Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019 (XI.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 15/2007(IX.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 25- 2019. 11. 25

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) bekezdés 6. és 11. pontjában, 5. § (2) bekezdés b)-c) pontjában és (4) bekezdésben, 6. § (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) és j) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 97. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §    Az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 15/2007. (IX.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1.§- a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a közterületek használatának és tisztántartásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletben, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott jogviszonyokra.”

2. § A Rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Az önkormányzat ingatlanvagyonának és részesedéseinek felsorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza.”

         

3. §    A Rendelet A tulajdonosi jogok gyakorlása alcíme a következő 5/A.§-5/C.§-sal egészül ki:


„5/A. §

(1)     Önkormányzati vagyont természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet működtethet vagy hasznosíthat, ha a tulajdonosi jogok gyakorlója az erre irányuló szerződésben ezzel megbízza.

(2)     Az önkormányzati vagyon működtetését, hasznosítását az Önkormányzat intézménye, gazdasági társasága vagy az Iváncsai Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) is elláthatja, mely szervezetek a vagyont a jogszabályok és a létesítő okiratuk keretei között működtethetik, hasznosíthatják.

(3)     Vagyonkezelői jog csak az Nvtv. 3. § 19. pontjának b) alpontjában felsorolt személyekkel, vagyonkezelési szerződés megkötése útján alapítható.


(4)     Amennyiben az Önkormányzat olyan gazdasági társaságot alapít, melynek főtevékenysége az Önkormányzat kötelező feladatának az ellátása, biztosítani kell az Önkormányzat részére az ügyvezetési jellegű feladatok ellátását illetően a teljes körű ellenőrzési jogot, és a gazdálkodó szervezet stratégiai céljai és fontos döntései alapvető befolyásolásának lehetőségét.

(5)     Az Önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaságok esetében a Polgármester gyakorolja a tulajdonosi jogokat az alapító kizárólagos hatáskörébe tartozó kérdések kivételével.

(6)     Önkormányzati vagyonnal, annak hasznosításával kapcsolatos követelésről a képviselő-testület és – a 5/C. §-ban foglaltak szerint – a Polgármester mondhat le.

5/B.§

(1)     A vagyontárgy értékesítésére, megterhelésére (a továbbiakban: értékesítés) irányuló döntést megelőzően annak forgalmi értékét meg kell állapítani.

(2)     A vagyontárgy feletti tulajdonosi jog gyakorlójának személyét - ideértve az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó jogosultságot is –

  1. az adott vagyontárgy értéke alapján,
  2. ha a hasznosítás csak a vagyontárgy egy részére vonatkozik, a vagyonrész értéke alapján

kell megállapítani.

5/C.§

A Polgármester:

  1. a [1] véleményének ismeretében dönt nettó 5 millió forint értékhatárt el nem érő, az Önkormányzat vagyonát érintő perbeli vagy peren kívüli egyezség megkötéséről, ezzel összefüggő követelésről történő lemondásról,
  2. gondoskodik az Önkormányzat vagyonát érintő követelések érvényesítéséről, végrehajtási eljárás kezdeményezéséről,
  3. a vagyonhasznosítás körében hatáskörrel rendelkező szerv döntése alapján megköti a szerződéseket, ellenőrzi az azokban foglaltak teljesítését, indokolt esetben megteszi azokat a jognyilatkozatokat, amelyek szerződés megszüntetésére irányulnak, érvényesíti az Önkormányzatnak a szerződésből fakadó igényeit, ideértve bírósági eljárás megindítását is,
  4. önkormányzati területen történő közműépítéshez tulajdonosi hozzájárulást ad, megállapodást köt az épülő vagy megépült közműre vonatkozó vezetékjog vagy használati jog biztosítására, ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére,
  5. hozzájárulást ad a beruházó részére a nem önkormányzati beruházásban megvalósuló víziközmű megvalósításához, továbbá jogosult az önkormányzat nevében szerződést kötni az üzembe helyezett víziközműnek az önkormányzat részére, mint ellátásért felelős részére történő térítésmentes átadásáról,
  6. az önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyak használatára vonatkozó megállapodásban az önkormányzat részére térítésmentesen biztosított üzemidő terhére dönt a használat jogosultjáról,
  7. 5 millió forint értékhatárig dönt elővásárlási jog gyakorlásáról, amennyiben a költségvetési fedezet biztosított
  8. tulajdonosi hozzájárulást ad a beruházó részére a nem önkormányzati beruházásban megvalósuló útépítéshez, továbbá jogosult az önkormányzat nevében szerződést kötni a forgalomba helyezett útpályának, valamint műtárgyainak és tartozékainak az önkormányzat részére történő térítésmentes átadásról


  1. szerződést köt a nem állami, nem önkormányzati szervezettel a helyi építési szabályzatban útként, vagy egyéb közcélú felhasználásra rendelt ingatlan tulajdonjogának térítésmentes átvételére vonatkozóan.”

4. §    A Rendelet Az önkormányzati vagyon elidegenítése, hasznosítása alcíme a következő 6/A.§-sal egészül ki:

„6/A. §

(1) Az önkormányzat ingó vagyontárgyainak alapfeladattól eltérő hasznosítása, kizárólag az alapfeladatok ellátásának sérelme nélkül lehetséges, amely hasznosítás bevételei az átadó szervet illetik meg.

 (2) A feleslegessé vált, azonban még használható ingó vagyontárgyakat először az önkormányzat költségvetési szerveinek kell használati joggal történő átadásra felajánlani. Ha a felajánlást a költségvetési szerv nem fogadja el, az ingó vagyontárgy értékesíthető.

(3) A költségvetési szervek a használatában lévő és számukra feleslegessé vált ingó vagyontárgyak egymás közötti használatra való átengedésére, továbbá az elhasználódott tárgyi eszközök selejtezésére és értékesítésére az érintett költségvetési szerv javaslatot tesz, az átengedést, selejtezést és értékesítést a selejtezési szabályzatnak megfelelően a közös önkormányzati hivatal végzi.

(4) Amennyiben az ingó vagyontárgy az intézmény, vagy feladatának átszervezése, megszűnése miatt válik feleslegessé, annak hasznosításáról a közös önkormányzati hivatal gondoskodik, elsősorban a feladatot átvevő, illetve a jogutód szervezet részére történő átadással. Amennyiben a hasznosítás értékesítéssel történik, annak bevétele az önkormányzat költségvetését illeti meg.”

5. § A Rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(2) Az önkormányzat követeléseiről- mint az önkormányzati vagyon részéről- való lemondás joga a képviselő-testületet illeti meg az 5/C §-ban foglalt eltérésekkel.

6. § A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. sz. melléklet lép.



7. §    Ez a rendelet 2019. november 25. napján 16 órakor lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


                                        Molnár Tibor                                       Sáfár Gabriella

                                         polgármester                                                  jegyző


Mellékletek