Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019 (IV.30.) önkormányzati rendelete

az újonnan Újpestre költöző polgárok köszöntéséről

Hatályos: 2019. 05. 01


Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


E rendelet célja, hogy Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köszöntse az újonnan Újpestre költöző polgárokat, megismertesse velük új lakóhelyüket és az újpesti lokálpatrióta hagyományokat.


2. §


E rendelet alkalmazásában: újpesti lakóhellyel rendelkezik az a személy,

   a)      aki az Önkormányzat közigazgatási területén a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerinti lakóhellyel rendelkezik, vagy

   b)      akinek nincs belföldi lakóhelye, de az Önkormányzat közigazgatási területén a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerinti tartózkodási hellyel rendelkezik.


3. §


Az Önkormányzat köszönti az Újpesten újonnan lakóhelyet létesítő azon polgárokat, akik

   a)      a 6. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatás időpontjában betöltötték a 16. életévüket,

   b)      az újpesti lakóhelyüket a megelőző naptári negyedévben újonnan létesítették feltéve, hogy az a 6. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatás időpontjában is fennáll és

   c)      az előző lakóhelyük nem az Önkormányzat közigazgatási területén volt.


4. §


A 3. § szerinti köszöntés (a továbbiakban: köszöntés) formája polgármesteri levélküldemény köszöntöttek részére történő eljuttatása, amely Újpestet és az Önkormányzat szolgáltatásait ismertető kiadványokat, valamint kisebb, Újpesthez kötődő ajándéktárgyat is tartalmazhat.


5. §


A köszöntést külön nem kell igényelni. A köszöntést negyedévente, valamennyi, az adott időszakban jogosultságot szerző polgár részére el kell juttatni.


6. §


(1) A köszöntésre való jogosultak körének megállapítása és a köszöntések eljuttatása érdekében a jegyző adatot igényel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból az érintettek nevéről, lakóhelyéről, - a 2. § b) pontja szerinti esetben  - tartózkodási helyéről, az újpesti lakóhely létesítésének időpontjáról, valamint  a korábbi lakóhelyéről.

            (2) Az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást negyedévente kell igényelni.

            (3) Az (1) bekezdés alapján szolgáltatott adatokat a köszöntések eljuttatását követően haladéktalanul törölni kell.


7. §


A köszöntéssel kapcsolatos valamennyi költséget az Önkormányzat viseli.


8. §


            (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a köszöntés tartalmának meghatározására.

            (2) E rendelet végrehajtásáról egyebekben a jegyző gondoskodik.


9. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


10. §


2019. évben az Önkormányzat első alkalommal – legkésőbb 2019. szeptember 30. napjáig - a 2019. január 1.-jét követően Újpesten újonnan lakóhelyet létesítő, a 3. §-ban meghatározott egyéb feltételeknek megfelelő polgárokat köszönti.








Dr. Tahon Róbert

Jegyző

Wintermantel Zsolt

polgármester


Záradék


A rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019. április 30. napján







Dr. Tahon Róbert

jegyző











Indokolás


Általános indokolás


A rendelet megalkotásának célja, hogy az Önkormányzat köszöntse az újonnan Újpestre költöző polgárokat, megismertesse velük új lakóhelyüket és az újpesti lokálpatrióta hagyományokat.


Részletes indokolás


Az 1-2. §-okhoz

A javaslat a rendelet célját és az alkalmazandó értelmező rendelkezéseket tartalmazza.


A 3-5. §-okhoz

A javaslat az Újpesten újonnan lakóhelyet létesítő polgárok köszöntésének feltételeit, a jogosultak körét és a köszöntés módját tartalmazza.


A 6. §-hoz

A javaslat adatkezelési előírásokat tartalmaz, összhangban az adatvédelmi jogszabályok előírásaival.


A 7-10. §-okhoz

A javaslat a rendelet végrehajtása érdekében szükséges vegyes, felhatalmazó és hatályba léptető  rendelkezéseket, valamint a köszöntés bevezetését követő átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.