Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019 (XII.16.) önkormányzati rendelete

a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 17- 2019. 12. 16

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete
16/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete
a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 2. melléklete helyébe a jelen rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az SZMSZ 3. melléklete helyébe a jelen rendelet 2. melléklete lép.

2. § 1. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Gazdasági és Jogi Bizottság gyakorolja. Az átmenetileg szabad pénzeszközöket kamatozó betétben, vagy állampapírban kell elhelyezni. A betétlekötésekre és az állampapír vásárlásokra a Gazdasági és Jogi döntése alapján kerülhet sor.”

2. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 4. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„4. § (1) A Képviselő-testület a közterület rendeltetésétől eltérő használatához való hozzájárulás iránti kérelem tárgyában a polgármesterre ruházza át a döntési jogkörét a három hónapot meg nem haladó közterület-használat ügyében.

(2) A Képviselő-testület a közterület rendeltetésétől eltérő használatához való hozzájárulás iránti kérelem tárgyában a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságra ruházza át a döntési jogkörét a három hónapot meghaladó, de egy éves időtartamot meg nem haladó közterület-használat ügyében.

(3) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet a kérelem benyújtására jogosultnak a használat megkezdése előtt legkésőbb 3 hónapot meg nem haladó közterület-használat ügyében 8 nappal, minden más esetben 30 nappal a használat megkezdését megelőzően kell benyújtania.”

3. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 6. § (12) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(12) Olyan közterület-használat esetén, ahol az igénybevett területet, az ott levő növényállományt, az épített környezetet a tervezett használat károsíthatja, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság óvadékfizetési kötelezettséget állapíthat meg a használó terhére. Az óvadék mértéke a közterület használója részére megállapított közterület használati díj háromszorosáig terjedhet, de annak összege legalább 60 000 Ft.”

4. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A díj mérséklése vagy díj elengedése kérdésében a Városfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság dönt.”

5. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A pályázati kiírás feltételeit a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság határozza meg, amelynek keretében kijelöli a kerület területén pályáztatással használatba adható közterületet, az ott folytatható tevékenységeket és meghatározza a közterület-használattal összefüggő egyedi feltételeket.”

6. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 19. § (5) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) A pályázat eredményéről a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a bontás időpontjától számított 30 napon belül dönt.”

7. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről 6. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A kerületi védelem alá helyezést vagy annak megszüntetését kezdeményezheti bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsághoz benyújtott javaslattal.”

8. A partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a polgármester a főépítész szakmai javaslata figyelembevételével a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) elé terjeszti. A Képviselő-testületének átruházott hatáskörében a Bizottság dönt az a vélemények elfogadásáról és el nem fogadásáról. A vélemény el nem fogadása esetén a döntést a Bizottságnak indokolnia kell.”

9. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Ha e rendelet a lakások és a helyiségek bérbeadásával kapcsolatos tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlójaként nem az Önkormányzat Képviselő-testületét vagy annak bizottságát jelöli, akkor a tulajdonosi, bérbeadó jogok és kötelezettségek a Polgármestert (a továbbiakban: bérbeadó) illetik, illetve terhelik.”

10. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 66. § (1) bekezdés f) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„f) aki a Tulajdonosi Bizottság döntése alapján versenyeztetés nélkül bérleti jogot kapott.”

11. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A Tulajdonosi Bizottság jelöli ki a szociális bérletként bérbe adható lakásokat.”

12. Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A pályázatot a Tulajdonosi Bizottság írja ki.”

13. Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 59. § (4) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Lakás nem lakás céljára történő bérbeadásáról - a bérlő, illetve a bérlőtársak kérelmére - a Tulajdonosi Bizottság dönt.”

14. Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 63. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A tartósan önkormányzati tulajdonban lévő üzleti vagyon körébe vont, az elidegenítési körből kivett, külön tételesen felsorolt, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonba tartozó helyiségek bérbeadásáról a Képviselő-testület, más helyiségek bérbeadásáról a Tulajdonosi Bizottság (a továbbiakban együttesen: Bérbeadói jogok gyakorlója) dönt.”

15. Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 66. § (1) bekezdés f) pont 68. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A Tulajdonosi Bizottság pályázat kiírása nélkül, egyedi elbírálás alapján dönthet a helyiségnek határozott - egy évnél nem hosszabb – időre történő bérbeadásáról.”

16. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által államháztartáson kívüli forrás átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 13/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A határidő módosításának az engedélyezéséről a Gazdasági és Jogi Bizottság dönt.”

17. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által államháztartáson kívüli forrás átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 13/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az államháztartáson kívüli forrás önkormányzat részére történő átvételéről a Gazdasági és Jogi Bizottság dönt, amennyiben annak átvétele az önkormányzat számára többlet pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent.”

18. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által államháztartáson kívüli forrás átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 13/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A továbbutalandó, államháztartáson kívülről származó támogatások átvételéről a Gazdasági és Jogi Bizottság dönt.”

19. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról szóló 24/2011. (X. 28.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„4. § Az R. 13. § (2) bekezdése szerint az Idegenforgalmi Bizottság - egyedi kérelem alapján - méltányosságból lakossági hozzájárulást adhat.”

20. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által nyújtható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A pályázatot a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság évente két alkalommal bírálja el.”

21. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által nyújtható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 14. § (6) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A támogatás előzetes véleményezésére a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, a támogatás elbírálására a Képviselő-testület Gazdasági és Jogi Bizottsága jogosult.”

22. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a parkolóhely-létesítési kötelezettségről szóló 9/2005. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A kérelmet az Idegenforgalmi Bizottság bírálja el.”

23. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 12. § (4) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben a támogatott az építést, korszerűsítést a rendelkezésre álló határidőn belül nem tudja befejezni, egy ízben a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság engedélyezheti számára a határidőnek legfeljebb egy évvel, illetve hat hónappal történő meghosszabbítását.”

24. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

”a) A helyi támogatásról - a fiatal házasok első lakáshoz jutásának helyi támogatását kivéve - a kérelem benyújtását követő harminc napon belül a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt a rendelkezésére álló adatok, dokumentumok és a kijelölt bizottsági tagok által elkészített helyszíni környezettanulmány alapján. A Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság az elbírálás határidejét egy ízben 30 nappal meghosszabbíthatja.”

25. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

”b) A fiatal házasok első lakáshoz jutásának helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról a 15. § (2) bekezdésében jelölt kérelem és dokumentumok  alapján a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság köt megállapodást a kérelmezővel.”

26. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálybalépése előtt nyújtott támogatások visszafizetésére továbbra is a támogatás nyújtásakor hatályban volt jogszabályok az irányadók azzal, hogy a támogatás havi törlesztőrészletét a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság hozzájárulása alapján lehet mérsékelni, ha a kérelmező nem képes a lakás vásárlásával összefüggő önkormányzati támogatáskorábban megállapított havi törlesztő-részletének megfizetésére.”

27. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által nyújtható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A pályázatot a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság írja ki. A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a pályázaton való részvétel feltételeit és módját, valamint a pályázatok elbírálásának szabályait.”

28. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A társaság legfőbb szervének az (1) bekezdésben fel nem sorolt egyéb, törvény vagy az alapító okirat (alapszabály) által hatáskörébe tartozó jogait a Gazdasági és Jogi Bizottság gyakorolja kivéve a társaság egy évet meg nem haladó időtartamra megválasztandó vezető tisztségviselőjének kinevezését (megbízását), továbbá a társaság vezető tisztségviselőjének visszahívását, díjazásának megállapítását, amely a polgármester hatáskörébe tartozik.”

29. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b) 1.000.000,- Ft és 5.000.000,- Ft értékhatár közötti esetekben a Gazdasági és Jogi Bizottság”

30. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 23. § (2) bekezdés b) pont második alpontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Ÿ 3.000.000,- Ft értékhatár alatt, legfeljebb 36 hónap törlesztési időtartamra vagy 3.000.000,- Ft és 5.000.000,-Ft értékhatár között, 12 hónapra a Gazdasági és Jogi Bizottság,”

31. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A forgalomképtelen vagyonnak a tulajdonjogát nem érintő hasznosítása a Tulajdonosi Bizottság feladatkörébe tartozik.”

32. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A 4. §-ban meghatározott korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak megterheléséről, bérleti vagy a használati jogának átengedéséről - a (3) bekezdésben és a 18.§-ban foglalt kivétellel - 20 millió forint értékhatárig a Tulajdonosi Bizottság, ezen értékhatár felett a Képviselő-testület határoz.”

33. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A 4. § b) pontjában valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény 5. § (5) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyontárgyak tulajdonjogát nem érintő hasznosítása a Tulajdonosi Bizottság feladatkörébe tartozik.”

34. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 19. § (1) bekezdés j) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„j) döntés mindazokban a kérdésekben, melyekkel a Polgármester, a Tulajdonosi Bizottság, a társaság igazgatósága, a felügyelő bizottsága és a könyvvizsgáló a képviselő-testülethez fordul.”

35. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A társaság legfőbb szervének az (1) bekezdésben fel nem sorolt egyéb, törvény vagy az alapító okirat (alapszabály) által hatáskörébe tartozó jogait a Tulajdonosi Bizottság gyakorolja kivéve a társaság egy évet meg nem haladó időtartamra megválasztandó vezető tisztségviselőjének kinevezését (megbízását), továbbá a társaság vezető tisztségviselőjének visszahívását, díjazásának megállapítását, amely a polgármester hatáskörébe tartozik.”

36. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b) amennyiben az Önkormányzat tulajdoni hányada a 10%-ot meghaladja, de az 50%-ot nem lépi túl, és a vagyontárgy értéke a 20 millió forintot nem haladja meg, továbbá amennyiben az önkormányzati tulajdoni hányad a 10%-ot ugyan nem éri el, de a vagyontárgy értéke az 5 millió forintot meghaladja a Tulajdonosi Bizottság,

37. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„c) az Önkormányzat tulajdoni hányada a 10%-ot és a vagyontárgy forgalmi értéke az 5 millió forintot nem haladja meg, a Tulajdonosi Bizottság dönt.”

38. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az üzleti vagyonnak a tulajdonjogát nem érintő hasznosításáról 50 millió forintot meg nem haladó értékű vagyontárgy esetében a Tulajdonosi Bizottság dönt. 50 millió forint értékhatárt meghaladóan a Képviselő-testület határoz.”

39. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Az e rendelet szerint üzleti vagyonnak minősülő vagyontárgy megszerzéséről – ide nem értve az ingyenes megszerzés esetét – és megterheléséről 50 millió forintot meg nem haladó értékű vagyontárgy esetében, továbbá az önkormányzati vagyon vagyonkezelésbe adásáról a Tulajdonosi Bizottság dönt. 50 millió forint értékhatárt meghaladóan a Képviselő-testület határoz.”

40. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés „Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság szövegrész helyébe a „Tulajdonosi Bizottság” szöveg lép.

41. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés i) pontjában a „Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság szövegrész helyébe a „Tulajdonosi Bizottság” szöveg lép.

42. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdésében a „Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság szövegrész helyébe a „Tulajdonosi Bizottság” szöveg lép.

43. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdésében a „Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság szövegrész helyébe a „Tulajdonosi Bizottság” szöveg lép.

44. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 16/1994. (V. 13.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A versenyeztetés részletes eljárási szabályait a Gazdasági és Jogi Bizottság állapítja meg.”

45. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A személyi térítési díj elengedéséről a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt.”

46. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az intézményvezető saját hatáskörben hozott döntései ellen az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsághoz lehet fordulni.”

47. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. § (1) és (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester:

a) eseti települési támogatás,

b) időszaki támogatás,

c) oltási támogatás,

d) köztemetés,

e) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,

f) szociális kártya keretében nyújtott élelmiszertámogatás,

g) gyógyszertámogatás,

d) lakásfenntartási támogatás,

f) temetési támogatás,

g) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, valamint

h) köztemetés

megállapításáról jogosult dönteni.

(2) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság:

a) szociális tanulmányi ösztöndíj,

b) születési támogatás,

c) iskolakezdési támogatás,

d) személyi térítési díj elengedése,

e) adósságkezelési támogatás,

f) mosható nadrágpelenka támogatás

g) krízistámogatás,

h) lakás-helyreállítási támogatás, valamint

i) kedvezményes üdülés részvétel feltételei, turnusbeosztás, üdülési díj

megállapításáról jogosult dönteni.”

48. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 20. § (6) bekezdésében a „A szerződést a támogatásban részesülővel – a Népjóléti Bizottság döntését követően - a polgármester köti meg.” szövegrész helyébe az „A szociális kölcsön szerződés megkötése mellett vehető igénybe. A szerződés megkötéséről a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt.” szöveg lép.

49. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. § (5) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) A polgármester, illetve a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a szociális juttatás megállapításáról szóló határozatban előírhatja a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának igazolását. Ha a segélyezett személy a rendeltetésszerű felhasználást nem tudja igazolni, vele szemben az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőkre vonatkozó, a Szociális törvény 17. §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

50. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdésében a „A Képviselő-testület a Népjóléti Bizottság javaslata alapján” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

51. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

52. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

53. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

54. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

55. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 20. § (8) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

56. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 43. § (2) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

57. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 44. § (5) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

58. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 52. § (3) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.

59. A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 55. § (10) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szöveg lép.


3. § Hatályát veszti:

a) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése,

b) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése a)-c) pontja,

c) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése,

d) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése,

e) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése,

f) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése,

g) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés a) pontja,

h) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által nyújtható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés b) pontja,

i) a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2. § (5) bekezdése,

j) A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. § (3) és (4) bekezdése.



4. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon a hatályát veszti.


Budapest, 2019. december 12.




Váradiné Naszályi Márta

polgármester




dr. Tarjányi Tamás

jegyző




ZÁRADÉK: A rendelet kihirdetése 2019. december 16-án megtörtént.

                                                                                                                    dr. Tarjányi Tamás

                                                                                                                                  jegyző




1. melléklet a 16/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelethez

„2. melléklet a 12/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

A POLGÁRMESTERRE ÁTRUHÁZOTT FELADAT- ÉS HATÁSKÖRÖK

1. A polgármesterre átruházott önkormányzati hatáskörök:

1.1. átadja a képviselő-testület által odaítélt kitüntetést (Budavári helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 10/2018. (V. 25.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdés),

1.2. A jogosult erre irányuló kérelme alapján engedélyezi a közterület-használati díj részletekben történő megfizetését. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 12. § (7) bekezdés),

1.3. A Képviselő-testület a közterület rendeltetésétől eltérő használatához való hozzájárulás iránti kérelem tárgyában a polgármesterre ruházza át a döntési jogkörét a három hónapot meg nem haladó közterület-használat ügyében. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés),

1.4. érdemi vizsgálat nélkül elutasítja azt a védelem alá helyezési kérelmet, amely az erre vonatkozó felhívás ellenére is hiányosan került benyújtásra (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről 6. § (6) bekezdés),

1.5. kötelezi az ingatlan tulajdonosát a településképi követelmények teljesülése érdekében az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről 30. § (2) bekezdés),

1.6. a településképi követelmények megszegése, valamint a településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén önkormányzati településképi bírságot szab ki (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről 31. § (1) bekezdés),

1.7. A lakossági fórumot a polgármester hívja össze úgy, hogy azt megelőzően legalább 8 nappal korábban az elkészült tervezeteket a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, a helyi lapban és az önkormányzati honlapon meg kell jeleníteni. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (5) bekezdés),

1.8. Ha e rendelet a lakások és a helyiségek bérbeadásával kapcsolatos tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlójaként nem az Önkormányzat Képviselő-testületét vagy annak bizottságát jelöli, akkor a tulajdonosi, bérbeadó jogok és kötelezettségek a Polgármestert (a továbbiakban: bérbeadó) illetik, illetve terhelik. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés)


1.9. A támogatás vonatkozásában döntéshozó: alapítványi kérelem esetén kizárólagos hatáskörben az önkormányzat Képviselő-testülete, pályázatok esetében az önkormányzat Képviselő-testülete vagy az illetékes bizottság, minden más esetben a Polgármester jogosult dönteni. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által államháztartáson kívüli forrás átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 13/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés),

1.10. dönt az alábbi szociális ügyekben:

1.10.1. eseti települési támogatás,

1.10.2. időszaki támogatás,

1.10.3. oltási támogatás,

1.10.4. köztemetés,

1.10.5. rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,

1.10.6. szociális kártya keretében nyújtott élelmiszertámogatás,

1.10.7. gyógyszertámogatás,

1.10.8. lakásfenntartási támogatás,

1.10.9. temetési támogatás,

1.10.10. rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, valamint

1.10.11. köztemetés

(Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdés),

1.11. Államháztartáson kívüli forrás költségvetési szerv részére történő átvételéről, amennyiben annak átvétele az önkormányzat vagy a költségvetési szerv számára többlet pénzügyi kötelezettségvállalást jelent 1 000 eFt többlet pénzügyi kötelezettségvállalási értékhatárig a polgármester dönt. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által államháztartáson kívüli forrás átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 13/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés),

1.12. kiadja a lakossági behajtási hozzájárulást, a lakossági behajtási-várakozási hozzájárulást, gazdálkodói behajtási-várakozási hozzájárulást, egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulásokat, lakossági várakozási hozzájárulást, gazdálkodói várakozási hozzájárulást, egészségügyi várakozási hozzájárulást (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról szóló 24/2011. (X. 28.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés),

1.13. a polgármester hatáskörébe tartozik a társaság egy évet meg nem haladó időtartamra megválasztandó vezető tisztségviselőjének kinevezése (megbízása), továbbá a társaság vezető tisztségviselőjének visszahívása, díjazásának megállapítása. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés),

1.14. Természetes és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel szemben fennálló, behajthatatlannak nem minősülő követelésről való teljes vagy részbeni lemondásra csak abban az esetben van lehetőség, ha a követelés teljesítése valamilyen okból már nem áll az Önkormányzat érdekében. A követelés elengedésére (tőke + kamat) vagy mérséklésére 1.000.000,-Ft értékhatárig a polgármester jogosult. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdés a) pont)

1.15. Természetes és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tartozása részletekben történő megfizetésének engedélyezésére (tőke+kamat) 1.000.000,- Ft értékhatár alatt, legfeljebb 24 hónap törlesztési időtartamra vagy 3.000.000,- Ft értékhatár alatt, legfeljebb 12 hónapra a Polgármester jogosult. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 23. § (2) bekezdés a) pont),


1.16. megállapodást köt a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal a technikai feltételek biztosításáról és gazdálkodási feladataik ellátására,

1.17. gondoskodik a vagyonkezelésbe adott vagyontárgyak évenkénti ellenőrzéséről, vizsgálja a vagyonkezelőt megillető jogok gyakorlását, annak szabályszerűségét, célszerűségét,

1.18. az önkormányzat közbeszerzései tekintetében a közbeszerzésekről szóló törvény alapján gyakorolja az önkormányzat, mint ajánlatkérő jogait és kötelezettségeit,

1.19. nyilatkozik a külföldiek ingatlanszerzése kapcsán felmerülő önkormányzati érdeksérelem tárgyában,

1.20. a koncesszióról szóló törvényben az önkormányzat számára biztosított hatáskörben eljárva:

1.20.1. aláírja a koncessziós szerződést,

1.20.2. felmondja a koncessziós szerződést, ha a szerződést aláíró másik fél az aláírástól számított 90 napon belül saját részvételével belföldi székhelyű gazdasági társaságot nem alapít,

1.20.3. felmondja a koncessziós szerződést az önkormányzat nevében, ha a koncessziós társaság a koncessziós szerződés megkötéséről, illetőleg a hatósági engedély visszavonásáról rendelkező, valamint a tevékenység gyakorlását megtiltó határozat közlésétől számított 6 hónapon belül nem válik a tevékenység gyakorlására jogosulttá,

1.20.4. az önkormányzati törzsvagyonhoz tartozó egyes - a szerződésben meghatározott - vagyontárgyak birtoklásának, használatának és hasznai szedésének jogát átengedi a koncessziós szerződés időtartama alatt,

1.20.5. igazolja - a nevében eljáró szerve útján - az önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyak rendeltetésszerű állapotban történt átvételét a koncessziós társaság megszüntetése esetén,

1.21. ellátja az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak önkormányzatok tulajdonába adásáról szóló törvényben biztosított,  az önkormányzat hatáskörébe tartozó feladatokat,

1.22. kiírja a népjóléti ágazathoz tartozó intézmények magasabb vezetői beosztás pályázatát, ellátja a munkáltatói jogkör gyakorlásából eredő feladatokat,

1.23. gyakorolja a közúti közlekedésről szóló törvényben a helyi önkormányzat képviselő-testületének közútkezelői feladatát.”



2. melléklet a 16/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelethez

„3. melléklet a 12/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

A BIZOTTSÁGOKRA ÁTRUHÁZOTT FELADAT- ÉS HATÁSKÖRÖK


1. A Gazdasági és Jogi Bizottságra átruházott önkormányzati hatáskörök:

1.1. A határidő módosításának az engedélyezéséről a Gazdasági és Jogi Bizottság dönt. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által államháztartáson kívüli forrás átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 13/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés)

1.2. Az államháztartáson kívüli forrás önkormányzat részére történő átvételéről a Gazdasági és Jogi Bizottság dönt, amennyiben annak átvétele az önkormányzat számára többlet pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által államháztartáson kívüli forrás átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 13/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés)

1.3. A továbbutalandó, államháztartáson kívülről származó támogatások átvételéről a Gazdasági és Jogi Bizottság dönt. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által államháztartáson kívüli forrás átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 13/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdés)

1.4. A versenyeztetés részletes eljárási szabályait a Gazdasági és Jogi Bizottság állapítja meg. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 16/1994. (V. 13.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés)

1.5. A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Gazdasági és Jogi Bizottság gyakorolja. Az átmenetileg szabad pénzeszközöket kamatozó betétben, vagy állampapírban kell elhelyezni. A betétlekötésekre és az állampapír vásárlásokra a Gazdasági és Jogi döntése alapján kerülhet sor (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés)

1.6. A támogatás előzetes véleményezésére a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, a támogatás elbírálására a Képviselő-testület Gazdasági és Jogi Bizottsága jogosult. (az Önkormányzat által nyújtható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 14. § (6) bekezdés)

1.7. Természetes és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tartozása részletekben történő megfizetésének engedélyezésére (tőke+kamat) 3.000.000,- Ft értékhatár alatt, legfeljebb 36 hónap törlesztési időtartamra vagy 3.000.000,- Ft és 5.000.000,-Ft értékhatár között, 12 hónapra a Gazdasági és Jogi Bizottság jogosult (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 23. § (2) bekezdés a) pont második alpont)

1.8. Dönt az ágazati pénzmaradvány felhasználásáról.




2. A Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságra átruházott önkormányzati hatáskörök:


2.1. A személyi térítési díj elengedéséről a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdés),

2.2. Az intézményvezető saját hatáskörben hozott döntései ellen az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsághoz lehet fordulni. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés),

2.3. dönt az alábbi szociális ügyekben:

2.3.1. szociális tanulmányi ösztöndíj,

2.3.2. születési támogatás,

2.3.3. iskolakezdési támogatás,

2.3.4. személyi térítési díj elengedése,

2.3.5. adósságkezelési támogatás,

2.3.6. mosható nadrágpelenka támogatás

2.3.7. krízistámogatás,

2.3.8. lakás-helyreállítási támogatás, valamint

2.3.9. kedvezményes üdülés részvétel feltételei, turnusbeosztás, üdülési díj

(Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdés),

2.4. A szociális kölcsön szerződés megkötése mellett vehető igénybe. A szerződés megkötéséről a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 20. § (6) bekezdés),

2.5. A fiatal házasok első lakáshoz jutásának helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról a 15. § (2) bekezdésében jelölt kérelem és dokumentumok alapján a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság köt megállapodást a kérelmezővel. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdés b) pont),

2.6. a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság méltányosságot gyakorolhat az alábbi ellátások megállapításában:

2.6.1. szociális kártya keretében nyújtott élelmiszertámogatás,

2.6.2. gyógyszer-támogatási segély,

2.6.3. adósságkezelési támogatás,

2.6.4. lakás-helyreállítási támogatás,

2.6.5. eseti települési támogatás,

2.6.6. temetési segély,

2.6.7. rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,

(a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés),

2.7. A krízistámogatás megállapításáról a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság határoz, amennyiben kérelmező saját és családtagjai jövedelmének egy főre jutó átlaga meghaladja a 17. § (1) bekezdése szerinti jövedelmi értékhatárt és rendkívüli élethelyzete azt indokolja. Az így megállapított segély évenkénti mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát. (a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés),

2.8. A Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a krízistámogatást szociális kölcsön formájában is nyújthatja, ha a kérelmező

2.8.1. elemi vagy bűncselekményből származó káresemény károsultja, és a kár vonatkozásában biztosítással nem rendelkezik,

2.8.2. orvosi segédeszközt kíván vásárolni,

2.8.3. rendkívüli élethelyzetbe (például kórházi ellátás, súlyos betegség) került.

(a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés),

2.9. A kölcsön formájában nyújtott krízistámogatás törlesztésének szüneteltetéséről, a támogatás még vissza nem térített összegének részben vagy egészben történő elengedése iránti kérelemről a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt. (a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 20. § (8) bekezdés)

2.10. Indokolt esetben a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság javaslata alapján önkormányzati tulajdonú lakás esetén a karbantartási munkálatokat a GAMESZ is elvégezheti. Ebben az esetben a támogatás összege közvetlenül a GAMESZ részére kerül átutalásra. (a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 43. § (2) bekezdés),

2.11. Az önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmények Szervezeti és Működési Szabályzatát, Szakmai programját a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság hagyja jóvá. (a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 52. § (3) bekezdés),

2.12. A szülő, törvényes képviselő kérelmére különös méltánylást érdemlő esetben a (9) bekezdés b) pontjában részletezett ok fennállása esetén a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a Gyermekjóléti Szolgálat javaslata alapján a bölcsődei ellátást továbbra is biztosíthatja azon gyermek számára, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy akinek a szülője, gondozója szociális helyzete miatt a gyermek napközbeni ellátásáról más módon nem tud gondoskodni. (a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 55. § (10) bekezdés),

2.13. A helyi támogatásról - a fiatal házasok első lakáshoz jutásának helyi támogatását kivéve - a kérelem benyújtását követő harminc napon belül a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt a rendelkezésére álló adatok, dokumentumok és a kijelölt bizottsági tagok által elkészített helyszíni környezettanulmány alapján. A Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság az elbírálás határidejét egy ízben 30 nappal meghosszabbíthatja (a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdés a) pont),

2.14. a helyi támogatás visszafizetésére legalább öt évet kell, de legfeljebb tizenöt évet lehet biztosítani. A futamidő tekintetében a bizottság határoz, a kérelmező szociális helyzete alapján, figyelemmel az így kialakítható egyenlő havi törlesztő részletek nagyságára (a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdés a) pont),

2.15. a Képviselő-testület a Bizottság javaslatára a helyi támogatás visszafizetését részben vagy egészben elengedheti a pénzügyileg tartósan ellehetetlenült kérelmezőnek, illetve családnak, ha önhibáján kívül került olyan helyzetbe, hogy nem képes a lakás vásárlásával összefüggő pénzintézeti hitelek és az önkormányzati támogatás havi törlesztő részleteinek a megfizetésére (a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 23. § (3) bekezdés),

2.16. A rendelet hatálybalépése előtt nyújtott támogatások visszafizetésére továbbra is a támogatás nyújtásakor hatályban volt jogszabályok az irányadók azzal, hogy a támogatás havi törlesztőrészletét a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság hozzájárulása alapján lehet mérsékelni, ha a kérelmező nem képes a lakás vásárlásával összefüggő önkormányzati támogatáskorábban megállapított havi törlesztő-részletének megfizetésére. (a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdés),

2.17. elbírálja a lakbér támogatás iránti kérelmet,

2.18. elrendeli a jogosulatlanul felvett átmeneti segély, gyógyszer-támogatási segély, születési támogatás, beiskolázási segély, szociális tanulmányi ösztöndíj, temetési segély, továbbá a jogosulatlanul igénybe vett természetbeni szociális ellátás visszaszolgáltatását, illetve pénzbeli megtérítését, a megfizetésre indokolt esetben részletfizetést engedélyez,

2.19. megszünteti az önkormányzat által fenntartott intézményben fennálló jogviszonyt, ha az intézményi elhelyezés feltételei már nem állnak fenn, vagy a jogosultat másik intézménybe kell elhelyezni, vagy ha a jogosult a házirendet súlyosan megsérti, illetve ha az ellátás az igényelt formában nem biztosítható,

2.20. dönt a külön eljárás keretében biztosítható személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok megszüntetéséről, módosításáról,

2.21. dönt a személyi térítési díj összegéről, az Önkormányzat által fenntartott intézmény – szociális étkeztetés, idősek klubja és bölcsődei ellátás – esetében, ha a jogosult a térítési díj összegét vitatja vagy annak csökkentését, elengedését kéri,

2.22. dönt személyi térítési díj felemeléséről, maximum az intézményi térítési díj összegéig,

2.23. dönt a házi segítségnyújtás ellátás esetében, ha a jogosult a térítési díj összegének elengedését kéri,

2.24. megállapítja az adósságkezelési támogatás jogosultságát és dönt a segély mértékéről,

2.25. dönt a helyi támogatás visszafizetésének szüneteltetéséről, részbeni vagy teljes elengedéséről, illetve a törlesztőrészlet csökkentéséről,

2.26. a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt a pályázati sajáterő biztosításáról működési, illetve fejlesztési célú pályázatok esetében, 5 millió forint felett.



3. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságra
átruházott önkormányzati hatáskörök:


3.1. A Képviselő-testület a közterület rendeltetésétől eltérő használatához való hozzájárulás iránti kérelem tárgyában a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságra ruházza át a döntési jogkörét a három hónapot meghaladó, de egy éves időtartamot meg nem haladó közterület-használat ügyében. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés),

3.2. Olyan közterület-használat esetén, ahol az igénybevett területet, az ott levő növényállományt, az épített környezetet a tervezett használat károsíthatja, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság óvadékfizetési kötelezettséget állapíthat meg a használó terhére. Az óvadék mértéke a közterület használója részére megállapított közterület használati díj háromszorosáig terjedhet, de annak összege legalább 60 000 Ft. Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 6 § (12) bekezdés

3.3. A díj mérséklése vagy díj elengedése kérdésében a Városfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság dönt (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdés),

3.4. A pályázati kiírás feltételeit a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság határozza meg, amelynek keretében kijelöli a kerület területén pályáztatással használatba adható közterületet, az ott folytatható tevékenységeket és meghatározza a közterület-használattal összefüggő egyedi feltételeket. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés),

3.5. A pályázat eredményéről a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a bontás időpontjától számított 30 napon belül dönt. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2018. (IV. 13.) önkormányzati rendelet 19. § (5) bekezdés),


3.6. A kerületi védelem alá helyezést vagy annak megszüntetését kezdeményezheti bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsághoz benyújtott javaslattal. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről 6. § (1) bekezdés),


3.7. A pályázatot a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság írja ki. A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a pályázaton való részvétel feltételeit és módját, valamint a pályázatok elbírálásának szabályait. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a társasházak felújítási hitelfelvételének támogatásáról szóló 12/2005. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdés),


3.8. Amennyiben a támogatott az építést, korszerűsítést a rendelkezésre álló határidőn belül nem tudja befejezni, egy ízben a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság engedélyezheti számára a határidőnek legfeljebb egy évvel, illetve hat hónappal történő meghosszabbítását. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a fiatal házasok első lakáshoz jutásának, valamint a lakás építésének, vásárlásának és korszerűsítésének helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról szóló 6/1997. (III. 17.) önkormányzati rendelet 12. § (4) bekezdés),


3.9. Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a polgármester a főépítész szakmai javaslata figyelembevételével a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) elé terjeszti. A Képviselő-testületének átruházott hatáskörében a Bizottság dönt az a vélemények elfogadásáról és el nem fogadásáról. A vélemény el nem fogadása esetén a döntést a Bizottságnak indokolnia kell. (a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 6/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés),

3.10. Az ebek futtatására lehetőséget biztosító terület (a továbbiakban: kutyafuttató) kijelöléséről a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság dönt. (a közösségi együttélés alapvető szabályairól valamint ezek megsértésének és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 15/2013 (V. 31.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés),


3.11. A pályázatot a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság évente két alkalommal bírálja el. (az Önkormányzat által nyújtható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés a) pont),


3.12. megállapítja a Környezetvédelmi Alap éves felhasználási tervét, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság állásfoglalásának ismeretében.



4. A Tulajdonosi Bizottságra
átruházott önkormányzati hatáskörök:

4.1. A forgalomképtelen vagyonnak a tulajdonjogát nem érintő hasznosítása a Tulajdonosi Bizottság feladatkörébe tartozik. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés),

4.2. A 4. §-ban meghatározott korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak megterheléséről, bérleti vagy a használati jogának átengedéséről - a (3) bekezdésben és a 18.§-ban foglalt kivétellel - 20 millió forint értékhatárig a Tulajdonosi Bizottság, ezen értékhatár felett a Képviselő-testület határoz. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdés),

4.3. A 4. § b) pontjában valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény 5. § (5) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyontárgyak tulajdonjogát nem érintő hasznosítása a Tulajdonosi Bizottság feladatkörébe tartozik. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdés),

4.4. A társaság legfőbb szervének az (1) bekezdésben fel nem sorolt egyéb, törvény vagy az alapító okirat (alapszabály) által hatáskörébe tartozó jogait a Tulajdonosi Bizottság gyakorolja kivéve a társaság egy évet meg nem haladó időtartamra megválasztandó vezető tisztségviselőjének kinevezését (megbízását), továbbá a társaság vezető tisztségviselőjének visszahívását, díjazásának megállapítását, amely a polgármester hatáskörébe tartozik. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés),

4.5. Az önkormányzati üzleti vagyon elidegenítése, gazdasági társaságba apportként történő bevitele tekintetében a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott tartósan önkormányzati tulajdonban lévő üzleti vagyon esetében a Képviselő-testület határoz. A rendelet 1. számú mellékletében meghatározott szabadon felhasználható üzleti vagyonnak minősülő, társasházi közös tulajdon esetében az Önkormányzat tulajdoni hányada a 10%-ot és a vagyontárgy forgalmi értéke az 5 millió forintot nem haladja meg, a Tulajdonosi Bizottság dönt. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés c) pont),

4.6. Az üzleti vagyonnak a tulajdonjogát nem érintő hasznosításáról 50 millió forintot meg nem haladó értékű vagyontárgy esetében a Tulajdonosi Bizottság dönt. 50 millió forint értékhatárt meghaladóan a Képviselő-testület határoz. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (2) bekezdés),

4.7. Az e rendelet szerint üzleti vagyonnak minősülő vagyontárgy megszerzéséről – ide nem értve az ingyenes megszerzés esetét – és megterheléséről 50 millió forintot meg nem haladó értékű vagyontárgy esetében, továbbá az önkormányzati vagyon vagyonkezelésbe adásáról a Tulajdonosi Bizottság dönt. 50 millió forint értékhatárt meghaladóan a Képviselő-testület határoz. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (3) bekezdés),

4.8. a lakás- és helyiség bérbeadásokkal összefüggésben gyakorolja az önkormányzat hatáskörét,

4.9. az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésével összefüggésben:

4.9.1. hozzájárul a lakás elidegenítésre való kijelöléséhez, ha a lakás bérlőjét az önkormányzat vagy jogelődje jelölte ki,

4.9.2. kezdeményezi a lakás elidegenítésre való kijelölését,

4.9.3. üres lakás értékesítése esetén megállapítja a versenyeztetés szabályait,

4.9.4. kezdeményezi a helyiség elidegenítésre való kijelölését,

4.9.5. megállapítja az üres helyiségpályázatok részletes szabályait,

4.9. A helyiség bérbeadására azzal köthető bérleti szerződés aki a Tulajdonosi Bizottság döntése alapján versenyeztetés nélkül bérleti jogot kapott. (az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 66. § (1) bekezdés f) pont),

4.10. A Tulajdonosi Bizottság jelöli ki a szociális bérletként bérbe adható lakásokat. (az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdés),

4.11. A pályázatot a Tulajdonosi Bizottság írja ki. (az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdés),

4.12. Lakás nem lakás céljára történő bérbeadásáról - a bérlő, illetve a bérlőtársak kérelmére - a Tulajdonosi Bizottság dönt. (az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 59. § (4) bekezdés),

4.13. A tartósan önkormányzati tulajdonban lévő üzleti vagyon körébe vont, az elidegenítési körből kivett, külön tételesen felsorolt, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonba tartozó helyiségek bérbeadásáról a Képviselő-testület, más helyiségek bérbeadásáról a Tulajdonosi Bizottság (a továbbiakban együttesen: Bérbeadói jogok gyakorlója) dönt. (az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 63. § (2) bekezdés),

4.14. A Tulajdonosi Bizottság pályázat kiírása nélkül, egyedi elbírálás alapján dönthet a helyiségnek határozott - egy évnél nem hosszabb – időre történő bérbeadásáról. (az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet 66. § (1) bekezdés f) pont 68. § (2) bekezdés),

4.15. Ha e rendelet másként nem rendelkezik, a vagyongazdálkodással kapcsolatos tulajdonosi döntéseket a jegyző útján a Polgármesteri Hivatal készíti elő és terjeszti a Tulajdonosi Bizottság elé és gondoskodik szükség szerint az előterjesztés szakmai koordinációjáról a (4)-(6) bekezdésben foglaltak szerint. (az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdés),

4.16. A forgalomképtelen vagyonnak a tulajdonjogát nem érintő hasznosítása, - az SZMSZ szerint illetékes szakmai bizottság véleményének előzetes kikérését követően - a polgármester feladatkörébe tartozik. (az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés).



5. Az Idegenforgalmi Bizottságra átruházott önkormányzati hatáskörök

5.1. Az R. 13. § (2) bekezdése szerint az Idegenforgalmi Bizottság - egyedi kérelem alapján - méltányosságból lakossági hozzájárulást adhat. (Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról szóló 24/2011. (X. 28.) önkormányzati rendelet 4. §),

5.2. A kérelmet az Idegenforgalmi Bizottság bírálja el. (Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének a parkolóhely-létesítési kötelezettségről szóló 9/2005. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés).”