Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2019.(XII.13.)

önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2016. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 01. 01


Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló

5/2016. (III.11.) önkormányzati rendelet módosításáról


Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2018. (III.26.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 1.2.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi és Rendészeti Bizottság, az 5. melléklet 2.2.4. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2016. (III.11.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) a következő 2/A. §-al egészül ki:


„2/A. §


  1. A polgármester negyedévente egy alkalommal az üresen álló bérlakás bérlőjéül kijelölheti azt a természetes személyt, aki megfelel:


  1. szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén a 4.§-ban,
  2. uniós forrásból felújított, magasabb komfortfokozatú bérlakás szociális helyzet alapján történő bérbeadása esetén a 9.§ (1) bekezdésében,
  3. piaci alapon történő bérbeadás esetén a 12.§ (2)-(3) és (9)-(10) bekezdéseiben, valamint a 13-14.§-okban foglalt feltételeknek.


  1. A polgármester az (1) bekezdés szerinti esetben a döntés elősegítésére 3 fős eseti bizottságot hozhat létre.


  1. Az önkormányzati képviselő az üresen álló, komfort nélküli önkormányzati bérlakás bérlőjére a polgármesternek kijelölésre javaslatot tehet. A polgármester megvizsgálja, hogy a javasolt természetes személy megfelel-e a rendeletben foglalt feltételeknek, majd ezt követően a javaslatról mérlegelés alapján dönt.”


2. §


A Rendelet 3. §-a a következő (2a)-(2b) bekezdésekkel egészül ki:


„(2a) A kérelmek beérkezésük sorrendjében kerülnek nyilvántartásba vételre. Amennyiben egy napon belül több kérelem kerül benyújtásra, a nyilvántartás szerinti ranghelyet a kérelem benyújtásának óra és perc megjelölése határozza meg.


(2b) A kérelem a benyújtása évének december 31. napjáig érvényes.”


3. §


A Rendelet 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Amennyiben a jogosult a lakást nem fogadja el, akkor azt a ranghelyben őt követő igénylőnek kell felajánlani bérleti jogviszony létesítésére. Amennyiben olyan lakás marad üresen, amelyet a nyilvántartásban szereplő igénylők nem fogadnak el, az pályázat útján is bérbe adható. A lakást visszautasító igénylő új kérelmet kizárólag a következő év január 01. napjától kezdődően nyújthat be.”


4. §


A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az igénylő az uniós forrásból felújított bérlakásra akkor nyújthat be kérelmet, ha:

a) megfelel a rendelet 4. §-ában foglalt feltételeknek,

b) végrehajtás alá vonható rendszeres jövedelemmel rendelkezik és

c) az igénylés időpontjában fennálló, lakcímkártyán szereplő lakóhely, tartózkodási hely tekintetében közüzemi tartozásmentességet igazol.”


5. §


A Rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Egyéni vállalkozó természetes személy pályázónak a pályázathoz csatolni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által – a pályázó által tett előző évi adóbevallás alapján – kiállított jövedelemigazolást. Az igazolt jövedelemnek meg kell felelnie a rendelet 1. mellékletében felsorolt feltételeknek.”


6. §


(1) A Rendelet 15. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) a bérleti szerződés megkötésekor mindketten Ózd városban munkaviszonnyal rendelkeznek,”


(2) A Rendelet 15. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A támogatottak kötelesek a lakásra vonatkozó közüzemi számlák befizetését igazoló másolatokat az esedékességtől számított 15 napon belül a bérbeadónak bemutatni. Amennyiben ezen kötelezettségüknek nem tesznek eleget, abban az esetben a bérleti jogviszony teljes időtartamára vonatkozó bérleti díjat kötelesek visszamenőleg, valamint a lakás leadásnak napjáig megfizetni és a lakást 60 napon belül vissza kell adniuk a bérbeadónak.”


  1.  A Rendelet 15. § (7) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) a házasság felbontásra kerül, a (6) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettség határidejének lejártát követő 60 napon belül a bérlakást a jogerős bírósági ítéletben a lakás kizárólagos bérlőjéül kijelölt bérlőnek vissza kell adnia, valamint a volt házastársak a bérleti jogviszony teljes időtartamára vonatkozó bérleti díjat kötelesek megfizetni. Ez a fizetési kötelezettség mindkét felet egyetemlegesen terheli.”


7. §


A Rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„18.§


A Képviselő-testület egyedi elbírálás alapján –közérdekből –szakember letelepedése érdekében a városban működő intézményeknek, rendvédelmi szerveknek, valamint a gazdasági társaságoknak egyszeri bérlő-kiválasztási jogot biztosíthat legfeljebb öt év időtartamra az alábbi feltételekkel:


a) a bérlő személyét és a bérbeadás időtartamát a bérlő-kiválasztási jog jogosultja megjelölheti,

b) a bérleti szerződés a bérlő-kiválasztási jog jogosultja és a bérlő együttes kérelmére a lejárat előtt hosszabbítható, amennyiben a bérlettel összefüggő tartozása nincs,

c) az Önkormányzat a bérlőt terhelő óvadék megfizetésétől eltekinthet,

d) a bérleti jogviszony megszűnése esetén a jogviszonyból eredő tartozások kiegyenlítéséért a bérlőt és a bérlő-kiválasztási jog jogosultját egyetemleges kötelezettség terheli,

e) a bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő –ennek hiányában a bérlő-kiválasztásijog jogosultja –köteles a bérlakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni,

f) megüresedés esetén másik bérlő jelölése csak a Képviselő-testület újabb egyedi döntése alapján lehetséges,

g) amennyiben a Képviselő-testület a jövőben a bérlakás értékesítéséről döntene, a vételár 100 %-ban Ózd Város Önkormányzatát illeti meg.”


8. §


A Rendelet 21. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(9) A bekerülési díj a bérlő részére nem jár vissza, kivéve, ha a bérlő a bérleti szerződés megkötésétől számított 6 hónapon belül a bérleti szerződést rendes felmondással megszünteti és a lakást a bérbeadó részére visszaadja.”


9. §


A Rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A lakásbérleti szerződés annak lejártát megelőző 30 napon belül legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható, ha a bérlőnek a lakásbérleti jogviszonyával összefüggő tartozása vagy közüzemi díj tartozása nincs, a bérleti szerződésből eredő kötelezettségeinek korábban is szerződésszerűen eleget tett, valamint rendelkezik a rendelet 1. mellékletében meghatározott feltételek szerint végrehajtás alá vonható jövedelemmel. A bérleti jogiszony meghosszabbításához a bérlő köteles az utolsó három havi nettó jövedelméről szóló igazolást benyújtani a bérbeadó felé.”


10. §


(1) A Rendelet 27. § (1) bekezdése a következő p)-r)  pontokkal egészül ki:


„p) a villamos- és gázüzemű lakásberendezési tárgyak működőképességéről a bérleti jogviszony megszűnésekor saját költségén szakvéleményt kérni,

q) a bérbeadó nevén lévő előrefizetős mérőórák feltöltéséhez igazolást csatolni arról, hogy a lakás bérletével összefüggésben nem áll fenn tartozása a bérbeadó és a közüzemi szolgáltatók felé és érvényes lakásbiztosítással rendelkezik,

r) a kéményseprést évente elvégeztetni, annak díját a szolgáltatónak megfizetni és az erről szóló igazolását a bérbeadónak minden év augusztus 31. napjáig bemutatni.”


(2) A Rendelet 27. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:


„c)  nagyteljesítményű hangszert használni.”


11.§


A Rendelet 32. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a) a befogadott megfelel szociális bérlakásba történő befogadás esetén a 4. §-ban foglalt feltételeknek, minden más esetben a bérlő igazolja, hogy jövedelme a lakásban lakók létszámát figyelembe véve továbbra is megfelel az 1. mellékletben meghatározott feltételeknek,”


12. §


  1. A Rendelet 36.§-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:


„(1a) A bérlő egy önkormányzati bérlakásra vonatkozóan jogosult bérleti jogviszonyt fenntartani. A bérleti szerződés megkötését követő 15 napon belül korábbi önkormányzati bérlakását köteles tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére visszaadni.”


  1. A Rendelet 36. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A bérlakás jogcím nélkülivé vált használója a jogcím nélküli használat első 2 hónapjában az alaplakbérnek megfelelő összeget köteles fizetni, a 3. hónaptól kezdődően a bérbeadó a lakáshasználati díjat 8 hónapon át legfeljebb az alaplakbér összegének kétszeresére, az ezt követő időszakban legfeljebb az alaplakbér két- és félszeresére emelheti.”


13. §


  1. Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.


  1. Hatályát veszti a Rendelet 6.§ (5)-(7) bekezdése, 9.§ (2)-(3) bekezdése, 11.§ (2) bekezdése, 12.§ (8) bekezdése, 15.§ (9) bekezdése, 25.§ (2) bekezdése és 34.§ (1) bekezdés a), b), d) pontja.

                        Dr. Almási Csaba                                                      Janiczak Dávid

                                 jegyző                                                                 polgármester