Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019 (XII.13.) önkormányzati rendelete

A piac működéséről

Hatályos: 2019. 12. 14


KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

16/2019. (XII.13.)

önkormányzati rendelete


A piac működéséről



Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Bevezető rendelkezések


  1. §


  1. A rendelet területi hatálya kiterjed Komló város közigazgatási területén a 3561 helyrajzi szám alatt található vásárcsarnokra és a hozzá tartozó piaci területre, valamint a 3562 helyrajzi szám alatti területre (a továbbiakban: piac).


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed a piac fenntartójára, a piacon kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységet folytató magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, őstermelőkre és jogi személyekre.


  1. A rendelet hatálya nem terjed ki a piac területén elhelyezkedő üzletek bérbeadására és működésére.


  1. §

A rendelet alkalmazásában:


  1. Alkalmi helyhasználó: az a kereskedelmi, szolgáltató tevékenységet folytató helyhasználó, aki nem rendelkezik helyfoglalási szerződéssel.
  2. Árusító hely: kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység végzésére alkalmas, a fenntartó által az „A” „B” „C” „E” szektorban kijelölt asztal, valamint a „C” „D” szektorban kijelölt terület, amely alkalmas saját árusító asztal elhelyezésére.
  3. Szektor: a piac területe 5 részből áll, melyek „A” „B” „C” „D” „E” szektor elnevezést kaptak a rendelet 2. mellékletében található helyszínrajznak megfelelően.
  4. Tartós helyhasználó: aki a rendszeres árusítás érdekében a fenntartóval helyfoglalási szerződést kötött.


2. A piac fenntartója


  1. §


A piac fenntartója Komló Város Önkormányzatának Városgondnoksága (a továbbiakban: Fenntartó).




3. Nyitva tartás


  1. §


  1. A piac keddtől szombatig 05.00 órától 16.30 óráig tart nyitva.


  1. Amennyiben ettől eltérően a piac más napokon – így különösen munkaszüneti napokon és december 24. napján – is nyitva tart, a Fenntartó köteles az eltérő nyitvatartási időről a lakosságot előzetesen tájékoztatni.


  1. A nyitvatartási időről és a piac működési rendjéről a Fenntartó a piac területén jól látható helyen közzétett hirdetmény útján tájékoztatja a helyhasználókat és a vásárlókat. A nyitvatartási idő változásáról a lakosságot legalább 30 nappal korábban tájékoztatni kell.


4. Liciteljárás, tartós és alkalmi helyhasználat, napi helypénz


  1. §


  1. Tartós helyhasználatra kizárólag az „A” „B” „C” „E” szektorokban van lehetőség. A tartós helyhasználó az általa igénybe vett árusító helyre a Fenntartóval helyfoglalási szerződést köt. A helyfoglalási szerződést tárgyév február 1. napjától következő év január 31. napjáig terjedő határozott időre köthetik a felek.


  1. A tartós helyhasználat útján hasznosított árusító helyeket a Fenntartó liciteljárás útján értékesíti. A licitet minden év januárjában kell megtartani, melynek időpontjáról a Fenntartó előzetesen hirdetményt tesz közzé. A Fenntartó a januári hónapban megtartott liciteljárás alkalmával nem értékesített árusító helyek, valamint az év közben egyéb okból megszűnt helyfoglalási szerződések következtében megüresedő árusító helyek tekintetében 3 havonta (április, július, október hónapokban) liciteljárást tart, melyek időpontjáról előzetesen hirdetményt tesz közzé. Az év közbeni liciteljárás útján értékesített árusító helyek vonatkozásában megkötött helyfoglalási szerződéseket a következő év január 31. napjáig terjedő határozott időre köthetik a felek.


  1. Az induló licitár az árusító helyek tekintetében a rendelet 1. melléklet 1.1., 1.2., 1.3. pontjában meghatározott összeg, a kötelezően alkalmazandó licitlépcső 50 forint. Az adott árusító hely tekintetében a Fenntartó azzal a tartós helyhasználóval jogosult helyfoglalási szerződést kötni, aki a legmagasabb licitárat ajánlotta érte. 


  1. A liciteljárások alkalmával a Fenntartónak lehetősége van az „A” és „E” szektorban fél asztal értékesítésére. Az induló licitár ezekben az esetekben a rendelet 1. melléklet 1.1. pontjában meghatározott összeg 50%-a, a kötelezően alkalmazandó licitlépcső 25 forint.


  1. A liciteljárás lefolytatására vonatkozó részletszabályokat a Fenntartó Licit Szabályzatban rögzíti.


  1.  Az első liciteljárás megtartása előtt, valamint a januári hónapokban megtartott liciteljárás során nem értékesített árusító helyek, továbbá az év közben egyéb okból megszűnt helyfoglalási szerződések következtében megüresedő árusító helyek tekintetében jogosult a Fenntartó liciteljárás lefolytatása nélkül határozott időre – a következő liciteljárással érintett hónap utolsó napjáig – szóló helyfoglalási szerződés megkötésére. A havi helyfoglalási díj ebben az esetben megegyezik a rendelet 1. melléklet 1.1., 1.2., 1.3. pontjában meghatározott induló licitárral, fél asztal esetén annak 50%-ával.


  1. §


  1. A tartós helyhasználó a liciteljárás alkalmával meghatározott havi helyfoglalási díj alapulvételével a helyfoglalási szerződésben foglalt határozott időre vonatkozó helyfoglalási díjat, egyösszegben a szerződés kezdőhónapjának 15. napjáig köteles megfizetni. A helyfoglalási szerződést a tartós helyhasználó 15 napos határidővel, írásban felmondhatja. A Fenntartó a helyfoglalási szerződést írásban, azonnali hatállyal felmondhatja, ha a tartós helyhasználó a helyfoglalási díjat határidőben nem fizeti meg, a helyfoglalási szerződésben, vonatkozó jogszabályokban vagy a Piaci Működési Szabályzatban foglaltakat visszatérően nem tartja be.


  1. Amennyiben a helyfoglalási szerződés bármelyik fél felmondása esetén a határozott idő leteltét megelőzően megszűnik, a már megfizetett helyfoglalási díj időarányos részét a Fenntartó köteles a helyfoglalási szerződés megszűnését követő hónap 15. napjáig a tartós helyhasználó részére visszafizetni. A felmondási határidő figyelembevételével az időarányos elszámolás tekintetében minden megkezdett hónap egész hónapnak minősül.


  1. §


  1. A tartós helyhasználó a helyfoglalási díjon felül – az árusítások alkalmával – köteles megfizetni a rendelet 1. melléklet 2.1., 2.2., 2.3. pontjában meghatározott mértékű napi helypénzt, az „A” és „E” szektorban kijelölt fél asztal esetén annak 50%-át.


  1. Amennyiben a tartós helyhasználó az árusító helyet 06.30 óráig nem veszi igénybe, azt a Fenntartó alkalmi helyhasználatra kiadhatja, és a tartós helyhasználó részére napi helypénz ellenében a még rendelkezésre álló szabad árusító helyek közül biztosíthat helyet.


  1. Az alkalmi helyhasználó a tartós helyhasználat keretében nem hasznosított, illetve a tartós helyhasználó által időben el nem foglalt, a Fenntartó által kijelölt árusító helyet veheti igénybe.


  1. A tartós és az alkalmi helyhasználót (a továbbiakban: Helyhasználó) a helyhasználati jog a Fenntartó által meghatározott árusító hely tekintetében, a rendelet 1. melléklet 2.1., 2.2., 2.3. pontjában meghatározott mértékű napi helypénz – az „A” és „E” szektorban kijelölt fél asztal esetén annak 50%-ának – megfizetése ellenében, a tárgynapon, a piac nyitásától, annak zárásáig illeti meg. Keddtől péntekig tartó időszakban történő értékesítés esetén a Helyhasználó az ebben a bekezdésben meghatározott napi helypénz 50%-ával csökkentett mértékű napi helypénz megfizetésére köteles. A helyhasználati jog másra át nem ruházható.


  1. A napi helypénz összege minden évben változik a Központi Statisztikai Hivatal által előző évre közzétett átlagos fogyasztói árindex mértékével.


  1. A Helyhasználó a napi helypénz megfizetését igazoló nyugtát kap, amelyet az árusítás befejezéséig meg kell őrizni. A nyugta másra át nem ruházható. Amennyiben a Helyhasználó a piacfelügyelő felszólítására a nyugtát nem tudja felmutatni, vagy megrongálódás következtében beazonosításra alkalmatlanná vált, köteles a napi helypénz ismételt megfizetésére.

5. Az árusítás feltételei


  1. §


  1. Főszabály szerint a Helyhasználó élelmiszert kizárólag az „A” „B” „E” szektorban értékesíthet, nem élelmiszer jellegű terméket pedig a „C” „D” szektorban. Az alkalmi helyhasználó nem élelmiszer jellegű terméket napi helypénz ellenében az „A” „B” szektorban csak abban az esetben értékesíthet, ha a Fenntartó a tartós helyhasználó által 06.30 óráig el nem foglalt árusító helyeket élelmiszert értékesítő alkalmi helyhasználók részére nem tudja értékesíteni.


  1. A Helyhasználó kizárólag a részére biztosított árusító helyet használhatja, azt engedély nélkül nem változtathatja meg, más részére sem ellenszolgáltatás ellenében, sem ingyenesen át nem adhatja.


  1. A földről történő árusítás egyetlen szektorban sem engedélyezett.


  1. A Helyhasználó az általa értékesített terméket, göngyölegét az asztalán vagy alatta, valamint a közlekedésre nem használt területeken helyezheti el a leborulás veszélye nélkül. Az árusító helyek előtti, melletti területeken rekeszből és egyéb tárolásra alkalmas eszközből történő értékesítés nem megengedett.


  1. A piac területén megállító táblák kihelyezése, valamint a bérlemények külső falára és a piac területén lévő korlátokra reklámtáblák elhelyezése nem megengedett.


  1. A Helyhasználó az általa elfoglalt árusító helyet köteles tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. A helyhasználat megszűnését követően az árusító helyet eredeti állapotában hagyhatja el és köteles az árusítás helyén keletkezett hulladékot a Piaci Működési Szabályzatban foglaltak szerint elhelyezni, valamint a nem értékesített árut elszállítani.


  1. Raktározást, tárolást a Fenntartó nem vállal, a saját áru elhelyezéséről a Helyhasználó köteles gondoskodni.

6. Piacfelügyelői jogkörök


  1. §


  1. A piacon az árusító helyek kijelölése, a napi helypénz beszedése a Fenntartóval szerződéses jogviszonyban álló piacfelügyelő feladata.


  1. A piacfelügyelő a Fenntartó képviseletében eljárva a piac rendjének biztosítása érdekében ellenőrzi a kereskedelmi, szolgáltató tevékenységet folytatók jogosultságát, kezeli a vásárlói panaszokat, közreműködik a szakhatóság által végzett ellenőrzésekben, jogsértés esetén pedig értesíti az illetékes hatóságot, amely hatóság szükség esetén megindítja a hatáskörébe tartozó eljárást.




7. Záró rendelkezések


  1. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


  1. Felhatalmazást kap a Fenntartó, hogy központi jogszabályok, valamint az önkormányzati rendelet szabályozásának megfelelő Piaci Működési Szabályzatot alkosson a helyhasználók és a vásárlók tájékoztatása érdekében.


  1. Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a piac működéséről szóló 9/2017. (III. 10.) önkormányzati rendelete.


Komló, 2019. december 12.







  dr. Vaskó Ernő                                                                  Polics József

címzetes főjegyző                                                                 polgármester


1. melléklet a 16/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelethez



1. Induló licitár a tartós helyhasználat keretében értékesített árusító helyek vonatkozásában (a feltüntetett díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák):

1.1. „A” „B” „E” szektorban történő értékesítés esetén: 600 Ft/asztal/hó

1.2. „C” szektorban történő értékesítés esetén: 750 Ft/asztal/hó

1.3. „C” szektorban kijelölt területen (saját asztalról) történő értékesítés esetén: 400 Ft/m2/hó



2. Napi helypénz (a feltüntetett díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák):

2.1. „A” „B” „E” szektorban történő értékesítés: 800 Ft/asztal/nap

2.2. „C” szektorban történő értékesítés esetén: 1000 Ft/asztal/nap

2.3. „C” „D” szektorban kijelölt területen (saját asztalról) történő értékesítés esetén: 500 Ft/m2/nap




2. melléklet a 16/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelethez