Vámosszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2019 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 12. 31

Vámosszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2019 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2020.01.01.

Vámosszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. §- ban kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (3) bekezdés a)-f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Építményadó

1. § Az alcím alkalmazása során:

1. Súlyos mozgáskorlátozott személy: aki a súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek rendszeréről szóló jogszabályban meghatározott állapota miatt súlyos mozgáskorlátozottnak minősül, és ezt a tényt az ott meghatározott orvosi szakvélemény igazolja.

2. Üzleti célt szolgáló építmény: olyan épület, épületrész, amit a magánszemély, vállalkozó vagy vállalkozás bevétel-, nyereség-, jövedelemszerzése érdekében használ, vagy ezzel kapcsolatosan költséget számol el.

3. Életvitelszerű lakóhely: magánszemély számára az a lakóingatlan szolgál ténylegesen, életvitelszerűen lakóhelyéül, ahonnan az életét szervezi munkavégzés esetén rendszeresen innen indul munkába vagy ide tér haza és ahol a magánszemély az életviteléhez szükséges tevékenységeket – úgymint étkezés, főzés, mosás – legjellemzőbben folytatja, amely a családi élete helyszínéül szolgál, amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe.

4. Reklámhordozó: a településkép védelméről szóló törvényben meghatározott eszköz, berendezés, vagy létesítmény.

5. Lakás: a Htv. 52. § 8. pontjában meghatározott ingatlan.

2. § (1) Az adó alapja az épület, építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó mértéke 600 Ft/m2/év

3. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban Htv.) 13. § - ban foglaltakon kívül mentes az adó alól:

a) a szerzői jogdíjas tevékenységet folytató hivatásos művész tulajdonában lévő műterem,

b) az az épület, építmény, amely után a magánszemélyek kommunális adójáról szóló alcím alapján kell helyi adót fizetni,

c) annak a vállalkozónak a tulajdonában álló építmény, akinek/amelynek a Htv. 39/C. § (2) bekezdése szerint számított vállalkozási szintű adóalapja meghaladja az ötszáz-ezer forintot.

2. Helyi iparűzési adó

4. § Az alcím alkalmazása során: háziorvos, védőnő vállalkozó a Htv. értelmező rendelkezése szerinti háziorvos, védőnő vállalkozó.

5. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. szerinti adóalap 1,4 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. 37. § (2) bekezdése szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 5000 forint.

6. § Mentes az adó megfizetése alól az a háziorvos, védőnő vállalkozó, vagy vállalkozás akinek, vagy amelynek vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

3. Magánszemélyek kommunális adója

7. § Az adókötelezettségre a Htv. 24. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § Az adó évi mértéke 7.000.- Ft./év

Az adó alapja az egy helyrajzi számot képező ingatlan, beleértve a zártkerti ingatlant is.

9. § (1) Mentesül az adó megfizetése alól, aki az év első napján jogerős határozat alapján:

a) időskorúak járadékában, vagy

b) az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban, vagy

c) akinek gyermeke rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,

d) a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy gépjármű tárolására használt gépjárműtároló, amennyiben a súlyos mozgáskorlátozott személy, vagy az őt rendszeresen szállító, vele legalább egy éve közös háztartásban élő- a Ptk. szerinti – közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek, mint adóalanynak tulajdonában áll.

(2) Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól az az építmény vagy telek, amely után az építményadóról szóló alcím, illetve telekadóról szóló alcím alapján kell helyi adót fizetni.

(3) Mentesül az adó megfizetése alól:

a) a 65 év feletti, egyedül élő személy a lakcímnyilvántartás szerinti, életvitelszerűen lakhelyéül szolgáló lakása után,

b) az az adóalany, aki a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. tv. 11. § (1) bekezdés e) vagy f) pontja alapján a vele egy háztartásban élő 3 gyermek után részesül családi pótlékban; vagy nevelőszülőként, vagy hivatásos nevelőszülőként legalább 3 gyermek után részesül családi pótlékban.

10. § Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól a komfort nélküli lakás, illetve a 8 m2-t meg nem haladó tárolóként nyilvántartott ingatlan.

11. § (1) Az adómentesség és az adókedvezmény több lakástulajdon, bérlemény, haszonélvezeti jog esetében egyetlen lakás után sem illeti meg az adóalanyt.

(2) Az adómentesség vagy kedvezmény nem illeti meg azt az adóalanyt, aki az adóköteles ingatlant üzleti célra hasznosítja.

12. § Az adómentességet és az adókedvezményt az arra való jogosultság megnyíltát követő évtől kell engedélyezni, vagy a megszűnését követő évtől kell megszüntetni.

13. § (1) Az adókedvezmény vagy mentesség megállapítása iránti kérelmet kell benyújtani.

5. Telekadó

14. § Az alcím alkalmazása során:

1. Telek a Htv. 52. § 16. pontjában meghatározott földterület.

2. Épület a Htv. 52. § 5-6. pontjában meghatározott épület vagy épületrész.

3. Kommunális beruházás a Htv. 52. § 18. pontjában meghatározott beruházás

4. Főépítmény az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben meghatározott főépítmény.

5. Igazoltan tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll az 1 hektár feletti alapterületű, az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett terület, ha ezt az adózó haszonbérleti szerződéssel, vagy a mezőgazdasági feladatokat ellátó területi államigazgatási szerv által kiállított igazolással igazolja.

6. Üzleti célt szolgáló telek: olyan telek, amit a magánszemély, vállalkozó vagy vállalkozás bevétel-, nyereség-, jövedelemszerzése érdekében használ, vagy ezzel kapcsolatosan költséget számol el, ideértve az ingatlan bérbeadását is.

7. Mezőgazdasági művelés alatt álló telek: az az ingatlan, amelynek a teljes területét az adóalany a naptári év egészében szántó, szőlő, kert vagy gyümölcsös művelési ágnak megfelelően műveli.

15. § (1) Az adó alapja a telek épülettel, építménnyel nem fedett, négyzetméterben számított területe.

(2) Az adó mértéke:60 Ft./m2/év

a) épülethez, az épületnek nem minősülő építményhez, nyomvonal jellegű létesítményekhez tartozó - jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított - védő (biztonsági) terület és véderdő esetében 0 Ft/m2/év,

b) a HÉSZ szerinti közpark és zöldterület besorolású telek esetében 0 Ft/m2/év,

c) az igazoltan tényleges mezőgazdasági művelés alatt álló, 1 hektár feletti alapterületű, az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területként nyilvántartott belterületi telek esetében: 0 Ft/m2/év,

d) magánút esetében 0 Ft/m2/év.

16. § (1) Mentes az adó megfizetése alól az a telekkel rendelkező magánszemély adóalany, akinek a magánszemélyek kommunális adójáról szóló alcím alapján kell helyi adót fizetni.

(2) Mentes a telekadó alól:

a) a Helyi Építési Szabályzat szerint beépítésre szánt területen lévő telek, melynek geometriai alakja épület elhelyezését nem teszi lehetővé,

b) az a telek, melynek közterülettel vagy magánúttal közös határvonala az ingatlan-nyilvántartási térkép alapján a 3,00 métert nem éri el,

c) az a telek, melynek területét közművezeték vagy közműtárgy védőtávolsága oly módon érinti, hogy arra épület nem helyezhető el,

d) annak a vállalkozónak a tulajdonában álló telek, akinek/amelynek a Htv. 39/C. § (2) bekezdése szerint számított vállalkozási szintű adóalapja meghaladja az ötszáz-ezer forintot.

6. Az adóbevallás-benyújtás, bejelentkezés, változás-bejelentés szabályai

17. § (1) Mentességre, kedvezményre nem jogosult, vagy azt igénybe venni nem szándékozó adóalany, adatbejelentés vagy adóbevallás benyújtására kötelezett az építményadóról, a telekadóról, a magánszemély kommunális adójáról, a helyi iparűzési adóról szóló adat-bejelentési vagy adóbevallási kötelezettségét az önkormányzati adóhatóságok által rendszeresíthető adat-bejelentési vagy adóbevallási nyomtatványok tartalmáról szóló pénzügyminiszteri rendelet (a továbbiakban: PM rendelet) szerinti, az adónemre vonatkozó adat-bejelentési vagy adóbevallási nyomtatvány elektronikus benyújtásával is teljesítheti.

(2) Az adózó a bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettségét a helyi iparűzési adóban, az idegenforgalmi adóban a PM rendelet szerinti, a bejelentkezésről, változás-bejelentésről szóló nyomtatvány elektronikus benyújthatásával is teljesítheti.

18. § (1) A rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

1. Vámosszabadi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 19/2010. (XII. 08.) önkormányzati rendelete,

2. Vámosszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének a magánszemélyek kommunális szóló 14/2014. (XI. 29.) önkormányzati rendelete.