abban az eseten adható bérbe, ha a leendő bérlő és a vele együtt költöző hozzátartozói tulajdonában, haszonélvezetében nincs mezőkeresztesi lakóingatlan.


(3) Szolgálati lakás bérbeadására a Képviselő-testület jogosult.


(4) Szolgálati lakást a meghatározott munkakörhöz kapcsolódóan, legfeljebb a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása időtartamára lehet bérbe adni.



(5) A bérlő köteles az (1)-(2) bekezdésekben rögzített feltételek megszűnését követő 30 napon belül a szolgálati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadásra jogosult rendelkezésére bocsátani.


(6) Ha a bérlő foglalkoztatásra irányuló jogviszonya azért szűnik meg, mert a bérlő nyugdíjra válik jogosulttá, 3 hónapon belül köteles a szolgálati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadásra jogosult rendelkezésére bocsátani. Elhelyezésre, térítésre nem jogosult.


(7) A szakember-elhelyezés céljából bérbe adott lakásra az e rendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni az alábbi eltéréssel:

a) a bérlőtársi jogviszony a lakásra csak házastársak esetében jöhet létre,

b) a bérleti jogviszony folytatására a közvetlen hozzátartozók sem jogosultak,

c) a lakás vagy a lakás egy részének más célú hasznosítása kizárt.


(8) A szolgálati lakások listáját az 1/b. függelék tartalmazza.


4. §


(1) A Rendelet 1. függelékének megjelölése 1/a. számú függelékre módosul.


(2) A Rendelet az alábbi 1/b. függelékkel egészül ki.


Szolgálati lakásként bérbe adható lakások


1. Mezőkeresztes Dózsa Gy. u. 8/1.

81 m2

2. Mezőkeresztes Dózsa Gy. u. 8/2.

81 m2

3. Mezőkeresztes Arany J. u.71/1.

64 m2

4. Mezőkeresztes Batthyány u. 17.

81 m2


5. §



A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.



         Majoros János s. k.                               Dr. Szombati Csaba Gábor s. k.

             polgármester                                                                 jegyző