Nagyecsed Város Önkormányzatának 16/2019 (XII.13.) önkormányzati rendelete

A Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásával összefüggő egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 01. 01

Nagyecsed Város Önkormányzatának 16/2019 (XII.13.) önkormányzati rendelete

A Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásával összefüggő egyes önkormányzati rendeletek módosításáról[1]

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A közterület elnevezés, átnevezés és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014. (IX.1.) önkormányzati rendelet módosítása

1. § A közterület elnevezés, átnevezés és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A közterületi térképek és tájékoztató térképvázlatok, továbbá az utcanév táblák kihelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról, a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.”

2. A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 5/2012. (III.15.) önkormányzati rendelet módosítása

2. § A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 5/2012. (III.15.) önkormányzati rendelet 3. § (2)-(4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A rendkívüli települési támogatást az azt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 5 munkanapon belül kell kifizetni a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) pénztárában, vagy a jogosult folyószámlájára átutalni, kivéve, ha a határozatban a támogatás azonnali kifizetéséről rendelkeztek.

(3) A települési lakhatási támogatást minden hónap 5. napjáig kell a jogosult részére kifizetni a Hivatal pénztárában, vagy a jogosult folyószámlájára átutalni.

(4) A 4. § (4) bekezdés a) pontja alapján megállapított rendkívüli települési támogatást a határozathozatalt követően haladéktalanul ki kell fizetni a Hivatal pénztárában.”

3. Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet módosítása

3. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R1.) 5. § (1) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(A képviselőtestület szervei, azok jogállása:)

  • „c) a jogi személyiséggel rendelkező közös önkormányzati hivatal”

4. § A R1. 15. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A lakosság tájékoztatása érdekében a meghívót a közös önkormányzati hivatal (a továbbiakban: hivatal) hirdetőtábláján a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően ki kell függeszteni, és a város honlapján közzé kell tenni.”

5. § A R1. 34. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„34. § (1) A jegyző a jegyzőkönyv eredeti példányát mellékleteivel együtt évente bekötteti. A jegyzőkönyvek kezeléséről a hivatal gondoskodik. A zárt ülések jegyzőkönyveit elkülönítve kell tárolni és őrizni.

(2) A jegyzőkönyvekbe történő betekintést a jegyzőnél kell előzetesen kezdeményezni. A jegyzőkönyv a hivatalban munkaidőben tekinthető meg a jegyző jelenlétében.”

6. § A R1. XVI. fejezetének címe „Közös Önkormányzati Hivatal”-ra módosul.

7. § A R1. 3. melléklet 5.2. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(Az Ügyrendi Bizottság)

„5.2. véleményezi a hivatal tevékenységéről szóló beszámolót”

4. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 3/2017. (II.20.) önkormányzati rendelet módosítása

8. § A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 3/2017. (III.7.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R2.) 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„1. §

E rendelet alkalmazásában:

  • „a) hivatali helyiség: a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) helyisége
  • b) hivatali munkaidő: a Hivatal ügyrendjében meghatározott munkaidő”

9. § A R2. 3. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A díjat a Hivatal költségvetési elszámolási számlájára történő befizetéssel legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 8. napig kell megfizetni.”

10. § A R2. 3 .§ (5) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(A befizetett díjat vissza kell fizetni, ha:)

  • „c) az anyakönyvi esemény a Hivatal hibájából hiúsul meg.”

5. A helyi címer, zászló és lobogó alapításáról és használatának rendjéről szóló 7/2011. (III.7.) önkormányzati rendelet módosítása

11. § A helyi címer, zászló és lobogó alapításáról és használatának rendjéről szóló 7/2011. (III.7.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R3.) 3. § (1) bekezdés e) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(Az önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:)

  • „e) a közös önkormányzati hivatal épületének bejáratánál, dísztermében (tanácskozó termében) és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben”

12. § A R3. 6. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A kiadott engedélyekről a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.”

6. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 9/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosítása

13. § A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 9/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R4.) 18. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Az igazolás kiállítására vonatkozó kérelmet írásban a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.”

14. § A R4. 24. §-a bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„24. § A lomtalanítás időpontját és az azzal kapcsolatos információkat, így különösen a lomtalanítás körébe tartozó hulladékok fajtáit a közszolgáltató hirdetményben és a honlapján, az önkormányzat pedig a Hivatal hirdetőtábláján, valamint honlapján 30 nappal a lomtalanítás tervezett időpontja előtt közzéteszi.”

7. A közterületek használatáról szóló 10/2004. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosítása

15. § A közterületek használatáról szóló 10/2004. (IV.1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R5.) 7. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) A közterületnek rendeltetéstől eltérő használata iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) benyújtani.”

16. § A R5. 13. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására vonatkozó kérelmet a jármű tulajdonosának, illetve üzemben tartójának kell a Hivatalban benyújtania.”

8. Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III.23.) önkormányzati rendelet módosítása

17. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III.23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R6.) bevezető része helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 9. § (1) bekezdésében, 10. § (2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 15. §-ában, 17. § (2) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében, 19. § (1)-(2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében, 34. § (6) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, és 80. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”

18. § A R6. 21. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A lakbértámogatás iránti kérelmet évente kétszer, március 31-ig, illetve szeptember 30- ig a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) kell írásban benyújtani jövedelemigazolással együtt.”

19. § A R6. 33. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A kérelmet a Hivatalba kell benyújtani, melyben csatolni kell:

  • a) a kérelmező, illetve az együttköltöző közeli hozzátartozók nettó jövedelmére vonatkozó nyilatkozatot,
  • b) a kérelmező arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy sem ő, sem pedig az együttköltöző közeli hozzátartozók nem rendelkeznek a (2) bekezdés b) pontjában foglalt vagyontárggyal,
  • c) a kérelmező arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy kikkel kíván a lakásba együtt költözni,
  • d) a kérelmező arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a pályázati hirdetményben meghatározott feltételeket elfogadja és az abban meghatározott kötelezettségeket teljesíti”

20. § A R6. 34. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(7) A pályázati hirdetményt a Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel, valamint a város honlapján való megjelentetéssel kell közzé tenni.”

21. § A R6. 39. § (1)-(2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A Hivatal a lakások bérletével kapcsolatban az érintett polgárokról a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban kezelt adatokat használhatja fel.

(2) Az adatszolgáltatásra kötelezett nem hívható fel olyan adat igazolására, amely a Hivatal saját nyilvántartásában szerepel.”

22. § A R6. 42. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A pályázati hirdetményt a Hivatal hirdetőtábláján legalább 15 napig kifüggesztve közszemlére kell tenni.”

9. A lakáshoz jutás helyi támogatásának rendjéről szóló 11/2003. (V.30.) önkormányzati rendelet módosítása

23. § A lakáshoz jutás helyi támogatásának rendjéről szóló 11/2003. (V.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R7.) 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A támogatás iránti kérelmet a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.”

24. § A R7. 7. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A döntés után az érdekelteket 8 napon belül a Hivatal értesíti, és felhívja a megállapodás megkötésére. A megállapodást az önkormányzat képviseletében a polgármester írja alá.”

25. § A R7. 7. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A megállapodás, ill. kölcsönszerződés mindkét fél részéről történő aláírását követően a Hivatal a támogatás kifizetése, átutalása iránt intézkedik az azt követő 15 napon belül, hogy a 4. § (5) bekezdésben foglaltak igazolása megtörtént.”

26. § A R7. 9. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A Hivatal a kamatmentes kölcsön, illetve vissza nem térítendő támogatás visszafizetésének előírásával egyidejűleg a behajtás iránt is intézkedik.”

10. A Nagyecsed város településfejlesztési koncepciójával, integrált településfejlesztési stratégiájával és a településrendezési eszközök, valamint településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 12/2017. (V.30.) önkormányzati rendelet módosítása

27. § A Nagyecsed város településfejlesztési koncepciójával, integrált településfejlesztési stratégiájával és a településrendezési eszközök, valamint településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 12/2017. (V.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R8.) bevezető része helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Nagyecsed Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:”

28. § A R8. 5. § (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(Az előzetes és a munkaközi tájékoztatás megindítása és a véleményezés:)

  • „a) az Önkormányzat hivatalos közterületi hirdető felületein, a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján (a továbbiakban: Hivatal) elhelyezendő hirdetmény kifüggesztésével”

(történik.)

29. § A R8. 11. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(A fejlesztéseket megalapozó dokumentumokat, illetve azok módosítását közzé kell tenni:)

  • „b) a Hivatal hirdető tábláján nyomtatásban.”

11. Az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 17/2012. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosítása

30. § Az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 17/2012. (XI.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R9.) bevezető része helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, 5. § (2) bekezdés b)-c) pontjában, 5. § (4) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 11. § 16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében és 18. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében és 143. § (4) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”

31. § A R9. 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„4. § Az önkormányzat vagyonát a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal tartja nyilván.”

12. Az önkormányzati vagyontárgyak értékesítését hasznosítását célzó eljárások helyi szabályozásáról szóló 14/2002. (X.17.) önkormányzati rendelet módosítása

32. § Az önkormányzati vagyontárgyak értékesítését hasznosítását célzó eljárások helyi szabályozásáról szóló 14/2002. (X.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R10.) bevezető része helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”

33. § A R10. 14. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A nyilvános pályázatot a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kell hirdetni. A pályázatot országos vagy megyei napilapban a kiíró döntésének megfelelően kell kihirdetni.”

34. § A R10. 33. § d) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(Az ajánlatkérésre a zártkörű pályázatra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy)

  • „d) az ajánlatkérés tényét, és az elbírálásra vonatkozó döntést a Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kell közzétenni.”

Záró rendelkezések

35. § A rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba, és 2020. január 2-án hatályát veszti.


[1] A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2020. január 2. napjával.