Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019 . (XI.28.) önkormányzati rendelete

a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásainak intézményi térítési díjáról szóló 14/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 01. 01

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) b) pontjában és Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodásában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § d) pontjában meghatározott véleményező jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. § A Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásainak intézményi térítési díjáról szóló 14/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2. §- a helyébe a következő rendelkezések lépnek: 


„2. § E rendelet alkalmazásában:

régi épület: az 5310 Kisújszállás, Téglagyár utca 10. szám alatti ingatlan keleti határán álló egyszintes épület, amely utcai frontján az utcai parkolók helyezkednek el, továbbá a Téglagyár utca 10. szám alatti emeletes, lapos tetős épület;

pavilon épület: az 5310 Kisújszállás, Téglagyár utca 10. szám alatt található többszintes, lifttel ellátott épület

átriumos épület: az 5310 Kisújszállás, Téglagyár utca 10. szám alatti ingatlan déli részén elhelyezkedő jurta alakú, földszintes épületet.


2. § A rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek: 

„3. § (1) Az alapellátás keretén belül nyújtott szociális étkeztetés intézményi térítési díja ellátottanként és naponta:

a) az 5310 Kisújszállás, Kálvin utca 9. szám és az 5310 Kisújszállás, Vásár utca 3. szám alatti telephelyen: ebéd: 366 Ft.

b) az 5310 Kisújszállás, Kálvin utca 13. szám alatti telephelyen:

ba) reggeli: 153 Ft;

bb) ebéd: 366 Ft;

bc) vacsora: 153 Ft.

(2) Az alapellátás keretén belül nyújtott szociális étkeztetés kiszállításának intézményi térítési díja háztartásonként, naponta: 47 Ft.”


3. § A rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 

„ (5) Az idősek bentlakásos ellátásának intézményi térítési díja:

 a) Idősek bentlakásos ellátásának épületek szerinti térítési díja:

 aa) régi épületekben: 2 700 Ft/fő/nap, 81 000 Ft/fő/hó;

 ab) pavilon épületben: 2 760 Ft/fő/nap, 82 800Ft/fő/hó;

 ac) átriumos épületben: 2 900 Ft/fő/nap, 87 000 Ft/fő/hó

b) Az idősek bentlakásos ellátása esetén az intézményi térítési díj a következő élelmezésre fordított költségeket tartalmazza:

ba) reggeli: 212 Ft/fő/nap;

bb) ebéd: 498 Ft/fő/nap;

bc) vacsora: 212 Ft/fő/nap.”


4. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivételével 2020. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet 3. §-a 2020. április 1-jén lép hatályba.



Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2019. november 28.




Dr. Varga Zsolt

jegyző





Általános indoklás
 
A rendelet módosítását indokolja az étkezési alapanyagárak növekedése, valamint a szociális otthon területén végzett és még az idén átadásra kerülő felújítás, beruházás, ami az ellátás színvonalát emeli. Éppen a beruházásra való tekintettel a bentlakásos ellátás térítési díja 2019-ben nem nőtt, hanem a kevésbé kedvező ellátási körülmények miatt kedvezményt biztosított a képviselő-testület.
 
Részletes indoklás
 
1. §
A szociális otthon területén végzett felújítások miatt háromféle összegben kerül meghatározásra a napi és havi ellátási díj, az eddigi kettővel szemben. A díjtételek alkalmazásához szükséges az értelmező rendelkezésekben meghatározni, hogy melyik díjtétel melyik épületre vonatkozik.

2. §
Az étkezési térítési díjak változtatásánál az alapanyagnorma összegét, valamint az állami normatíva mértékét vettük figyelembe, törekedve a lehető legkisebb díjemelésre, és vizsgálva a Baptista Szeretetszolgálat által biztosított étkeztetés díját is a megfelelő ellátotti létszám megtartása érdekében.

3. §
Szükséges és indokolt a bentlakásos ellátás térítési díját emelni, az általános indoklásban foglaltak alapján. A díj mértékének kialakítása során figyelembe kell venni az ellátottak és családtagjaik anyagi terhelhetőségét és a fokozatosság elvét is. Lényegében a kedvezmények megszűnésével, valamint a hatályos díjak emelésével két lépcsőben valósítható meg az emelés, ami a rendelet 3. §-ának hatálybalépését is érinti.

4. §
A rendeletben megállapított díjak a bentlakásos ellátás kivételével 2020. január 1-jétől alkalmazhatóak, míg a bentlakásos ellátás térítési díjai 2020. április 1-jétől emelkednek.