Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019.(XII.13.)

önkormányzati rendelete Ózd Város Önkormányzatának tulajdonáról és a vagyongazdálkodás főbb szabályairól szóló 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 14- 2019. 12. 14

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelete

Ózd Város Önkormányzatának

 tulajdonáról és a vagyongazdálkodás

főbb szabályairól szóló 3/2013. (II.27.) önkormányzati

rendelet módosításáról


Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2018. (III.26.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 1.2.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi és Rendészeti Bizottság, az 5. melléklet 2.2.2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


Ózd Város Önkormányzatának tulajdonáról és a vagyongazdálkodás főbb szabályairól szóló 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6.§ (1) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„j) az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok és az Ózd Kistérség Többcélú Társulása, valamint annak intézményei részére hasznosításra átadott, az Önkormányzat kezelésében lévő, valamint hasznosításból visszavett tárgyi eszközök és készletek selejtezése, a (3) bekezdésben foglaltak kivételével;”


2. §


A Rendelet 6.§ (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„e) az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok és az Ózd Kistérség Többcélú Társulása, valamint annak intézményei részére hasznosításra átadott, továbbá az Önkormányzat kezelésében lévő, illetve hasznosításból visszavett tárgyi eszközök és készletek selejtezése,”


3.§


(1) A Rendelet 7.§ (1)-(2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) A Képviselő-testület az önkormányzati vagyon – tulajdonjog változásával nem járó – hasznosítását az alapító okirat szerinti tevékenység keretében intézményeire, hivatalára, valamint a vagyont kezelő gazdálkodó szervezetre bízza, melyek a használatukban lévő önkormányzati vagyont működésük érdekében önállóan használhatják.


(2) Az intézmények és a Polgármesteri Hivatal használatában lévő ingó vagyon értékesítését, feleslegessé vált eszközök selejtezését, más önkormányzati költségvetési szerv részére történő hasznosítását, átadását

  1. 1 M Ft egyedi bruttó értékhatárig a vagyont használó szerv vezetője engedélyezi,
  2. 1 M Ft egyedi bruttó értékhatár felett a 6.§ (1) és (3) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni.”


4.§


(1) A Rendelet 8.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A Szervezet, a Társulás, valamint intézményei részére kezelésbe, üzemeltetésbe átadott, önkormányzati tulajdonba kerülő, de a Szervezetnek, Társulásnak még át nem adott, vagy vagyonkezelésből visszavett tárgyi eszközök és készletek selejtezési szabályai az Ózd Város Önkormányzata tulajdonában lévő felesleges vagyontárgyak hasznosítására, selejtezésére vonatkozó polgármesteri és jegyzői együttes utasításban kerülnek meghatározásra.”


(2) A Rendelet 8.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A Szervezet a Társulás és intézményei selejtezési eljárása során a Selejtezési Bizottság elnökének és tagjainak kijelölése a Polgármester hatáskörébe tartozik.”


5.§


(1) A Rendelet 9.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A Polgármester saját hatáskörében az Önkormányzat vagyonát vagy tulajdonát érintő ügyekben – a mindenkori éves költségvetésben jóváhagyott előirányzatok keretén belül, 10 (tíz) millió Ft összeg erejéig – szerződést köthet, kötelezettséget vállalhat. A megkötött szerződésekről, kötelezettségvállalásokról a Képviselő-testület a soron következő rendes ülésén tájékoztatni kell.”


(2) A Rendelet 9.§ (4a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4a) A Polgármester saját hatáskörében a (4) bekezdésben meghatározott összegű pályázati összköltségvetés erejéig önkormányzati vagyongyarapodásra irányuló pályázat benyújtásáról dönthet, a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett. A Polgármester az elnyert pályázat támogatási szerződését kizárólag a Képviselő-testület egyetértését követően írhatja alá.”


6.§


A Rendelet 11.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek cseréje, elidegenítése, valamint ingatlan megvásárlása esetén a forgalmi értéket

a) az 5 millió forint nettó értéket meg nem haladó ingatlanok esetén adó- és értékbizonyítvány alapján,

b) az 5 millió forint nettó értéket meghaladó ingatlanok esetén hivatalos ingatlanforgalmi szakértő által készített értékbecslés alapján kell meghatározni.”


7.§


A Rendelet 1-5. melléklete helyébe az 1-5. melléklet lép.


8. §


A Rendelet 8.§ (2) bekezdésében a „Ptk. 685. § c) pontja” szövegrész helyébe „a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 7.§ (1) bekezdés 6. pontja” szövegrész lép.


9.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti a Rendelet 9.§ (2) bekezdése.



                                    Dr. Almási Csaba                                                      Janiczak Dávid

                                           jegyző                                                                  polgármester


Mellékletek