Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2019. (VI.27.) önkormányzati rendelete

az Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 07. 12- 2019. 07. 13

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2019. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

az Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala Kormánymegbízott, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala és Légügyi Hivatala, a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, a Pest Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály, a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály, a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály, a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Budapesti Bányakapitányság, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 5/2017. (II.27.) önkormányzati rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) SZT-1 jelű szabályozási terve jelen rendelet 1. melléklete szerint módosul.

2. § (1) A Rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) Konténer építmény és mobilház állandó jelleggel csak gazdasági területen helyezhető el. Egyéb területeken mobilház, konténer kizárólag felvonulási építményként csak ideiglenes jelleggel, legfeljebb két év időtartamra helyezhető el, nevelési, oktatási rendeltetésű beruházás esetén az építés időtartamára az adott intézményi funkció céljára.

(2) A Rendelet 10. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(8) Ha az építési helyen belül több épület is elhelyezhető, akkor legalább egy, fő rendeltetésű épületnek az utca felőli építési vonalon kell állnia. Átmenő telek esetén, ha több fő rendeltetésű épület létesül, mindkét utca építési vonala kötelezően tartandó.

3. § A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Lakás céljára szolgáló rendeltetési egységek esetén az építmények, önálló rendeltetési egységek rendeltetésszerű használatához az OTÉK szerint előírt mennyiségű gépjármű elhelyezési lehetőség másfélszeresét, egyéb esetekben az OTÉK szerinti darabszámot kell biztosítani a létesítmény építési telkén belül, melyeket a (7) bekezdés, valamint a 29. § (15) bekezdése szerint kell kialakítani. Amennyiben a biztosítandó parkolószám nem egész szám, a kerekítés szabályait kell alkalmazni.

4. § A Rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A telekre előírt zöldfelületnek – ha az övezeti előírások másként nem rendelkeznek – legalább kétszintűnek kell lennie, amibe a gyepráccsal fedett területek nem számolhatók bele. Az övezeti előírások szerinti, kötelezően megvalósítandó zöldfelület minimum 50%-át egybefüggően kell kialakítani.

5. § (1) A Rendelet 29. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(5) Kertvárosias lakóterületen 1000 m2-nél kisebb telekterületig legfeljebb 1 lakásos lakóépület; 1000 m2 telekterületet elérő, és afeletti teleknagyság esetén legfeljebb 2 lakó rendeltetési egység építhető. Akkor is építhető 2 lakó rendeltetési egység, ha az adott telek területe közterület-szabályozás miatt csökken 1000 m2 alá. A korábban jogerős építési engedély szerint épülő, de használatbavétellel nem rendelkező, 2 lakó rendeltetési egységet tartalmazó lakóház esetében 1000 m2-nél kisebb telken is kialakítható – a vonatkozó övezeti előírásoknak megfelelően – a 2 lakás. A két lakó rendeltetési egység egy épületben alakítható ki kivéve, ha az érintett ingatlanon főépületenként 300m2 hasznos alapterületnél nagyobb épületek valósulnak meg. Egy épületnek csak a legalább egy szinten minimum 12 négyzetméteres felületen csatlakozó fedett és legalább egy oldalfallal összeépített rendeltetési egységek számítanak. Az átmenő telkek beépítésére a 10. § (8) bekezdésének előírása vonatkozik.

(2) A Rendelet 29. §-a a következő (15) bekezdéssel egészül ki:

(15) Kertvárosias lakóterületen új lakó rendeltetési egységenként minimum egy gépjármű épületen belüli elhelyezését kell biztosítani elsődlegesen a főépületen belül kialakított gépjárműtárolóban, vagy a főépülettel együtt tervezett, és egyidejűleg megvalósított melléképületben, figyelembe véve a 10. § (19) bekezdését.

6. § (1) A Rendelet 31. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(6) Vegyes terület építési övezeteiben az egy beruházás keretében öt vagy annál több lakás építése esetén a megvalósítandó lakások méret szerinti eloszlása a következő kell legyen, mely a matematikai kerekítés szabályai alapján számítandó:

a) a lakások maximum 40%-a lehet kisméretű, de legalább 49 m2-es,

b) a lakások minimum 40%-a kell közepes méretű legyen, de legalább 60 m2-es,

c) a lakások minimum 20%-a kell a közepesnél nagyobb méretű legyen, de legalább 75 m2-es.

(2) A Rendelet 31. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(8) Vegyes terület építési övezeteiben lakásonként legalább 5 m2-es tároló helyiség alakítandó ki az épületen belül, mely beleszámítható a lakás alapterületébe.

7. § A Rendelet 32. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

(2a) A város teljes területén a településközpont (Vt) területbe sorolt ingatlanokon egy főépület építhető, kivéve, ha az érintett ingatlanon főépületenként 300m2 hasznos alapterületnél nagyobb épületek valósulnak meg.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet

ERD_SZT1_7E.